kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3397
EURO
35,1220
STERLIN
41,0526
BITCOIN
$63.035
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
17°C
LONDRA
17°C
Kapalı
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
15°C
Perşembe Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Yurt dışında yaşayanların Türkiye’deki mal varlıklarına inceleme

Alınan karar doğrultusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) üye olan ülke vatandaşlarının yaşadıkları ülkede sosyal yardım alabilmeleri için kendi ülkelerinde herhangi bir mal varlığının bulunmaması gerekiyor.

Yurt dışında yaşayanların Türkiye’deki mal varlıklarına inceleme
31.07.2017
0
A+
A-

Alınan karar doğrultusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) üye olan ülke vatandaşlarının yaşadıkları ülkede sosyal yardım alabilmeleri için kendi ülkelerinde herhangi bir mal varlığının bulunmaması gerekiyor. Yurt dışında yaşayan gurbetçilerin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren tüm gayrimenkul hesapları mercek altına alınacak. Uluslararası anlaşma kapsamında ise yardım alan tüm vatandaşların Türkiye’deki mal varlıkları tek tek incelenecek.

Londra’da yaşıyor ve Türkiye’de gayrimenkul, araba veya paranız bulunuyor üstüne üstlük bir de devletten sosyal yardım alıyorsanız size kötü haberimiz var. 1 Ocak 2018 tarihinde başlayacak yeni anlaşma ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) üye olan ülke vatandaşlarının kendi vatanlarında bulunan gayrimenkulleri incelemeye alınacak.

Ayrıca yıllarca para biriktirip memleketlerinde yatırım yapan gurbetçilerin önceden almış oldukları sosyal yardımlaşma paralarından dolayı da geçmişe dönük işlem yapılabilecek. 2016 yılında AGİT’e üye olan ülkelerin ortak olarak aldığı karar kapsamında anlaşmanın, 2018 yılının ilk gününden itibaren başlayacağı belirtiliyor.

Yüz binlerce Türk vatandaşının yaşadığı İngiltere ve Londra’da yaşayan Türkleri de yakından etkileyecek bu karar ile birçok Türk vatandaşının mağdur olabileceği tahmin ediliyor. Özellikle son 10 yıl içerisinde alınan sosyal yardım paralarının işleme maruz kalacağı bilgisi de diğer haberler arasında.

Ülkeler neden böyle bir anlaşma yapıyor?

Özellikle sosyal yardım alan insanların kendi ülkelerine yatırım yaparak, yaşadıkları ve çalıştıkları ülkelerde üzerlerinde hiç bir mal varlığı göstermemeleri bu yardımı almaya devam etmelerini sağlıyor. Özellikle bu ve buna benzer tüm ihtiyaç durumlarında bir devlet diğer bir devletten kişilerin, mali kişisel bilgilerini talep edebilecek. Bunun sayesinde ise yaşanan haksızlığın önüne geçilmesi ve gerçek yardım sahiplerine daha fazla kaynak ayrılabilmesi hedefleniyor. Uygulama ile ülke ekonomilerini de ciddi anlamda bir fayda sağlanması bekleniyor. Bu teşkilata üye olan 57 ülke arasında imzalanan protokol kapsamında ‘Otomatik Bilgi Transferi’ anlaşması ile denetimlerin sıkılaştırılacağı biliniyor. Bu anlaşma kapsamındaki ülkeler arasında, banka hesap bilgileri de dahil olmak üzere mal varlıklarının durumu hakkında ülkeler birbirleri ile bilgi paylaşımı yapabilecek.

Gurbetçi vatandaşlar şimdi ne yapacak

Konu ile ilgili fransa24 internet gazetesinin yapmış olduğu habere göre Ceza Hukukçusu Mahmut Yılmaz, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Şunu söylemek icap eder ki uygulama iki yönden sonuç doğuracaktır ki bunlar, cezai ve hukukidir. Şu hâlde vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gereken hususlar sıralana bilir.”

Mesela, İngiltere’den sosyal yardım alma durumunda bulunan vatandaşlarımızın, Türkiye’deki faiz gelirlerini beyan etmeleri durumunda haklarında cezai herhangi bir soruşturma açılmayacaktır. Böylece cezai sorumluluktan kaçınabileceklerdir. Bu konuda hususiyetle “Avukat”, “Vergi uzmanı” gibi yetkin kişilerden profesyonel destek alınmalıdır.

