kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3606
EURO
34,9791
STERLIN
40,8668
BITCOIN
$70.816
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: ‘Doğu Akdeniz’de ezber bozuldu’

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: ‘Doğu Akdeniz’de ezber bozuldu’
07.02.2021
0
A+
A-

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta eşit egemenlik ve iki ayrı devlet temeline dayanan bir çözümden başka çıkar yol görünmediğini söyledi.

Bu yönde izledikleri siyasetin dünyada merak ve ilgiyle takip edildiğini belirten Tatar, eski model ve formüllerle çözüme ulaşılamadığını hatırlattı. Bu konuda artık yeni bir perspektif sunduklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Adanın gerçekleri ortadadır. Federasyon gibi bir modelle ortalık kurulamaz, kurulsa da uzun vadeli olmaz” dedi.

Maraş’ın açılmasının bütün ezberleri bozduğunu dile getiren Tatar, “Yani eski anlayışla, federasyon olacak Maraş onlara iade edilecek, toprak verilecek, o günlerde bir takım konuşmalar vardı. Şimdi Maraş’ın açılmasıyla orada da bir adım attık” diye konuştu.

Tatar, “Türk tarafı diyor ki, arzu edilen, herkesin onay verdiği bir çözüm olmazsa ezber bozulacak. KKTC kendi yoluna devam edecek, KKTC hükümeti daha da güçlenecek. Kıbrıs eski Kıbrıs değil, Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz değil, enerji kaynakları ile Türkiye’nin iddiaları ile Türkiye’nin pozisyonu ile artık Doğu Akdeniz’de eski ezber bozulmuştur. Mavi Vatanda yeni adımlar atılıyor, biz de bu siyasetin savunucularıyız” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜ SÜRECEK

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iki devletli çözüm konusunda ilerleme sağlansa bile Türkiye’nin garantörlük haklarının sulandırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

“Türk Ordusu buradan çıkarsa bunların ne yapacağı belli olmaz” diyen Tatar, şunları kaydetti: “Zaten biliyorsunuz bu şeylerde, sen eğer güçlüysen o adım atamaz. Benim ordum burada onlara saldırsın diye durmuyor. Türk Ordusu burada barışı koruyor. Ve Rumlar da bunu biliyor.”

“KKTC DAHA DA GÜÇLENECEK”

Cumhurbaşkanı Tatar, yeni dönemde Rum tarafından çözüm için anlamlı adımlar gelmediği takdirde, KKTC devletini daha da güçlendirecek çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi. Bu süreçte bazı ülkelerin KKTC’yi resmi olarak tanıyacaklarını da vurguladı.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusunda artık doğrudan taraf olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, çözümsüzlüğün Rum Kesimine büyük zarar getireceğinin herkesçe bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.