kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3190
EURO
35,0421
STERLIN
40,9357
BITCOIN
$70.632
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Kuzey Kıbrıs’ta sabit kur ile kira geliri olanlar bu ayrıntıya dikkat…

Kuzey Kıbrıs’ta sabit kur ile kira geliri olanlar bu ayrıntıya dikkat…
25.11.2021
0
A+
A-

Sterlin kuru sabitlendi. Peki kiracılar ile ev sahipleri arasında ne yaşanacak? Olası senaryoları ve çözüm yöntemleri sıralandı.

Türk Lirası hızla değer kaybediyor, dövizde can sıkan bir belirsizlik var.Haftalardır piyasalarda süren tedirginlik, kurun yeni rekorlar kırmasıyla ekonomik yıkıma dönüyor.Bu süreçte umut Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın elindeki silahı doğru kullanmasıydı. Fakat tam aksini yaparak, faiz indirimine gitti. Hatta gelecek ay için de indirim sinyali verdi.

KKTC için kurla mücadele çok daha zor.Fakat ona rağmen hızlı bir aksiyon gösterdi Faiz Sucuoğlu Başbakanlığı’ndaki hükümet.

4 maddelik tedbir paketi açıkladı.

O maddelerden biri de döviz ile ödenen kiralarda kur sabitlemesi.

Yeni karar göre Dolar 10 TL, Euro 11 TL, Sterlin ise 12 TL’den sabitlendi.Bu karar 3 ay süreyle geçerli olacak.

Karara göre ev / iş yeri kiraları ile devlet kiralamaları sabit kurdan ödenecek.Buraya bir not düşelim, bugünden sonrası için geçerli bu kur sabitlemesi.Yani geçen ay ve ayların kirası için faydalanamazsınız!

MAL SAHİBİ KABUL ETMEZSE NE OLUR?

Karar bu.Fakat bu karar ilk değil. Daha önce de Kuzey Kıbrıs’ta kur sabitlemesi yapıldı, ancak birçok mal sahibi karara uymadı.“Ben evimin taksitini güncel kurdan sterlin ile ödüyorum, kiramı da güncel kurdan istiyorum” diyerek, hükümetin kararını tanımadılar.Birçok mal sahibi ile kiracı ciddi sıkıntılar yaşadı.

Peki şimdi süreç nasıl işleyecek?

Yine aynı şekilde mal sahipleri ortalama 17 liralık sterlinin 12 liradan sabitlenmesini kabul etmezse ne olacak?Kıbrıs Emlak Merkezi olarak konuyu KKTC’nin gayrimenkul hukukunda uzman avukatlara danıştık.Hukukçular kiracıların süreci doğru bir şekilde yürütmesi gerektiğini söylüyor ilk olarak.

Hükümetin kararını, mutlaka mal sahibiniz ile teyit edin.

Kabul ettiyse sıkıntı yok, fakat eğer etmiyorsa orada almanız gereken bazı tedbirler var.Eğer mal sahibiniz “ben kiramı güncel kurdan isterim” diyorsa, devletin size verdiği kur sabitleme hakkını kullanmak için ödemenizi posta dairesi üzerinden, iadeli taahhütlü bir şekilde yapmalısınız.Gönderim yaparken mal sahibinizin adını, açıklama olarak da örneğin Aralık ayı kira borcu deyip, açık adres ile not eklemelisiniz.Çünkü daha yaşanan örnekler gösteriyor ki, bazı mal sahipleri kur sabitlemeyi kabul etmiyor, süreci farklı noktalara taşıyabiliyor.

Örneğin kiracısı ile iletişimden kaçıyor, hatta kiracısındaki Türk Lirası hesabını kapatıyor. Sizin gönderdiğiniz kira karşı tarafa gitmediği için de bir süre sonra tahliye hakkı doğuyor.Hukukçuların özellikle altını çizdiği konu kesinlikle ödemenin gününü geçirmeyin, bankadan bile gönderirseniz dekontunuz yanınızda olsun.Eğer hiçbir türlü mal sahibinize ulaşamıyorsanız, hukuken kendinizi güvence altına almak için bir avukatlık bürosundan ihbarname gönderip, “kiranız hazır” mesajı da verebilirsiniz.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN MAL SAHİPLERİ İÇİN DİKKAT

Bir diğer örnek ise yurt dışında yaşayan mal sahipleri.Örneğin İngiltere’deki mal sahibiniz sizden her ay 300 sterlin kira alıyor.

Ülkedeki kur sabitlemesinden dolayı siz eğer sterlin ile kira gönderirseniz 17 liradan alacaksınız dövizi.Bir başka hesap yöntemi kullananlar da var.  300 sterlin kiranın karşılığı bugün 5 bin 100 TL. 12 TL sabit kurdan 3 bin 600 eder. Güncel kurla hesap edince de 230 sterline denk gelir deyip, kesinlikle eksik ödemeyin. Bu kez siz hatalı duruma düşersiniz.O yüzden hukukçular diyor ki, yurt dışında da olsa mutlaka mal sahibinizden Türk Lirası hesap numarası alın.Eğer yoksa, yine posta dairesine ödemenizi yapabilirsiniz.

Kaynak: Kıbrıs Emlak Merkezi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.