Türkiye’den KKTC’ye gelen suyu kimin yöneteceği sorun olunca kapaklar kapandı.
Türkiye’den KKTC’ye gelen suyu kimin yöneteceği sorun olunca kapaklar kapandı.
Suyun yönetimini ısrarla kendi belirlediği özel bir şirkete vermek isteyen Ankara yönetimi ile CTP-UBP hükümetinin belediyeleri yetkilendirme ısrarı üzerine yaşanan anlaşmazlık içinden çıkılmaz bir hal aldı.
Anamur’dan Geçitköy’e gelen su hattını kapatan ‘Anavatan’, bölgeye yapılacak yatırımlar için ayrılan paranın akışını da kesti. Yaşanan bu kriz nedeni ile birçok belediye ve bakanlıklarda planlanan yatım projeleri ise askıya alınmak zorunda kaldı.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı, suyun akışını 1 haftadır kesen Türkiye’nin bununla da yetinmeyerek baraj kapaklarını da açarak, şimdiye kadar 1 insan boyu kadar biriken suyu denize akıttığını söyledi.
ANAMUR TEK UMUTTU
Yağış sıkıntısının görüldüğü Kuzey Kıbrıs kuraklıkla karşı kaşıya kalmışken, Anamur’dan gelen su kuraklık tehlikesine karşı tek umuttu. Uzmanlar Türkiye ve KKTC yönetimleri arasında yaşanan bu sıkıntılar nedeni ile sadece tarım sektörünün değil, adada yaşayanların da büyük sıkıntılar çekeceğini düşünüyor.
CTP-UBP’NİN ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
Adada yaşanan su krizinin ardından 18 Kasım Çarşamba gün CTP Genel Merkezi’nde bir araya gelen koalisyon hükümeti temsilcileri soruna çözüm aradı. Toplantıya KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ve bazı bakanların yanı sıra CTP Başkanı Mehmet Ali Talat ile hükümet ortağı UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün katıldı.
Toplantının ardından bir açıklama yapan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, su yönetimi konusunda Türkiye yönetimi ile yaşanan tartışmanın konuşularak ve bazı hazırlıklar yapılarak çözüme ulaştırılacağını ifade etti. Hükümet ortakları CTP ile aralarında ufak tefek sayılacak farklılıklar olduğunu söyleyen Özgürgün, bunların dışında bir görüş ayrılığı olmadığının altını çizdi.