kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.508
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Akıncı gurbetçi vatandaşlarla görüştü (Videolu haber)

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşik Krallık Parlamentosu’nda ve Kuzey Londra’da konuşmalar gerçekleştirdi.

Akıncı gurbetçi vatandaşlarla görüştü (Videolu haber)
24.11.2017
0
A+
A-

İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumu ile bir araya gelmek üzere Londra’ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşik Krallık Parlamentosu’nda ve Kuzey Londra’da konuşmalar gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ilk olarak Çarşamba akşamı Birleşik Krallık Parlamentosu’nda KKTC Dostluk Grubu’nun düzenlediği toplantıda konuştu.

Lord Sharkey’in ev sahipliğinde gerçekleşen özel toplantıda konuşan Akıncı, Kıbrıs Konferansı’nın sonuçsuz kalmasının nedenlerini anlatarak katılımcıların sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dün akşam ise İngiltere’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Kıbrıslı Türklerle, Kıbrıs çözüm müzakereleri ile ilgili sürecin ve güncel gelişmelerin ele alınacağı konferansta bir araya geldi.

[one_third last=”no”][/one_third]

Londra’nın kuzeyinde Kuzey Kıbrıs toplumunun yoğun olarak yaşadığı Wood Green bölgesinde gerçekleşen toplantıda Akıncı, adada çözüme yönelik müzakerelerle ilgili bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden 2 hafta sonra müzakere sürecini başlattığını belirten Akıncı, özellikle ilk yıl içinde önemli mesafeler alındığını söyledi.

Çözüm hedefinde samimi olduğunu, bundan da hala vazgeçmediğini anlatan Akıncı, kendisinden önce uzlaşılan konuları verili kabul ederek tartışmaya açmadığını kaydetti.

Müzakere sürecinde 70’ten fazla lider seviyesinde, 150’den fazla da müzakere heyeti düzeyinde toplantı yapıldığını aktaran Akıncı, “Toprak, güvenlik, garanti konularının ele alınacağı bir sürece bizim zorlamalarımızla girildi ve tarihte ilk defa 5’li konferans toplandı” dedi.

“AMAÇ TÜRKİYE’NİN BAĞLARINI KOPARMAK”

Kıbrıs Rum tarafının temel amacının Türkiye’nin KKTC ile bütün bağını koparmak olduğunu belirten Akıncı, “Türkiye’nin her şeyiyle Kıbrıs’tan elini eteğini çekebileceğini hayal ettiler. Bu gerçekçi değildi. Ama Türkiye’nin Kıbrıs’la ilişkilerini makul bir düzeyde tutmak mümkündü. Biz de bunu önerdik. Bunu masanın başında olan herkes de gördü, teslim ediyor, Kıbrıs Türk tarafı da Türkiye’de makul ve gerçekçi davrandı. Ancak ‘sıfır asker, sıfır garanti söylemi’ maksimalist söylem, bir uzlaşma fırsatı bize vermedi.” dedi.

RUMLARIN ZİHNİYETİ DEĞİŞMELİ

Herkesin gelecekte neler olacağını merak ettiğini belirten Akıncı, “Rum tarafında çok ciddi bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var.” dedi.

“Bizimle yetkiyi paylaşmakta zorlanıyorlar. Ben size çok objektif olarak şu değerlendirmeyi de yapabilirim. Bu geçen yıllar içerisinde statüko kemikleşti. Bunlar gerçekler. Bu kemikleşen statükonun iki yüzü var. Bir tarafında, yetkiyi 1963 yılında beri, devleti, resmi tanınmış devleti gaspeden bir Rum Cumhuriyeti var ki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek sahibi haline geldiler. Orayı bizimle paylaşmakta ve federal bir yapıya dönüştürmekte çok ciddi sıkıntılar var. Bunu yapamadılar.”

2004’TEN DAHA ZOR

Akıncı konuşmasında Kıbrıs sorununu çözmenin bugün 2004’tekinden daha zor olduğunu belirterek, “2004’te Annan Planı’na bizler yüzde 65 ‘evet’ dedik, onlar yüzde 75 ‘hayır’ dedi. Şimdi günümüze geldik. Bizde daha şimdi yüzde 65 evet oyunun olup olmadığı ciddi bir tartışma” dedi.

Çözüm için bundan sonra yapılacak her müzakerenin sonuç odaklı, zaman tahditli, paket şeklinde olması gerektiğine işaret eden Akıncı, yıllar sürecek verimsiz müzakereleri istemediklerini söyledi.

ÇÖZÜM HERKESE KAZANDIRIR

“Çözümden, barıştan herkes kazanır, gerginlikten herkesi kaybedeceği vardır” diyen Akıncı, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rezervlerinin Avrupa’ya ulaştırılmasında Türkiye’nin en kısa ve ucuz yol olacağını hatırlattı.

KKTC’nin de barış ve çözüm ortamında uluslararası hukukun parçası haline geleceğine işaret eden Akıncı, “Bütün bunlar sadece bizim elimizde değil. Bu ancak başkalarının da katkısıyla, bizim iyi niyetimizle, onların da katkı koymasıyla olabilecek şeylerdir. Bunu elde etmek için temel hak ve özgürlüklerimizden de vazgeçemeye niyetimiz yoktur. Onu da çok net söyleyeyim.” diye konuştu.

EŞİTLİK VE GÜVENLİKTEN VAZGEÇMEYİZ

KKTC’nin herhangi bir çözümde vazgeçemeyeceği üç şey olduğunu ifade eden Akıncı, “Birisi özgürlüğümüzdür. Kimsenin tahakkümü altına giremeyiz. İkincisi siyasi eşitliğimizdir. Üçüncüsü güvenliğimizdir” ifadesini kullandı. Akıncı, bu üç ilkenin Rumlar için de geçerli olacağını vurguladı.

Akıncı konuşmasının ardından kendisini dinlemeye gelen vatandaşların sorunlarını yanıtladı. Daha sonra yapılan resepsiyonda katılımcılara Kıbrıs lezzetleri ikram edilirken, Akıncı ise vatandaşlarla tek tek görüşme fırsatı yakaladı. Cumhurbaşkanı temaslarının ardından yarın KKTC’ye dönecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.