Özellikle vatandaşlarımızın uygulama karşısında bilgilendirilmeleri noktasında başkonsolosluklarımıza bu konuda büyük görevler düşmektedir. Buna karşılık da vatandaşlarımızın konsolosluklarla daimî surette irtibat halinde olmalarında fayda bulunmaktadır.

Uygulama sonrası meydana gelebilecek mağduriyetlerin giderilmesi noktasında da örneğin Almanya’daki gurbetçilerimizin Alman yargı makamlarına avukatlar aracılığıyla başvurmaları, hukuki haklarını sonuna kadar talep etmeleri gerekmektedir. Buna rağmen sonuç alınamaz ve iç hukuk yollarının tamamı da tüketilmiş ise bir başka seçenek vardır ki o da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaktır.

Olası bir mağduriyete karşı müracaat olunabilecek bir başka mercii de Türkiye’nin bizatihi kendi yargı makamlarıdır. Unutulmamalıdır ki vatandaşı ile alakalı bilgi paylaşımında bulunacak olan Türkiye’dir. Haliyle mağdur vatandaşlarımızın Türkiye’ye karşı tazminat isteme hakları hukuk çerçevesinde mümkün olabilecektir.

Konu hakkında yetkili makamlar konuşmak istemedi

Maliye Bakanlığı ve Türkiye’nin İngiltere Konsolosluğu’na bağlı birimleri üzerinden ulaştığımız birçok yetkili bu konu hakkında konuşmak istemezken, yönelttiğimiz haber ile ilgili sorularımızın ise hiçbiri yalanlamadı. Uygulama ile ilgili gelişmeleri gazetemiz üzerinden sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Yorumlar

  1. Mert says:

    Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti her zaman avrupalı gurbetçi vatandaşına ihanet etmiştir.
    Geçmişte Merkez Bankası olayı ile, Holdingler ile yüzbinlerce vatandaşın ocağına ateş düşürmüştür ihanet etmiştir.
    Yarım asırdır avrupalı türk insanın sırtına semer vurup binen Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu insanların sırtından yarım asırdır ülkeye döviz girdisi sağladığını unuttu bu insanları bir anda satabiliyor, buna ihanet ve hainlik derler.
    Benim hiç zerre kadar kuşkum yok, bu devlet bu gurbetçi insanları yine satacaktır yüzbinler ev haneye dert bela musibet ateş düşecek, bu insanların ekmeği acıyacak, ağız tadı kaçacaktır, Allah belanızı versin sizin gibi memleketin devletin.

  2. Ertürk Türkoğlu says:

    Tükiye cumhuriyeti TÜRK vatandaşlarının bilgilerini avrupa biriliği dâhil hangi ülke isterse iştesin kati suretle vermiyor.. TüRK vatandaşlarının güvenliği ve selameti açısından hiç bir suret ile şahsın kendi isteği hariç interpol hariç paylaşım yasaktır…! İftira ve karalama yapmayın..

  3. Mert says:

    Sayın Ertürk Türkoğlu,

    yapmış olduğunuz yorumunuz açıkca şunu gösteriyor, belliki siz bir AKP li siniz.
    Ortada bir anlaşma var, Ancak size şunu söylemek isterim, siz bu bilgilerle çok yaşamazsınız, satıldığınız gün satıldığınızı anlarsınız o zaman tekrar Merkez Bankası nı Holdingleri hatırlarsınız.
    Bilmediğiniz bir şeyi önce okuyunuz öğreniniz sonra sizde fikrinizi bu sayfalara yazabilirsiniz, Bilmediğiniz konuları önce öğrenmek için zaman ve emek harcayınız.

