kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5011
EURO
34,7241
STERLIN
40,5647
BITCOIN
$63.519
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Rum ve Yunan Basınının iddiası: AB işlenmiş KKTC ürünlerinin ticareti için baskı yapıyor

Rum ve Yunan Basınının iddiası: AB işlenmiş KKTC ürünlerinin ticareti için baskı yapıyor
16.05.2022
0
A+
A-

Avrupa Komisyonu’nun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ticaretin Yeşil Hat üzerinden genişletilmesi için Rum Yönetimi’ne baskı yaptığı açıklandı. İddia, Rum ve Yunan basınında yer aldı.

Avrupa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde imal edilen hayvansal olmayan işlenmiş ürünlerin ticaretinin genişletilmesini istiyor.

Rum ve Yunan basınında yer alana haberlere göre bunun için de Rum yönetimine baskı yapıyor.  Ticaretin gecikmeden yapılmasını isteyen Avrupa Birliği, bu süreçte güzergah olarak Yeşil Hattın kullanılmasını talep ediyor.

Haberlerde, Brüksel’in talebinin uygulamaya koyulması durumunda, KKTC ürünlerinin dolaşımının sadece Rum Yönetimi’nin kontrolü altındaki bölgelerde değil, Avrupa’nın bütününde mümkün olduğuna dikkat çekildi.

Rum yönetiminin, Yeşil Hat Tüzüğü aracılığıyla KKTC ürünlerinin ticaretini hayata geçirmekle yükümlü olduğu da hatırlatıldı.

Komisyon KKTC ürünlerinin ticaretinin genişletilmesini istiyor

24 Nisan 2004’te, Kıbrıslı Türkler’in evet’ Rumlar’ın ise ‘hayır‘ dediği Annan planı hayata geçirilemedi.

Oysa, Kıbrıslı Türklere vaat edilenler arasında KKTC’yi izolasyondan kurtaracak Doğrudan Ticaret Tüzüğü de bulunuyordu. Böylece, KKTC ile AB arasında doğrudan ticaretin önü açılacak, süreçte Rum Kesiminin herhangi bir rolü olmayacaktı.

‘Hayır’ diyen Rum kesimi ise 1 Mayıs 2004’te AB’ye dahil edilerek adeta uzlaşmaz tavrı ödüllendirildi.

KKTC’ye verilen sözler tutulmadı

AB, Doğrudan Ticaret Tüzüğünü de Rumların vetosu sebebiyle rafa kaldırmak zorunda kaldı.

KKTC ve Rum kesimi arasındaki mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı ise Yeşil Hat Tüzüğü ile düzenlendi. Ancak Yeşil Hat Tüzüğü’yle yapılan ihracat da yıllardır yerinde sayıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.