kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4466
EURO
34,4543
STERLIN
40,3132
BITCOIN
$62.918
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cuma Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Salgında cesaret ve özverinin bir örneği: Josie Hitchen

Salgında cesaret ve özverinin bir örneği: Josie Hitchen
22.06.2020
0
A+
A-
BİRLEŞİK KRALLIK HÜKÜMETİ İLE ORTAK HAZIRLANDI

 

Josie Hitchen

Koronavirüs salgını sürecinde, birçok cesaret ve özveri hikayesine şahit olduk. Bunun örneklerinden bir de, NHS hemşiresiyken kariyer molası veren Josie Hitchen’dir. Yoga eğitmeni olmak için mesleğine ara verip Bali’ye giden ve salgın döneminde Birleşik Krallık’a geri dönen Hitchen, “Salgın beni doğrudan Middlesborough’daki yerel hastanemde hemşire olmaya geri çekti.” diyor.

NHS’de bir göreve başladıktan kısa bir süre sonra, bir temas takip elemanı olarak çalışması için e-posta alan Hitchen, “Halk sağlığını geliştirme her zaman ilgilendiğim bir şeydi, bu yüzden başvurdum ve göreve geldim.” diyor.

Yeni rolü gereğince şimdiye kadar on kişi ile görüşen Hitchen, görevini şöyle anlatıyor: “Çeşitli sistemlerde oturum açıyor ve vakalar alıyorsunuz. Sonra biraz bilgi almak ve kendinizi hazırlamak için kişinin hastalık kaydını araştırıyorsunuz. Ardından, onları arıyor, kim olduğunuzu anlatıyor, nereden aradığınızı söylüyor, temas takip servisinin ne yapacağını açıklıyor, virüsün yayılmasını önlemeye nasıl yardımcı olabileceklerini anlatıyor ve sürece devam etmekten memnun olup olmadıklarını soruyorsunuz.”

Ortalama bir telefon görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürüyor; görüşmede devletin internet sitesinden bir anketi dolduruluyor, kim olduğunuza dair detayları ve sizinle birlikte yaşayanların ayrıntılarını alıyorlar, işe gidip gitmediğinizi ve görüşme sırasında ortaya çıkabilecek diğer soruları soruyorlar.

Hitchen, “Koronavirüs ve kullandığımız sistemler hakkında bilgi edinmek çok ilginçti ve şimdiye kadar çok olumlu geri bildirimler aldım.” diyor. Bazı kişilerin ankete katılmak istemediklerini söylediklerini söyleyen Hitchen, çoğu insanınsa katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ediyor. “Özellikle kendi izole eden insanlar biriyle konuşmaktan çok mutlu oluyorlar. Geçenlerde bir hemşireyi aradım ve telefonda güzel bir sohbet ettik. Birlikte temas takip sürecini tamamladık ve gerçekten çok iyi geri bildirim verdi.”

 

 

NHS Test ve Takip Servisi: Sorularınızın cevapları

 

S: Temas Takip Servisi çalışanlarına kiminle temas kurduğumu söylemem gerekir mi?

C: Evet, birlikte çalıştığınız ve yaşadığını kişilerin kim oldukları ve boş zaman etkinlikleri sırasında kiminle temas kurduğunuz sorulacaktır.

 

S: Bu anonim mi olacak yoksa insanlar onlara bulaştıran kişi olduğunu bilecekler mi?

C: NHS Test ve İzleme Servisi insanlara sadece virüs testi pozitif çıkan bir kişi ile temas kurduklarını söyler; sizin kim olduğunuzu veya kimlik bilgilerinizi onlarla paylaşmaz. Tüm bilgiler kesinlikle gizli tutulur.

 

S: İnsanların test sonuçlarını beklerken kendilerini izole ettiklerinden nasıl emin olacaksınız?

C: Çoğu insan sosyal mesafe kuralına uymaktadır, bu nedenle hükümet virüsün yayılmasını azaltmada insanların üzerlerine düşeni yapacaklarından emindir. Fakat insanların kendilerini izole etmediklerini tespit edilirse, evleri ziyaret edilir ve para cezası kesilebilir.

 

S: Eğer test sonucum pozitif çıkarsa ve 24 saat içinde kimse beni aramazsa, kimi aramalıyım?

C: Temas ve İzleme Servisi, test sonucunuzu aldıktan sonra 24 saat içinde e-posta, telefon mesajı veya sabit hatlı telefonunuzu arama yoluyla iletişim kurmayı amaçlamaktadır, bu nedenle yedi gün boyunca evinizde kalın ve birlikte yaşadığınız kişilerin 14 gün boyunca kendilerini izole ettiklerinden emin olun.

 

S: Kendimi izole etmem söylenirse, test yaptırabilir miyim?

C: Sadece semptomları göstermeniz halinde test sipariş ediniz, aksi halde 14 gün boyunca kendinizi izole etmeye devam ediniz.

 

S: Test sonucum negatif çıkarda tekrar dışarı çıkabilir miyim?

C: Hayır, iki haftalık izolasyon sürenizi tamamlamanız gerekir.

 

S: Antikor test sonuçları sistemin bir parçası mı olacak?

C: Dünya Sağlık Örgütü, virüse sahipseniz bağışıklık kazandığınızı gösteren kanıtlara sahip değildir, bu nedenle bir antikor testi yapmış olsanız bile virüslü biriyle temas kurduğunuzda 14 gün boyunca izole olmanız gerekir.

 

S: Toplu taşımada temasa geçebileceğim insanlar ne olacak?

C: Toplu taşıma araçlarına maske takın ve iki metrelik mesafeyi koruyun. “Temas” 15 dakikadan fazla Covid-19’lu bir kişi ile iki metre mesafede bulunma olarak tanımlanır.

 

S: Telefonum veya bilgisayarım yoksa temas takip servisi nasıl çalışır?

C: Test olmak için bir e-posta adresine ve telefon numarasına ihtiyacınız var, fakat yoksa güvenilir bir arkadaş veya aile üyesinin posta ve telefon bilgilerini kullanabilirsiniz.

 

S: Bir kereden fazla izole olmam istenecek mi?

C: Virüs testi pozitif çıkan biriyle her temas ettiğinizde kendinizi izole etmeniz istenebilir. İzole edilmekten kaçınmanın en iyi yolu sosyal mesafe kurallarına uymaktır.

 

Test ve Takip Servisi İngiltere’de hizmet vermektedir. Ayrıntılar için lütfen bölgenizdeki yetkili sağlık kurumuna danışın. Nasıl test yapılacağını öğrenmek için nhs.uk/coronavirus adresini ziyaret edebilirisinz. 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.