kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5249
EURO
34,8093
STERLIN
40,4608
BITCOIN
$66.372
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Başbakan Özgürgün, Brexit kararını yorumladı

Başbakan Hüseyin Özgürgün, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararını değerlendirdi.

Başbakan Özgürgün, Brexit kararını yorumladı
27.06.2016
0
A+
A-
KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün.27

, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararını değerlendirdi. Yazılı açıklama yapan Başbakan Özgürgün, aralarında binlerce Kıbrıslı Türk’ün yaşadığı Birleşik Krallık halklarının AB’den ayrılma kararı almasını halkların demokratik haklarının tecelli etmesi olarak saygı ile karşıladıklarını belirtti.

Özgürgün, referandum sürecinde 43 yıllık AB üyesi olan bir ülkede AB’nin üzerine inşa edildiği temel değerlerin sorgulanmasının büyük bir hayal kırıklığına neden olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği’nden ayrılmak isteyenlerin Türklere karşı ırkçı söylemlerini de eleştiren Özgürgün KKTC halkının bu söylemler karşısında hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

Özgürgün ‘AB’den ayrılmak isteyenlerin ‘Türkler geliyor çıkalım’ şeklindeki, ürkütücü, aşağılayıcı, ötekileştirici ve ırkçı yaklaşımına güya karşı çıkan AB’de kalma taraftarlarının ‘Merak etmeyin 3000 yılından önce gelemezler’ karşı söylemi de bir o kadar, ürkütücü, aşağılayıcı, ötekileştirici ve ırkçıydı.
Avrupa Birliği’ni, üzerine inşa edildiği kabul edilen insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü prensipleri temelinde bir hedef olarak kabul eden KKTC halkı da bu söylemler karşısında hayal kırıklığı yaşamaktadır’ ifadelerini kullandı.

Brexit

Özgürgün, Ekonomik olarak sıkıntılar yaşamasının yanı sıra bir çağdaşlaşma projesi olarak görülen AB’nin son yıllarda ‘insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü’ gibi değerler yerine, yükselen İslamofobi, göçmen karşıtlığı ve ırkçı hareketler ve politikalarla ilişkilendirilir ve tartışılır olduğuna vurgu yaptı.

Başbakan Özgürgün, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tüm Kıbrıs adına gerçekleşen AB üyeliğinin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen, ‘Farklılıklar içerisinde Birlik’ şiarı yerine ırkçı, faşist söylem ve hareketlerinin yükseldiğine işaret ederek AB üyeliğinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi halkı arasında maalesef ırkçı hareketlerin gelişmesine engel olmadığını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının arzu ettiği Avrupa Birliği, İslamofobik, ırkçı, Türk ve Türkiye karşıtı söylemlerin egemen olduğu bir Avrupa Birliği olmadığını belirten Özgürgün KKTC’de uzun bir süredir çeşitli yasaları AB mevzuatına uyumlaştırmak için çalışmaların sürdüğünü hatırlattı.

Başbakan Özgürgün ‘KKTC halkının Avrupa Birliği hakkında objektif olarak bilgilendirilmesi, AB’ye ilişkin bir Devlet Politikası, haklarımızı güvence altına alacak yeni bir Avrupa Birliği Vizyonu ve tüm paydaşların katılımı ile Avrupa Birliği İletişim Stratejisi geliştirilmesi hükümetimizin öncelikleri arasındadır’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.