kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5697
EURO
34,9628
STERLIN
40,5908
BITCOIN
$64.233
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
10°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

BBC: “İngiltere, Kıbrıs politikasında Türk tarafı lehine ufak değişimlere gitti”

BBC: “İngiltere, Kıbrıs politikasında Türk tarafı lehine ufak değişimlere gitti”
30.04.2021
0
A+
A-

İngiliz BBC, Londra’nın, özellikle Brexit sonrası Kıbrıs politikasında Türk tarafı lehine ufak değişimlere gittiğini ve Cenevre’de taraflara iki farklı öneri sunduğunu ve Kıbrıslı Türkler ile ilişkisini daha da yoğunlaştırması, uygulanan ambargoların hafifletilmesi için bazı adımları atmayı değerlendirdiğini” yazdı.

Cenevre’de gerçekleşen 5+BM gayrı resmi Kıbrıs görüşmeleri, yeterli ortak zeminin bulunamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Üç gün süren gayrıresmi konferans sürecine ilişkin bir haber yayınlayan İngiliz BBC’nin Türkçe servisi, adanın garantörlerinden olan İngiltere’nin, özellikle Brexit sonrası Kıbrıs politikasında Türk tarafı lehine ufak değişimlere gittiğini, taraflara “yaratıcı ve esnek” olmaları tavsiyesinde bulunarak mevcut parametrelerin dışında çözüm yollarının denebileceği mesajını verdiğini yazdı.

Haberde, “İngiltere’nin, adanın tek bir uluslararası temsili olmasından yana taraf olduğu ancak iki toplum arasındaki düzenlemelerin, BM parametrelerinin dışında bulunmasına karşı olmadığı” ifade edildi.

“RAAB, İKİ FARKLI ÖNERİ SUNDU”

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın Cenevre toplantısı sırasında iki farlı öneriyi Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının dikkatine sunduğu ifade edilen haberde, söz konusu önerilerden ilkinin, “ademi merkeziyetçi” (decentralized) bir federasyon oluşturulması olduğu belirtildi.

Haberde, Raab’ın ikinci önerisinin ise Kıbrıs Rumları ve Türklerinin karşılıklı olarak birbirlerinin varlıklarını tanımalarını, Kuzey Kıbrıs’ın da AB parçası olarak sayılması ancak uluslararası bir tanınırlığının olmaması fikrine dayandığı ifade edildi.

Çavuşoğlu, dünkü basın toplantısında İngiltere’nin önerilerde bulunduğunu kaydederken, “Bazı fikirleri ilginç bulsak da özellikle egemen eşitlik beklentilerini karşılamadığı için ve Kıbrıs Türklerinin 1960 anlaşmasıyla elde ettiği statü ve egemenlik konusunda beklentileri karşılayacak nitelikte olmadığı için kendi düşüncelerimizi de paylaştık. En azından bir çaba sarf ettiler” ifadesini kullanmıştı.

“LONDRA, AMBARGOLARIN HAFİFLETİLMESİ İÇİN BAZI ADIMLAR ATMAYI DEĞERLENDİRİYOR”

Söz konusu haberde, “İngiltere’nin bundan sonraki süreçte Kıbrıs Türkleri ile ilişkisini daha da yoğunlaştırması ve uygulanan ambargoların hafifletilmesi için bazı adımları atmayı değerlendirdiği” de kaydediliyor.

Londra’nın söylemindeki bu değişime Kıbrıs Rum tarafının tepkili olduğu biliniyor. Raab’ın Şubat ayında adaya yaptığı ziyaret sırasında “iki kesimli iki toplumlu federasyon” yerine yaratıcı ve esnek olma önerisinde bulunması Kıbrıs Rum tarafından sıkıntı yaratmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.