  4. Ertürk Türkoğlu says:

    Ben burada bir siyasi görüş belirtmedim lâkin sizin bir kuyruk acısı çektiğinizi ben gazetenin bir haberine istinaden yazmış olduğum yorumu tehditkâr bir şekilde cevap vermenizden anlıyorum… ! Anlaşılan o ki sizin de illegal bir örgüt yapısına haiz birisi oluşunuz Türkiye Cumhuriyeti ni ve TüRK vatandaşlarını karalamak istediğinizden anlıyorum.. Kimin ne kadar yaşayacağı nı ALLAH bilir… Ama hakikaten siz bu kafa ile Türkiye Cumhuriyeti Devletini karalamak ile bir halt edemezsiniz… Ak-parti ye gelince anlaşılan sizi iyi kıstırmış canınıza okumuş… Velhasıl kafa yapınıza bakar olursak çok da iyi yapmış… BBP alperenler den selâm olsun..

  5. ekrem says:

    sayin mert bence hakli oldugunuz taraflarda var ama unutmaki bu anlasma henuz yapilmis yada yapilmamistir diyelimki yapilmis turkiye devleti yinede bilgi vermez senin turkiyoyi ve turk devletini sirtindan vurdugun gubu halkini sirtindan burmaz bence erturk kardesim hakli sen once kendi benligini kisiligini sonrada vatanini ve halkini satan teror orgutune uyr biri olmussun allah sana akilfikir versin

  6. ekrem says:

    bu vatana ihanet eden hainler unutmayin AKP den onceki hukumetleri liderleri bir gecede 4 banka batiran bhortumculari ulkeyi soyup sogana ceviren partileri once turkiye denince herkez alay ederdi simdi ise turkiye denince tum ulke korkuyor cunku karsilarinda adam gibi adam var ama siz hainler anlamazsiniz adamlik nedir asil ihanet sizin damarlarinizda var cunku siz turk degilsiniz aslada olamayacaksiniz YASASIN TURKIYE YASASIN TURKIYE CUMHURIYETI YASASIN ASIL TURK MILLETI

  7. Cemo says:

    Tayip Erdoğan eğer bunu Türklere yaparsa Pkk apo bence bir farkı almaz Almanya bir devlete vatandaşını bilgisini verirse Recep Tayyip öz ölen babam yerine koydum benim için biter çünkü vatandaşini Almanya köpeklerine satmaz Recep baba diyorum

  8. Ayşe can says:

    Valla öyle birşeyi yaparsa TC devletimiz yazık olur onca gurbetçinin dişinden tırnağından el kapısında çalışıp zar zor aldığı bir evi 3 kuruşu yatırım yapmışsa onu geri vermek zorunda kalıcak olduğu ülkeye e ozaman devletimizin karı ne olucak ne karşılığından satacak vatandaşını bende sanmıyırum beklemiyorum öyle bir şey be inşallah ta olmaz ama bu konuda en azından yetkililerin önceden bir açıklama yapmadı lazım ki vatandaşta önlemini şimdiden alsın yazık günah bunca emekçi gurbetçiye

  9. Ahmet Tekin says:

    Malesef bugün ufak bir yatirimimin oldugu Türkiye bankasi ile yazıştım. Uluslararası anlaşma uyarinca Türkiyedeki gsyrimenkül ve hesap bilgileriniz istenilen ülkeye devlet eli ile verilecek.

  10. Umit says:

    Millet Malini mulkunu satsin yasadigi ulkeye yatirim yapsin bikere de o dovuz cikisiyla bu hukumetin halini bi gorelim ayip ya millet vatani gorup yatirim yapiyor bu kadar adilik olamaz insan lar Boyle satilirimi

  11. Erol says:

    Hala daha yapmıyor diye inat edenler var 01.ocak.2018 verecek ilk uygulama ingiltereden başlayacak Türkiye’den emekli ve malı olanlar incelenecek .
    Doğru şimdiye kadar hiçbir parti vermedi ama şimdi verilecek

  12. Erol says:

    150000 yurt dışı emeklisinin de iptal edildiği resmi gazetede açıklandı sebebi ise sahte sigortalı göstermek yani çalışmadığı halde bir yerde çalışmış gibi göstermek suretiyle düşük prim ödemek Almanya araştırınca bekleyelim onlar ne yapacak onlarda sen burda sigortalıyken nasıl birde Türkiye’den sigortalı olarak birkaç hafta çalışıyorsun diyerek Almanya’daki emekliyi iptal ederse bak sen milletin haline
    Saray büyük alır herkezi

  13. rifki says:

    GURBETÇİLERİN Türkiye’deki mal varlıklarının incelenip incelenmeyeceği konusundaki açıklama Başkonsolos Çınar Ergin’den geldi.

    Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ergin katıldığı bir davette vatandaşlarla bir araya gelerek birçok farklı soruyu yanıtladı. Birleşik Krallık’ta yaşayan ve devletten sosyal yardım alan gurbetçilerin Türkiye’deki mal varlıklarının inceleneceğine yönelik iddiaların yanıtı arayan katılımcılara Ergin cevap verdi.

    Başkonsolos, Birleşik Krallıkta yaşayan vatandaşların Türkiye’deki mal varlıklarının araştırılacağı ve İngiliz vergi makamlarına bilgi vereceği yönünde çıkan haberlerin vatandaşı tedirgin ettiğini belirtti. Bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Ergin, şunları söyledi: “Öncelikle sizi temin ederim ki, bizim hiçbir vatandaşımızın, Türkiye’deki hiç bir mal varlığının İngiltere tarafına bildirilmesi gibi bir durum yok. Böyle bir gelmiş emir ve talimat da yok. Bunlar nereden çıkıyor bilmiyoruz ama gelse bile biz başkonsolosluk olarak, mahkeme kararı olmadıkça böyle bir şeyi yapmamız mümkün değil. Dolayısıyla vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bu konuyu takip edip tekrar vatandaşlarımızla paylaşacağım. Elimizdeki bilgiler sağlıklı bilgiler değil ama başkonsolosluk olarak en azından rahat olmanızı sizden rica ediyorum böyle bir durum kesinlikle bulunmamaktadır.”

  14. ridvan bayrakoğlu says:

    1 tanede ahlaklı insan yazmaz mı arkadaş. herkes düzenini çıkarını dümenini kurmuş bozulacak diye ağlaşıp küfrediyor. yabancı ülkeden yardım alıp tr de evi olan düzenbaz ağlar hali ile. bu ahlaksızlığı yapmayanın korkusu yok.. TR nin sorunu bu işte en ahlaksınız en ahlaklı en ağlayan en çıkarcı kesim olması görünmesi.. ben bu ülkenin ortadoğulu ahlaksızından iğrendim artık..

  15. Selahaddin says:

    Burada akp mudafiiligi yapanlar gurbetcinin hassasiyetine biraz olsun saygi duymasini beklerdim. Kardesim boyle bir anlasma yapilmis mi, yapilmis. Gurbetcilerin bilgi paylasimi mustesna maddesi konulmus mu; konulmamis. Daha bunun tartisilacak nesi var. Gurbetci herkes bu anlasmadan korku ve endise duymakta hakli. Gurbetcinin durumu hic bir parti veya kurumun vicdanina birakilmaz. Lami cimi yok. Parti ve hukumetler gidicidir ama bu anlasma kalicidir,

  16. Ergul says:

    Malesef ama malesef insanın ruhunu daraltiyorlar korona belasi sarmış dünyayı millet çalışamıyor kimi hastaliktan kimide sosyalden alıyor şimdi milletin tek evi varsa bugune kadar yememiş içmemiş almış ne yazık turkiye bu bilgileri vermekten çok yanlış yapti herkezin ruhu daraldı herkez bir korku panik içinde kimi kardeşinin üstüne geçiriyor kimi de anne babasının üzerine yapiyor mal varlığı esas diğer tarafida şu ilardir yurt dışında yaşayan biri ayle var turkiyede mal varlığı var anne babasına üzerine geçirmiş anne mefat ediyor 3 hafta sonram baba da hakkı rahmetine kavuştu işin en korkunç olayida bu anne baba adına mal varlığı kardeşler arasında savaş başlıyor diğeri yıllarca yememiş içmemiş birikim yapmış diğeriyle rahat hayat yaşamış simdiki durum ne yazık mahkemelerde düşman ölmüşler ve açıkça cok kişilerden duymuştum artık yatırımı turkiye yapmayacaklar herkez bir korku panik içinde ne yazık tukiye köklerini toprağı sağlayamadı turkiye köklerini paylaşmayı tercih eti gurbetçiler yatırım yapmazlarsa zor ne diyeyim Allah hakimizda hayırlı eylesin.