kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
STERLIN
40,9450
BITCOIN
$70.447
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Kıbrıs: ‘Yıldızlar Ada’nın birleşeceğini gösteriyor’

Daily Telegraph gazetesinde Kuzey Kıbrıs Yönetimi Dışişleri Bakanı Nilgün Çolak ile yapılan bir söyleşiye yer veriliyor.

Kıbrıs: ‘Yıldızlar Ada’nın  birleşeceğini gösteriyor’
19.11.2015
0
A+
A-

 

LIDERLER

Daily Telegraph gazetesinde Türkler “Yıldızlar Kıbrıs’ın birleşeceğini gösteriyor diyor” başlıklı haberde Kuzey Kıbrıs Yönetimi Dışişleri Bakanı Nilgün Çolak ile yapılan bir söyleşiye yer veriliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın da BM destekli müzakerelere destek amacıyla bugün Kıbrıs’ı gideceğini yazan gazete diplomatların görüşmeleri “Ada’nın Türk ve Rum nüfusu arasında 50 yıldan uzun süredir devam eden sorunun çözümü için onyıllardan bu yana gelen en iyi şans” olarak tanımladığını aktarıyor.

Emine Çolak’ın da “Gelişen bir kazan kazan durumu var, yıldızlar çözüm için birleşmiş gibi gözüküyor. Kıbrıs sorununun çözümüyle tüm bölgenin kazanacak çok şeyi var ve bence her iki taraf ta şu anda ciddi bir fırsat penceresi olduğunu fark etti” dediği belirtiliyor.

Gazete barış temasıyla kampanya yürüten Mustafa Akıncı’nın geçen Nisan’da seçilmesiyle çözüm umutlarının arttığını vurguluyor. Akıncı’nın Rum kamuoyunda popüler değilken bile çözümü savunarak iki yıl önce iktidara gelen Rum lider Nicos Anastasiades ile bu ay altı görüşme yapacağı vurgulanıyor.

DOĞALGAZ KEŞFİ

Daily Telegraph, iyimser havayı destekleyen bir faktörün de Kıbrıs açıklarında 2011’de doğalgaz keşfedilmesi olduğuna dikkat çekiyor. John Kerry’nin de Noel’e doğru ivme kazanması beklenen görüşmelere destek vermek için gelecek ay Kıbrıs’ı ziyaret edeceği söyleniyor.

Gazete çözümün önündeki en büyük engellerden birininse 1974’de Güney’e kaçan 145 bin Rum ve Kuzey’e kaçan 45 bin Türk’ün geride bıraktıkları mülkleri olduğunu söylüyor. Bu soruna çözüm için getirilen öneriler arasında da hak sahiplerine uluslararası bir fondan tazminat ödenmesi. Aynı fonla Ada’daki Türkler’in yeni kamu kuruluşları ve güvenliğinin de sağlanması öneriliyor.

(BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.