kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5241
EURO
34,7579
STERLIN
40,6002
BITCOIN
$63.208
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

Muharrem Matemi başladı

MUHARREM ayının yaklaşması ile Britanya Alevi Federasyonu, Muharrem Matemleri tarihlerini açıkladı.

Muharrem Matemi başladı
20.09.2017
0
A+
A-

MUHARREM ayının yaklaşması ile Britanya Alevi Federasyonu, Muharrem Matemleri tarihlerini açıkladı. İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve yanındakilerin Kerbela çölünde Yezit’in ordusu tarafından öldürülmesi yüz yıllardır yas ile yad ediliyor. Britanya Alevi Federasyonu yazılı bir açıklama yaparak, matem tarihlerini duyurdu. Yapılan açıklama şöyle:

“Muharrem Matemimiz, Miladi takvimle 10 Ekim 680 tarihinde Hicri takvime göre ise 10 Muharrem 61 tarihinde Kerbela’da İmam Hüseyin’in, Muaviye oğlu Yezit tarafından katledilişi ile başlayan ve o tarihten bu güne kadar insanlık tarihinde yer alan katliamların matemidir.

Alevi toplumu açısından Kerbela sadece bir coğrafi yerin adı olmadığı gibi İmam Hüseyin ve Yezit’de birer kişi değildir. Hüseyin mazlumların direnişinin, Yezit ise zalimlerin yenilgisinin ve güçlünün haklı karşısındaki zavallılığının sembolü olarak tarihin her döneminde varlığını sürdürmektedir.

Şimdi bizim aramıza,

Yola boyun veren gelsin,

Sevdasıyla hakikati bilen gelsin.

Kişi halden anlayınca Hakikati dinleyince,

Üstüne yol uğrayınca ayrılmayıp duran gelsin.

Pir Sultanım Çelebiye,

Eyvallahım var Veliye,

Yoldaşına yol diliyle,

Yolun sırrın soran gelsin.”

 Alevi Toplumu açısından Kerbela yeryüzünde yapılan katliamların yaşandığı coğrafik yerlere verilen ortak addır; Kerbela, Yavuz döneminde Anadolu’dur, 2. Mahmud döneminde İstanbul’dur daha sonraki tarihler için ise Koçgiridir, Dersim’dir, Maraş’tır, Çorum’dur, Sivas’tır, Gazi’dir, Gezi’dir.

Kerbela bugün Irak’tır, Suriye’dir, Suruç’tur, Cizre’dir, Ankara’dır ve zorunlu göçlere mezar olan Akdeniz sularıdır. Kerbela zulmün yaşandığı her yerdir.

Kerbela; mazlumun zalime baş kaldırdığı mekandır. Aynı şekilde bu zulmü yaşatanlar Yezit’dir. Zulme direnenler ise İmam Hüseyin’dir.

Matemlerimiz bu bilinçle tutuluyor, gülbanklarımız zalimin zulmüne direnen mazlumlar için okunuyor, lanetlerimiz de mazlumu katleden işgalcilere, katillere ve onların destekçilerinedir.

Kızılbaşlar, Hüseyin gibi tek başına olup, darda kaldığı zaman, Hüseyin gibi düşünür. O güçsüz de olsa, esir de düşse, ipe de çekilse doğru yolundan sapmaz, haksızın karşısında eğilmez, bükülmez, onuruyla yaşamak için gerekirse canından vazgeçer;

Hüseyin’den Pir Sultana, Pir Sultandan Nesimiye, Nesimiden Seyit Rıza’ya, Seyit Rızadan Hüseyin İnan’a; onlardan da günümüzün Kızılbaşlarına uzanan onurlu çizginin özü budur.

Hakk, tüm Canların Matem ve Gülbanklarını kabul eylesin! Aşk ile…”

2017 Muharrem Matemleri:

17-18-19 Eylül 2017 Masum-u Paklar Orucu

20 Eylül 2017 Fatma Ana Orucu

21 Eylül – 2 Ekim 2017 Muharrem Matem Orucu

3 Ekim 2017 Aşure Günü

8 Ekim 2017 Cemevlerinde Aşure Günü

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.