kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4818
EURO
35,1017
STERLIN
41,1477
BITCOIN
$70.812
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Türkiye’de gayrimenkul alım-satım işlemleri

Türkiye’de gayrimenkul alım-satım işlemleri
06.05.2018
0
A+
A-

Avukat Fidan Osoy.

 

GAYRİMENKUL alım satım işlemleri son derece karmaşık ve sorunlu olabilir. Gayrimenkulle ilgili kontrol edilmesi gereken birçok yasal durum mevcuttur. Bu işlemlerin doğru bir şekilde yürütülmemesi hak, zaman ve para kayıplarına neden olabilir. Bu konuda bir işleminiz varsa, uzman bir danışmandan hukuki yardım almanız sizin için daha güvenli bir yol olacaktır.

Özellikle bir gayrimenkul satın alırken; tapuda tescil yani alım işleminden önce, alacağınız gayrimenkulle ilgili olarak detaylı bir araştırma yapmanızda fayda var. Örnek vermek gerekirse;

* Gayrimenkul tek kişinin üzerine mi kayıtlı yoksa ortak bir mülkiyet durumu var mı kontrol edilmelidir.

* Gayrimenkul bir arsa ise imar durumu var mı araştırılmalıdır.

* Kullanım hakkı, irtifak hakkı (bir taşınmazın haklarını, bir diğer taşınmaz lehine kısıtlanması) durumunun yanı sıra aynı zamanda iskân durumu kontrol edilmelidir.

* Tapu kütüğüne konulabilen şerhlere bakılması önemlidir. Medeni Kanun hükümlerine göre; tapu kütüğüne konulabilen şerhler arasında “satılamaz” şerhi de yer alıyor. İhtiyati tedbir olarak nitelendirilen bu şerh ile söz konusu taşınmazın başkasına devri yasaklanıyor.

* Gayrimenkul üzerinde herhangi bir kısıtlılık durumunun bulunup bulunmadığı;  yani gayrimenkul üzerinde bir ipotek ve haciz şerhinin olup olmadığı gayrimenkul alımlarında son derece önemlidir. Bütün bu bilgilere tapu kayıtlarına bakarak ulaşabilirsiniz.

GAYRİMENKUL ÜZERİNE İPOTEK ŞERHİ

Gayrimenkul üzerinde tapuya kayıtlı bir ipotek durumunun bulunması halinde; söz konusu taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması için, mutlaka mahkemeden bir ‘ipoteğin fekki’ yazısının alınması gerekir. Mahkeme tarafından verilmiş bir ‘ipoteğin fekki‘ kararı olmadan tapu kayıtlarından ipoteğin kaldırılması mümkün değildir. Bu sebeple sizlere tavsiyem satışa konu taşınmaz üzerinde herhangi bir ipotek durumu mevcutsa, sonrasında herhangi bir hukuksal sorunla karşılaşmamak ve bir hak kaybına uğramamak için,  bu konuyu açıklığa kavuşturmadan ilgili gayrimenkulü satın almamanızdır.

Son olarak hatırlatmak istediğimiz diğer konu, tapu kayıtlarında yapılan yanlış tescillerin ileride önemli bir hak kaybınıza neden olacağıdır. Böylesi bir hak kaybı ancak mahkemeye başvurarak çözümlenebilir.

Gayrimenkul alım-satım konularında birçok farklı detayı kontrol etmeniz ve kendinizi güvenceye almanız çok önemlidir. Tüm gayrimenkul işlemlerinizde Advantage Avukatlık uzmanlığından faydalanabilirsiniz. Avukat Fidan Osoy yönetimindeki profesyonel hukuk firması Advantage Solicitors’ı Advantage House, 2nd Floor, 273 Fore Street, Edmonton, London, N9 0PD adresinde ziyaret edebilir ya da alanında uzman kişiyle görüşmek için 0208 807 1676 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.