kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5952
EURO
34,7918
STERLIN
40,6061
BITCOIN
$64.545
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

20 bin Kıbrıslı festivalde buluştu

Council of Turkish Cypriot Associations UK (CTCA) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katılım beklenilenin çok üzerinde gerçekleşti.

20 bin Kıbrıslı festivalde buluştu
27.06.2017
0
A+
A-

Council of Turkish Cypriot Associations UK (CTCA) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katılım beklenilenin çok üzerinde gerçekleşti. Festival alanı, İngiltere’nin her yerinden katılan yaklaşık 20 bin ziyaretçiyle dolup taştı.

Organizasyona, TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs’tan Sorumlu Tuğrul Türkeş, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi eşi Sefire Esra Bilgiç, 1. Müsteşar Güçlü Cem Işık, KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran, İşçi Partisi Edmonton Milletvekili Kate Osamor, Konsey Başkanı Leyla Kemal, TC ve KKTC resmi temsilcileri, belediye meclis üyeleri, yabancı siyasiler, toplumun önde gelenleri ve binlerce halk katıldı.

Açılış ve selamla konuşmasını yapan Konsey Başkanı Leyla Kemal, Kıbrıs Türklerinin İngiltere’ye 100 yıl önce başlayan göçünün tarihçesini anlattı.

“İngiltere 5 Kasım 1914de Kıbrısı tek taraflı olarak ilhak ettiğini ilan etmiştir. 27 Kasım 1917 de Britanya Krallık Emri ile de Kıbrıslı Türklerin göçleri kitlesel göç hareketlerine dönüşmüştür. İlk göçler Karpaz köylerinden Türkiyenin Antalya ve Mersin Bölgelerine yapılmıştır. Bugün ismi Döşemealtı Belediyesi, 60 Kıbrıslı Türk ailenin yeni bir köy kurularak yerleştirildiği ve Yeniköy isminin verildiği bir kasabadır. Bu bölgede bugünkü sayı itibarı ile 50 bin civarında Kıbrıslı Türkün yeni nesilleri yaşamaktadır. Festivalimizi düzenlerken amacımız Birleşik Krallıkta bugüne kadar yapılan en kapsamlı Kıbrıslı Türk toplantısını gerçekleştirmekti. Sanırım bunu sizlerin katılımı ile başardık.”

KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran ise yaptığı konuşmada, Orta Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Kıbrıs adasına ve Kıbrıs’tan İngiltere’ye, Amerika’ya, Kanada’ya, Avustralya’ya uzanan göç serüvenini dile getirdi.

“İnsanlarımız korkudan, tehlikeden, imkansızlıktan, umutsuzluktan, daha iyisini bulma arayışından göç etmişlerdir. Ne mutlu bizlere ki, Kıbrıs Türk insanı kendisine buralarda iyi bir isim yarattı ve uyumlu oldu, biraz inat ama iyi bir insan oldu.” dedi.

TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün sizlerle burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Sizlere, özellikle önemli iki kişinin sevgi ve selamlarını getirdim. Üzerimde kalmasın. Birisi Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan, diğeri de KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’dan. İkisi de sizleri ‘Saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyor’. Böyle bir organizasyon da emeği geçen herkese teşekkürler. Umarım bu tip etkinlikler Londra’da katlanarak devam eder ve gerek Kıbrıs gerekse Türkiye arasında bir köprü olur.”

LONDRA’DAKİ ÜNLÜ KIBRIS MARKALARI KONUKLARI AĞIRLADI

Londra’da bulunan Kıbrıs firmalarının haricinde, Kıbrıs markalarının da stantlarda yerini aldığı gözlendi. Turizmden inşaata, gıdadan eğitime kadar birçok firma stantlarında festivale gelen konukları en iyi şekilde ağırladı.

Gelen tüm ziyaretçilerin festivalle ilgili güzel yorumları vardı. Birbirini uzun yıllardır görmemiş Kıbrıslılar, dostları ile muhabbet edip hasret giderdiler. Birbirinden güzel sahne şovları ile Kelebekler grubu sahne alırken, halk oyunları gösterileri ise izleyenlerden büyük beğeni topladı.

KIBRIS’TAN HİÇBİR BÜROKRATIN KATILMAMASINA TEPKİ

Konuklar festivalin tadını çıkartırken, bir yandan da gözleri Kıbrıs’tan gelmiş devlet adamlarını aradı. Ancak Kıbrıs’tan hiçbir katılım olmaması konuklar arasında ‘Londra’da yaşayan Kıbrıslılar olarak, yine adam yerine koyulmadık’ şeklinde üzücü yorumlara neden oldu.

KIBRISLILAR ÖZLEDIKLERI LEZZETLERI BULDU

Festivale gelen konukların şeftali kebabı, pilavuna, Kıbrıs döneri, sulu muhallebi, limonata gibi Kıbrıs’ın birbirinden lezzetli yöresel tadlarını bulabilen konukların mutlulukları gözlerinden okunuyordu.

ÇOCUKLAR DOYASIYA EĞLENDİ

Festival alanına kurulan şişme oyun alanı ve özel olarak tutulan eşeklere binme fırsatı yakaladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.