kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4422
EURO
34,7886
STERLIN
40,6443
BITCOIN
$61.959
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
12°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Kıbrıs sorunu Eylül’de New York’a taşınacak

Kıbrıs sorunu Eylül’de New York’a taşınacak
04.08.2021
0
A+
A-

BM, Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu nedeniyle Eylül ayında New York’ta olmalarını istedi. İki lider arasında ortak bir görüşme planlayan BM bu yöndeki çabalarını yoğunlaştırdı…

BM Genel Sekreter Guterres’in, Genel Kurul çerçevesinde Türkiye, Yunanistan, İngiltere liderleri ve Anastasdis ile yapacağı rutin görüşmeler dışında temasları da olmasını istiyor.

Anastasiadis’in 27 veya 28 Eylül’de New York’ta olacağı ve daha önce birçok kez, Tatar ile ikili bir görüşmeye katılmaya hazır olduğunu dile getirdiği belirtilen güney basını haberlerine göre New York’ta, Cenevre’deki gibi bir gayrıresmî 5’li konferans da istenip istenmeyeceği bilinmiyor.

Böyle bir konferansla ilgili bir ihtimal ancak Genel Sekreter’in müdahil taraflarla yapacağı temaslardan sonra netleşecek.

BM’nin Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu nedeniyle Eylül ayında New York’ta olmalarını, iki lider arasında ortak bir görüşme için değerlendirmek istediği, bu yöndeki çalışmalara halihazırda başladığı belirtildi.
Güneyde yayınlanan Fileleftheros “New York’ta Liderler Görüşmesi Kotarılıyor… BM Genel Kurulu Çerçevesinde” başlıklı haberinde Genel Sekreter Antonio Guterres’in, şartlar elverirse, New York’ta olacak bütün müdahil taraflar arasında bir de gayriresmî konferans için çaba harcayacağını yazdı, Genel Kurul döneminin belirleyici olacağını kaydetti.
Gazeteye göre, BM Genel Sekreter Guterres’in, Genel Kurul çerçevesinde Türkiye, Yunanistan, İngiltere liderleri ve Anastasiadis ile yapacağı rutin görüşmeler dışında temasları da olmasını istiyor.
Rum lider Anastasiadis’in 27 veya 28 Eylül’de New York’ta olacağı ve daha önce birçok kez, Tatar ile ikili bir görüşmeye katılmaya hazır olduğunu dile getirdiği belirtilen habere göre New York’ta, Cenevre’deki gibi bir gayrıresmî 5’li konferans da istenip istenmeyeceği bilinmiyor. Böyle bir konferansla ilgili bir ihtimal ancak Genel Sekreter’in müdahil taraflarla yapacağı temaslardan sonra netleşecek.
Haberde, Cenevre sonrasında tarafların müzakere masasına dönmesi yönünde hiçbir olanak belirmediği de hatırlatıldı, Cumhurbaşkanı Tatar’ın iki devlet çözümü ve Maraş açılımı ile ilgili açıklamasının ana hatlarına ve Anastasiadis’in yeniden Türkiye’ye yönelttiği “BM kararlarını benimsememe ve uygulamama” suçlamasına yer verildi.
Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerin yeniden başlaması için diplomatik düzeyde yapılanlardan bağımsız olarak “Maraş konusunda eli kolu bağlı oturmadığı” da haber verildi.
Gazeteye göre güney yönetimi Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu hamili Kıbrıslı Türk yetkililerine karşı alacağı önlemlere de 23 Ağustos’ta, Trodos’taki yazlık sarayda toplanacak Bakanlar Kurulu düzeyinde karar verecek.

Kıbrıs Hukuk Dairesi’nin halen, Bakanlar Kurulu’nun alacağı, “Kıbrıslı Türklerden Kıbrıs Cumhuriyeti belgelerinin geri alınması” kararının dayandırılacağı hukuki görüşü hazırlamakta olduğuna dikkat çeken gazete, “Hukuki görüşün ana unsurunu, söz konusu kişilerin Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine faaliyetleri oluşturacak” ifadesini kullandı.

Kaynak: Yenidüzen

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.