Site icon Londra Gazete

Ankara Anlaşması’nda kalıcı oturum için umut verici gelişme

Ankara Anlaşmasında kalıcı oturum bekleyen binlerce kişi son birkaç aydır sürecin endişe verici biçimde uzaması ve tüm vize bekleyenlerin Home Office tarafından süreçlerinin durdurulması üzerine uzun bir bekleyiş içerisindeydi. Bu hafta gelen haberler üzerine kalıcı oturum adına umut verici gelişmeler yaşandı.

Home Office tarafında kalıcı oturum başvuruları ile ilgili uzun zamandır tabiri caizse ‘yaprak kımıldamıyor’ ve bu durum, süreci bekleyen insanların oldukça canını sıkıyordu. Bu konuda yapılan bilgi talepleri için yeterli bir açıklamanın gelmemesi ise belirsizliği arttırmaktaydı. Ankara Anlaşması dosyalarına bakan İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın ECAA ekibi, Ankara Anlaşması dosyalarında kalıcı oturum ile ilgili İçişleri Bakanlığı kesin bir karar verene kadar kalıcı oturum başvurularını yeniden incelemeye başladıklarını açıkladı. Bu durumun bakanlık yeni yönetmelik hazırlayana kadar süreceği belirtildi. Bakanlığın bu yönde ne zaman yönetmelik hazırlayacağı ve kalıcı oturum başvurularının ise yönetmelik hazırlandıktan sonra ne olabileceği sorusuna ise herhangi bir yanıt verilmedi.

Ancak başvuruların, başvuru tarihi sırasına göre değerlendirilmeye alınacağı belirtilmekle yetinildi. Son olarak gelen bilgilerde çoğunlukla Ekim 2016 tarihinde yapılmış başvuruların incelendiği görüldüğü için yeni başvurmuş olanların dosya yığılması olabilmesi nedeniyle bir süre daha beklemesi gerektiği düşünülüyor.

SON GELİŞMELER ‘UMUT VERİCİ’

Son birkaç gündür özellikle Ankara Anlaşması ile ilgili sosyal medya ve forumlarında gelişmeler olduğu yönünde çıkan haberler ise gözlerin bir anda bu konudaki uzmanlara ve danışmanlık yapan avukatlara çevrilmesine neden oldu.

Aydoğdu davası olarak bilinen ve 8 Mart 2017’de Ankara Anlaşması vizelerinde kalıcı oturumu kaldıran yüksek mahkeme kararı sonrasında, İçişleri Bakanlığı kalıcı oturum başvurularını incelemeyi durdurmuş, ancak yasal süre olan 2 ay içinde yönetmelik değişikliğini gerçekleştirememişti. İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd ise, 8 Haziran seçimleri öncesi yaptığı açıklamada yeni yönetmelik için hukuksal destek arayışında olduklarını ve soruna çözüm bulunacağı sözü vermişti.

Sonunun görülmediği bekleyiş sırasında seslerinin duyurulması için milletvekillerine yazan toplum, Gölge İç İşleri Bakanı Diana Abbott’un dikkatini kazandı. Abbott, İç İşleri Bakanı Amber Rudd’a geçen ay (Temmuz) resmi olarak yolladığı mektupta söz konusu uzun bekleyişin hangi yasal hükümlülükler çerçevesinde gerçekleştiğini sordu ve “iş insanı” tanımı altında vize sahibi olan kişilerin bunca ay bekletilmesinin endişe verici olduğunu belirtti. Abbott’un mektubu üzerinden geçen birkaç hafta sonunda, Home Office’den kalıcı oturum başvurularına cevaplar gelmeye başladı.

NETLİK HALA SÖZ KONUSU DEĞİL…

Aydoğdu davasına benzeyen ve 1 Ağustos tarihine kadar İçişleri Bakanlığı savunma vermediği için yüksek mahkemede ‘Default Judgement’ (Giyabi Hüküm) olarak adlandırılan bir davada ise, davanın otomatik kazanıldığı bir sürece girilmişti. Bu dava, Aydoğdu davası ile tamamen aynı hukuki temellere dayanmaktadır. Davacının avukatlığını yapan hukuk bürosunun büyük önem verdiği dava için İçişleri Bakanlığı mahkemenin iki ayrı uyarısına ve süre uzatımına rağmen herhangi bir savunma veremedi ve dava dolayısıyla ‘Default Judgement’ (Giyabi Hüküm) sürecine girdi. Örnek teşkil edecek bu davadaki

Default Judgement’ (Giyabi Hüküm) ile Ankara Anlaşmasında olanların ve eşlerinin kalıcı oturum haklarının elinden alınamayacağına’ hükmedilebilecek. Internet ortamında avukatlar tarafından yapılan bir başka açıklamaya göre ise, Aydoğdu davasından farklı olarak bu davanın da kazanılması, daha da önemlisi kararın bir başka yüksek mahkeme yargıcı tarafından verilmesi, önceki Aydoğdu davasının iptali anlamına gelecektir.

Ağustos itibari ile Ankara Anlaşması çerçevesinde kalıcı oturumlarda hareketlilik başlasa da, önümüzdeki aylarda görülecek mahkeme duruşmalarında kalıcı oturum hakkı çerçevesinde daha net bilgilere ulaşılabileceği umut ediliyor.

 

 

 

Exit mobile version