kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5893
EURO
34,8218
STERLIN
40,4605
BITCOIN
$66.020
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
9°C
LONDRA
9°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Aytuğ Atıcı: Umutsuz olan CHP’de siyaset yapmasın

CHP İngiltere Birliği tarafından Londra’da düzenlenen ve Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyeleri ve milletvekillerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Aytuğ Atıcı: Umutsuz olan CHP’de siyaset yapmasın
09.01.2018
0
A+
A-

CHP İngiltere Birliği tarafından Londra’da düzenlenen ve Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyeleri ve milletvekillerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Milletvekilleri ve halkın buluştuğu toplantıya CHP Parti Meclisi Üyesi ve Eskişe­hir Milletvekili Gaye Usluer, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ile CHP Mersin Milletve­killeri Aytuğ Atıcı ve Hüseyin Çamak katıldı. Önceden toplantıya katılacağı belirtilen Parti Meclis Üyesi Sezgin Tanrıkulu’nun ise özel nedenlerden dolayı toplantıya katılamadığı belirtildi.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin, Londra’nın kuzeyinde bulunan yeni binasının açılış törenine gelen ve CHP İngiltere Birliği salonunda bir panel düzenleyen milletvekilleri Türkiye’de ki (OHAL) Olağanüstü Hal Uygulaması’nın politika ve siyasette yarattığı olumsuz hava ve uygulamanın kaldırılması gerektiğine işaret edildi. Cezaevlerinde tek tip elbise uygulamasının yaratacağı yeni bir kargaşaya da değinilen toplantıda, AK Partiye yakınlığı ile bilinen (HÖH) Halk Özel Harekatı adı altında bazı yapıların kurulduğu, bu yapının silahlandığı ve bu konuda eğitim aldığı konusunda basına yansıyan haberlerin endişe yarattığı konusuna değinildi ve bu şekilde bir yapının halk arasında kargaşa ortamına neden olacağı ve halkı halka kırdırma endişesinin yaşandığı belirtildi.

Kadın cinayetlerinin son zamanlarda giderek arttığı ve bu artışın başlıca sebeplerinden birinin de toplumun giderek şiddete özendirilmesi olduğu belirtildi. Devletin özellikle kadınların korunması anlamında yeteri kadar görevini yapmadığı ve bu sebeple şiddetin arttığı konusuna değinildi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel ve yerel seçimler gibi konular da panel de tartışılan konular arasındaydı.

Toplantıda söz alan CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Kadınlara seçilme hakkının İsviçre’de 1972 yılında verildiğine değinen, fakat aktif olarak 1980 yılında Parlamento’da görev almaya başladıklarını belirten Çamak konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Şu an da İsviçre Parlamentosu’nda 200 milletve­kilinden 64’ü kadınlardan oluşuyor. Biz bu hakkı çok erken verdiğimiz halde Türkiye’de ma­alesef istenen mesafe alınamadı.”

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, Çamak’ın konuşmasını destekleyerek İsviçre’nin kadına seçme ve seçilme hakkını 1980’lerde vermiş olmasına rağmen parlamento temsili­yetin yüzde 40’larda olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Daha fazla kadının siyasette yer alması için ne yapabiliriz ve kadın milletvekillerini nasıl ayakta tutabiliriz bunun mücadelesini veriyoruz. Kadınlı – erkekli çoğalarak büyüyeceğimize ina­nıyorum. Bizden çok sonra kadınlara hak tanıyan İsviçre’de kadınların erkek­lere oranla temsiliyeti yüzde 40’lara var­mış, atı almışlar gidiyorlar, biz hala tırıs gidiyoruz.”

Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti ile ittifak yapılması önerisi üzerine Usluer, “Sağdan iyi parti olur mu asıl mesele bu” diyerek bu konuya üstü kapalı bir şekilde karşı olduklarını belirtti.

Bir katılımcının CHP’nin seçimlerde %30’u geçemeyeceğini belirtmesi üzerine söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı şunları söyledi:

“Umutsuz olan Allah aşkına CHP’de siyaset yapmasın. CHP bildiğiniz gibi 1958 yılında iktidarı devretti ve bu dönemden beri tek başına iktidar olamıyor. Ancak bugünden itibaren yeni bir şeyler söylemek gerekli. Sandık örgütlenmesini iyi bir şekilde yaptığımız zaman zaten %30’u geçiyoruz. Türkiye’de seçmenin %25’i kemik partili olmadığı için sandık örgütlenmesi ve çalışmalarımızla bu oyun %20’sini kendimize çekebiliriz. Sadece bu projeyle bile %30’u geçiyoruz.”

Ekmeleddin İhsanoğlu örneği vererek üst düzey ittifak yapan partilerin tamamının halk tarafından cezalandırıldığına işaret eden Atıcı, seçmenin tabanda ittifak yapmasının mümkün olabileceğini gezi parkı eylemleri örneğini vererek şu sözlerle açıkladı:

“Gezi’de olduğu gibi halk hareketi olursa yanında siyasi partiler yer alabilir, ancak siyasi partilerin halkı sokağa dökmek gibi bir hedefi olamaz.”

Bir partili katılımcının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından başlatılan ‘Adalet’ yürüyüşünün hatırlatılması üzerine Atıcı, “Genel Başkan kimseye ‘yürü’ dememiştir. CHP, genel başkanın arkasında yürümüştür.” şeklinde bir cevap verdi. Fethullah Gülencilerin CHP’den temizlenmesi ve belediye başkanlarının görevden alınması konusuna da değinen Atıcı sözlerinde şu ifadeleri kullandı:

“Nasıl ki İSKİ skandalında Ergun Göknel’in kulağından tutmuşsak, şimdi de usulsüzlüğü olanlar varsa kapının önüne koyma kararlılığını sürdürme­liyiz. Topyekün mücadele ederek bu zihniyetten kurtulmamız gerekiyor.”

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan mücadelelerine halkın ses vermesini beklediklerini belirterek şunları söyledi:

“Doğru zamanda doğru eylem yapılmalıdır. Bir siyasi parti demokratik eylem yapmalıdır. Ben hep ‘sivil itaatsizlik eylemlerini’ öneriyorum. Bizim parla­mentoda yürüttüğümüz mücadeleye sokaktaki halkın ses vermesi gerek­mektedir.”

Toplantının geri kalan kısmında CHP Antakya Milletvekili Hilmi Yarayıcı ise Suriye’deki son gelişmelere değinerek 7 Haziran 1 Kasım süreci ve Kürt meselelerine değindi. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner’in Türkiye’de ki son gelişmeler hakkında katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasının ardından panel sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.