kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5771
EURO
34,7943
STERLIN
40,3863
BITCOIN
$64.345
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Westminster’da “Katar Krizi” ele alındı

“KUŞATMA Altındaki Katar” başlıklı panel İngiltere Parlamentosu’nda gerçekleşti.

Westminster’da “Katar Krizi” ele alındı
10.07.2017
0
A+
A-

“KUŞATMA Altındaki Katar” başlıklı panel  İngiltere Parlamentosu’nda gerçekleşti. Katar’ın komşuları tarafından maruz kaldığı düşmanlığın sebebi ve muhtemel sonuçlarının tartışıldığı toplantı yoğun katılımla Portcullius House Wilson Odası’nda gerçekleşti.

Liberal Demokrat Parti Dış ilişkileri Sözcüsü Tom Break’in ev sahipliği yaptığı, TREND CEO’su Dr. Turhan Özen’in yönettiği toplantının ana konuşmacıları Uluslararası Hukuk Uzmanı Toby Cadman ve gazeteci yazar Jonathan Fryer oldu.

TRT World’un Katar ile ilgili gösterimi ve konuşmacıların kısa giriş konuşmalarının ardından, katılımcılarla bir sohbet formatında gerçekleşen toplantıya çok farklı etnik kökenden gelen oldukça renkli bir dinleyici kitlesi konuk oldu. İngiltere’de yaşayan 70 kusur milleti temsil eden bu zengin katılımcı yelpazesinin hemfikir olduğu nokta Katar’a yapılan uygulamaların ve talep edilen yaptırımların insanlığa sığmadığı ve uluslararası hukuka aykırı olduğu oldu. Askeri bir müdahale ile neticelenmesi ihtimali görülmeyen bu gerginliğin nasıl son bulacağı ve ne kadar süreceği konusunda net bir senaryo çizilemese de, konu hakkında birçok kişisel tecrübenin de paylaşıldığı oldukça bilgilendirici bir toplantı oldu.

Katar’a uygulanan ambargonun sebebinin de irdelendiği toplantı da Arap baharına son bir mühür vurulup tekrar böyle bir gelişme yaşanmaması için her türlü etkene karşı önlem almak; ayrıca bölge nüfuz sahibi olan İran ile ilişkilerde Katar’ın Suudi çizgisinde hareket etmeye zorlamak olarak gösterildi. Sonuç olarak ne olacağı konusunda net bir harita çizmenin zor olduğu, en büyük ihtimal ilişkilerin bir müddet soğuk olması beklendiği dile getirildi.

Türkiye’nin de rolünün tartışıldığı toplantıda Türkiye’nin net tavrı ve Katar’ın yapayalnız olmadığı mesajı vermesi herhangi bir işgal macerası için önemli bir caydırıcı mesaj olarak görüldü.

İngiltere’nin ise Katar konusunda hükümet olarak, Brexit yüzünden ticari kaygılarla konuya sesiz kaldığını fakat muhalefetin net bir mesaj talep ettiği dile getirildi. İngiltere birçok kurum özellikle basın özgürlüğüne karşı yaptırım taleplerinin kabul edilemez olduğu yönünde açıklamalar yapmasının önemli olduğu vurgulandı.

TREND, Gerek Katar konusunda ve gerekse TREND takipçilerinin merak ettikleri siyasi mevzularda benzer programlar her ay düzenli olarak gerçekleştirileceği açıklaması yapıldı.

Türk asıllı Britanyalı gönüllüler tarafından kurulan TREND (Turkish Engagement and Development) etnik azınlıkların İngiltere siyasetinde daha etkin rol almaları için çalışmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.