kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3695
EURO
35,0258
STERLIN
40,9851
BITCOIN
$70.115
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Yeni cemevinde Aşure dağıtıldı (Videolu haber)

BİNLERCE Alevi, Wood Green’deki yeni cemevi binasında bir araya gelerek Aşure lokmalarını paylaştı.

BİNLERCE Alevi, Wood Green’deki yeni cemevi binasında bir araya gelerek Aşure lokmalarını paylaştı.

Muharrem Mateminin ardından İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi tarafından düzenlenen Aşure etkinliği, bu yıl Wood Green’deki yeni binada gerçekleşti. Yapımında yavaş yavaş sona gelinen yeni cemevindeki Aşure etkinliğine binlerce insan katıldı. Ali Dereli Dede, yaktığı çerağlar ve okuduğu gülbankların ardından yaptığı kısa konuşmayla program başladı.

“Tuttuğumuz yas ve matem oruçlarının ardından Aşure lokmamızı paylaşmak için bir araya geldik.” diyen Dereli Dede, Aşureyi şu sözlerle ifade etti: “Aşure, Emevi’lerin zulmünden günümüzün zalimlerine karşı var olmaktır, dik durmaktır. Aşure, evladı Kerbelayız diyerek, Kerbela coğrafyası ve Dersim coğrafyasıyla ve katliamıyla özdeştiren Seyit Rıza’nın hislerini anlamaktır. Aşure, Ana Fatma’nın nezdinde Ankara’nın bir karış toprağı kendisine fazla görülen Hatun anaya yaşatılan zulmü hissetmektir.”

Dereli’nin ardından sırasıyla İngiltere AKM ve Cemevi Başkanı Tugay Hurman ve Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil söz alarak katılımcıları selamlayıp, hem yeni binanın inşasında hem de aşure çorbalarının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Aşure lokması paylaşmaya gelenleri bizzat kapıda karşılayan Cemevi Başkanı Tugay Hurman, Londra Gazete’nin canlı yayınına konuk oldu. “Bugün Çok mutlu bir gün bizim için, bu yıl Aşuremizi burada yapmak istedik; hala birkaç aylık daha işimiz daha var ama amacımız yıllardır beklenen bu dergah nasıl bir yer, ne yapıldı, neler yapılacak, ne kadar harcama yapıldı, ne kadar eksikliklerimiz var, nasıl bir süreç içinde geçeceğiz oraya gibi sorularda insanları bilgilendirmek istiyoruz. Yaklaşık on bin kinin gelmesini bekliyoruz; aşağı yukarı 15 bin kase Aşuremiz var. Binlerce insan gelip gidiyor, çok güzel bir görüntü, muhteşem bir görüntü. Festivalimizi aratmayan bir kalabalık var. İstiyoruz ki insanlara bir sinerji katalım.”

BAF Başkanı İsrafil Erbil de Londra Gazete canlı yayınına katıldı. Erbil, “Muharrem ayı bizim için hem üzüntü hem de yas matem ayıdır. Dolayısıyla bütün hüzünler, tutulan oruçlar, Aşure ile birlikte bir sevince, mutluluğa, geleceğe umuda, barışa dönüşüyor. Bu anlamda Aşure günlerimiz çok önemli, İngiltere’deki eğitim sistemi içerisinde verilen Alevilik derslerinde Aşure de bir konu olarak anlatılıyor. Aşurenin mutluluğu, barışı simgeleyen, beraberliği, paylaşımı simgeleyen yanının bütün dünyaya bir şekilde dağılması ve mal edilmesi umuduyla.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.