kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.482
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Brexit makroekonomiyi küçültecek

MUHAFAZAKAR Parti hükümeti ile Avrupa Birliği arasındaki Brexit’in faturası tartışmaları devam ederken Türk iş adamı çıkışın makro ekonomiye etkilerini değerlendirdi.

Brexit makroekonomiyi küçültecek
07.12.2017
0
A+
A-

MUHAFAZAKAR Parti hükümeti ile Avrupa Birliği arasındaki Brexit’in faturası tartışmaları devam ederken Türk iş adamı çıkışın makro ekonomiye etkilerini değerlendirdi.

Londra Gazete’ye konuşan Holland Bazaar Genel Müdürü Mert Uçar, mevcut belirsizliğin piyasa üzerindeki baskılarından makroekonomiye etkilerine kadar birçok konuyu en anlaşılır şekilde anlattı.

Başarılı iş adamı Brexit kararının ardından hissedilen olumsuz etkilerini şu sözlerle dile getirdi:

KISA VADELİ İYİLEŞME

“Ortalama bir İngiliz Vatandaşı olduğunuzu ve bir kamyon şoförü olduğunuzu düşünün. Haftalık 500 pounda iş bulmakta zorlanıyorsunuz ama Brexit kararı ile ülkelerine dönen Avrupalıların yarattığı boşlukla haftalık 600 pounda iş teklifleri geliyor. Kısa vadeli senaryolarda yani 1-2 sene için gelirinizin yükseldiğini düşüneceksiniz ama 3-4 sene sonra ekonomik küçülme sebebiyle taşıyacak yük bulamayacaksınız. Taşınacak yük olmadığı için haftada 40 saat çalışırken 30 saat çalıştırılacaksınız. Sonra bir gün gelecek ve şirkette yeteri kadar şoför olduğu söylenerek işinize son verilecek. Anlayacağınız makroekonomi öyle bir günde değişmez; şu an bir İngiliz Şoför çok mutlu çünkü muhtemelen herkes iş için onu arıyor ama 3-4 yıl sonra işsiz kalabilir.”

AVRUPALI ÜZERİNDEKİ KUR BASKISI

“Avrupa birliği üyesi ülke vatandaşları üzerinde kur baskısı var. Bulgaristanlı veya Polonyalı bir işçisiniz, gurbete çıkacaksınız. Kendi ana vatanımızdaki para euro iki yıl önce İngiltere’ye geldiğinizde ayda yaklaşık olarak 2000 euro para kazanabiliyordunuz şimdi ise ancak 1500 euro kazanabiliyorsunuz. Aynı parayı kendi ülkenizde hem de ailenizin yanında da kazanabilirsiniz. Brexit kararı sonrası bu ülkeye artık göçmen olarak gelmek akıl karı değil.”

ARA ELEMANA İHTİYAÇ VAR

“Hükümet diyor ki bize kalifiye eleman lazım. Size kalifiye eleman lazım değil size ara eleman lazım. Bu ülkenin üniversiteleri dünyanın en iyi üniversiteleri ama bu ülkede çöpleri toplayacak kimse yok, doğru dürüst hemşire yok, forklift şoförü yok yani her sektörde ihtiyaç duyulan ara elemanlar yok. Ama bu ülkede bir lojistik firmasını idare edebilecek binlerce insan var.”

GÖÇMENLER SEVİLMİYOR

“Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelenler türlü sebepler öne sürülerek toplum tarafından sevilmiyor. Gaspçı oldukları, haksız yere devlet yardımı aldıkları gibi bahaneler üretiliyor. Eğer bir kişi gasp mağduruysa bu ülkedeki güvenlik sorunudur, göçmenlik sorunu değil. Öte yandan hükümet olarak devlet yardım politikalarını düzenleme iznimiz var. Yani devlet yardımlarını sadece bu ülke vatandaşları ve bu ülkede 10 yıl boyunca tam zamanlı çalışıp vergisini ödeyen diğer ülke vatandaşlarına vereceğiz diye kanun çıkarılabilirdi ama Brexit tercih edildi.”

AVRUPA’YA AÇILAN KAPI

“Bir Arap, bir Rus, bir Türk veya bir Çinli yatırımcı için Londra, Avrupa’ya açılan kapıydı. Bu ülkelerden gelen insanların yatırım yapması için illa fabrika açmasına gerek yoktu; Chelsea’daki 150 metrekarelik bir apartman dairesini 5 milyon pounda satın almaları bile yeterliydi. Peki, insanlar neden bu fiyatları ödüyordu? Çünkü İngiltere bir AB üyesiydi, Brexit’in ardından bu yatırımlar da duracak.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.