DAY-MER Kültür ve Sanat Festivali’nin 28’incisi binlerce kişinin katıldığı Park Şenliği’yle son buldu.
DAY-MER Kültür ve Sanat Festivali’nin 28’incisi binlerce kişinin katıldığı Park Şenliği’yle son buldu.
Türkçe konuşan toplumların en uzun soluklu festivali olma özelliğini taşıyan DAY-MER Kültür ve Sanat Festivalinde renkli görüntüler ortaya çıktı.
Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin (DAY-MER) kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği festival bu yıl 14 Haziranda piknik etkinliğiyle başlayıp, sergi, panel, çocuk şenliği, gençlik şenliği, söyleşi ve park şenliği ile son buldu.
Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı etkinliğe Stoke Newington’daki Clissold Park ev sahipliği yaptı. Etkinlikte halk oyunları gösterileri ve konserlerin yanı sıra sendikacılar, politikacılar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katılımcılara seslendi.
SİVAS’TAN VE GRENFELL’E
Bu yıl 2 Temmuza denk gelen etkinlik, Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden aydınlara ve Grenfell Binası yangınında hayatını kaybeden insanlara adandı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte söz alanlar Sivas’ı ve Grenfell’i andı.
DAY-MER Başkanı Aslı Gül, Sivas ve Grenfell’de katledilenlerin adalet mücadelesinin sürdüreceklerini belirterek, “Sivas’ta gerici bir güruhun cayır cayır yaktığı aydınlarımız ve kapitalist sistemin belediyeciliğinin yanmayı layık gördüğü Londra’daki Grenfell Tower yangınında kaybettiğimiz emekçiler aynı anlayışın kurbanları oldu, mücadele etmekten ve adalet aramaktan başka şansımız yok.” dedi.
İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı Tugay Hurman da konuşmacılar arasındaydı. Hurman, gerici zihniyete karşı ortak mücadele etmek gerektiğinin altını çizerek, “Gerici zihniyet, toplumumuzu yok etmek için bütün elinden gelini yapıyor. Biz bu zihniyetin karşısında Pir Sultan direnişiyle, Hüseyin duruşuyla durmaya devam edeceğiz.” dedi.
Emek Partisinden Mustafa Yalçıner de Sivas’ta katledilen aydın ve sanatçılara değinerek AKP’nin “üç Y; yolsuzluğa, yoksulluğa ve yasaklara hayır!” diyerek başa geldiğini hatırlattı. İngiltere’deki sorunlara da değinen Yalçıner, son dönemde hem genel hem de yerel İngiliz yönetimlerinde yaşanan sıkıntılara değindi.
HARINGEY’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Türkçe konuşan toplumların oldukça yoğun yaşadığı Haringey bölgesinde yapılması planlanan kentsel dönüşümle evlerini kaybedecek ve belki bir daha hiç geri alamayacak yoksul halka destek çağrısı da yapıldı. Milena Jackson, Türkçe yaptığı konuşmasında Haringey’de sosyal konutların inşaat firmalarına yıktırılarak, yeni ve pahalı evlerin yapılmasından dolayı evlerinden olacak olan emekçilerle birlikte bir kampanya yürüttüklerini ve toplumumuzun kendilerine destek vermesini istediklerini dile getirdi.
HALK OYUNLARI VE KONSERLER
DAY-MER çocuk, genç ve kadın halk dansları gruplarının gösterileriyle renklenen festival, Kardeş Türküler, Don Kipper, Erkan Aydar ve Canavar Avcıları çocuk rock grubunun muhteşem performanslarına sahne oldu.