kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,3367
EURO
36,3121
STERLIN
43,8040
BITCOIN
$97.457
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Açık
5°C
LONDRA
5°C
Açık
Cuma Açık
3°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Rain and snow
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazartesi parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
4°C

Erkeklere ‘Dur’ deme zamanı !

23.11.2012
0
A+
A-

Eşlerinin cinsel tacizi ya da  şiddetine maruz kalan kadınların,  ülkedeki göçmenlik statüleri ne olursa olsun içinde bulundukları durumdan kurtulmak için bir çok seçenekleri var.

Bu sene yapılan bir yasa değişikliği sonucunda eşleri tarafından maddi baskı altında tutulan,  duygusal şiddet gören, aşağılamalar ve tehditlerle hayatları kısıtlanan kadınlar İngiltere yasaları altında korumaya alındı. Ayrıca töre cinayeti tehdidi altında bulunan ya da aileleri tarafından evliliğe zorlanan kadınların da korunma talebinde bulunma hakları bulunuyor.

İngiltere’de tüm kadınların eş ya da partnerlerinin saldırılarından korkmadan yaşama hakları kanunlarla güvence altına alındı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, göçmenlik durumları ne olursa olsun, şiddet gören bütün kadınların hukuki haklar için avukatlara, polise ve sağlık kurumlarına başvuruda bulunabileceklerini belirtti.

Kendi oturumları olmadığı halde, eşleri İngiliz vatandaşı ya da oturum sahibi olan kadınların, ev içi şiddet gerekçesiyle oturum alabilecekleri kaydedildi.

ACI HİKAYELER

Türkçe konuşan toplum içinde eşinin cinsel tacizine ya da şiddetine maruz kalan çok sayıda kadın bulunuyor.

Yaşadıkları travmanın psikolojilerini bozduğunu belirten kadınlar, çocuklarına da gereken itinayı gösterememenin vicdani çatışması içinde kahrolduklarını belirtiyorlar.

’17 yıldır tecavüze uğruyorum’

Elbistanlı M.Ş. 17 yıldır tecavüze uğradığını belirttiği açıklamada, görücü usuluyle evlendiğini, eşini sevmediğini bu nedenle fiziksel birliktelik yaşamak istemediğini ancak eşinin şiddete başvurarak her gece kendisini fiziksel ilişkiye zorladığını söyledi. ‘Fiziksel birliktelik sırasında, çıldıracak gibi oluyorum. Bitsin diye dua ediyorum. Midem bulanıyor. ..’diye konuşan M.Ş, bir kadının yaşayabileceği en büyük işkencenin istemeden fiziksel birliktelik yaşamak olduğunun altını çizdi.

Eşinin fiziksel birliktelik talebine ‘Hayır’ dediği zaman sözlü şiddete maruz kaldığını belirten M.Ş. sırf ‘Hayır’ dediği için dayak yediği zamanlar bile olduğunu söyleyerek, ‘Önce dövüp, sonra zorla yatağa soktuğu günler oldu. Cinnet geçirecek durumlara geldim.’ şeklinde konuştu.

10 yıldır Londra’da yaşadığı halde, halen oturumu bulunmadığını belirten M.Ş. ‘İki çocuğum var. Çocuklarım babalarına çok düşkün. İlkokul mezunuyum. Hiçbir mesleki bilgim yok. Eşimden ayrılsam ne iş yaparım, çocuklarıma nasıl bakarım bilmiyorum.’ dedi ve kendisini okutmayan ailesine sitemde bulundu.

‘Yatak odasından nefret ediyorum’

Edmonton’da ikamet eden Kayserili Ş.Y ise eşiyle çok iyi anlaştıklarını, birbirlerini çok sevdiklerini belirttiği açıklamasında, ‘Yatak odasına girene kadar herşey çok güzel ama çok ciddi cinsel isteksizlik yaşıyorum. Eşim bu konuda hiç anlayış göstermiyor. Benim isteyip istememem hiç önemli değil onun için…Her gece ilişkiye girmek zorundayım. Bu durum ev işleri, çocuk bakımı, yemek yapımı gibi olağan bir görev benim için…’

‘Peki orgazm oluyor musunuz? şeklindeki sorumuza ‘O ne demek?’ diye cevap veren Ş.Y, ‘Bu bir görev…Hastayken bile yerine getirmek zorunda bırakıldığım bir görev…’ şeklinde konuştu.

SEÇENEKLER

Eşinin cinsel tacizi ya da şiddetinden kurtulmak için atılabilecek ilk adım, 020 7251 6577 numaralı telefondan Kadın Hakları Yardım Hattı’nı arayarak İngiliz yasaları altında sahip olunan hakların detaylı olarak öğrenilmesidir.

Bunun dışında Ulusal Aileiçi Şiddet Hattı’na 08082000247 numaralı telefondan ulaşılabilir.

Londra’da tüm belediyelerin Aile İçi Şiddet Yardım hatları bulunuyor. Bu hatlarda hizmet veren danışmanlar ihtiyacı olanlara adli yardım, acil barınma ve korunma konularında tavsiyelerde bulunuyor.

Uygun belediyenin Yardım Hattı’na ve önerdiği destek hizmetlerini daha detaylı öğrenebilmek için belediyelerin internet siteleri ziyaret edilebilir.

Ayrıca bir çok bölgede kadın barınakları bulunuyor. Bu barınaklardan bir kısmı özel olarak müslüman ve Türkçe konuşan kadınlarına hizmet veriyor ve ihtiyaç olduğunda tercüman kullanıyor.

Zor durumdaki Türkçe konuşan kadınlarına destek hizmeti veren IMECE adlı derneğe 02073541359 numaralı telefondan ulaşabilir.

Türkçe konuşan kadınlarına özel hizmet veren bir başka dernek ise Ashiana Network. Aile içi şiddet gören Güney Asyalı, Türk-Kürt ve İranlı kadınlara koruma ve barınma hizmeti sunan bu dernek, kendi bünyesine alamadığı mağdurları başka organizasyonlara da yönlendiriyor. Ashiana Network’e 02085390427 numaralı telefondan ulaşılabilir. Dernekte Türkçe tercümanlar hazır bulunuyor.

Enfield Müslüman Kadınlara Yardım Derneği de Türkçe konuşan kadınlar için bir başka seçenek. Bu derneğe de 0 20 89203569 ya da 02089203565 numaralı telefonlardan ulaşılabiliyor. Enfield Kadın Merkezi ise benzer hizmetler sunuyor. Numaraları: 02084431902

Yazarın Diğer Yazıları
28.08.2012
21.08.2012
08.08.2012
01.08.2012
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.