kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
STERLIN
40,9387
BITCOIN
$70.764
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Rumlardan Özdil Nami tepkisi

Kuzey Kıbrıs’a karşı sert bir üslup izlemeyi benimseyen Rum tarafı, KKTC Dışişleri Bakanı Nami’nin Britanya Avrupa Bakanı Lidington’la toplantısını kınadı

Rumlardan Özdil Nami tepkisi
11.09.2014
0
A+
A-
Kuzey Kıbrıs’a karşı sert bir üslup izlemeyi benimseyen Rum tarafı, KKTC Dışişleri Bakanı Nami’nin Britanya Avrupa Bakanı Lidington’la toplantısını kınadı
Cyprus ministerial condemnation

Avrupa Bakanı David Lidington-KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami buluşmasını Kıbrıslı Rum hükümeti sert bir üslupla kınadı

Haber: Michael Daventry

Kıbrıs’ta onyıllarca süren itilaf, Britanya’nın Kıbrıslı Türk bir siyasetçiyle buluşmayı kabul etmesiyle bu hafta Londra’ya da sıçradı.

Çalışma ziyareti için geçtiğimiz haftasonu Londra’ya gelen KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Pazartesi günü Britanyalı yetkililerin “özel bir toplantı” diye nitelendirdiği görüşmede AB Bakanı David Lidington’la buluştu.

Toplantı biter bitmez bir kınama mesajı yayınlayan Kıbrıs Rum hükümeti, buluşmayı önlemek için Britanya’ya “yoğun ve ısrarlı” baskıda bulunduğunu kaydetti.

Lordlar Kamarası’nın tek Kıbrıslı Türk üyesi Meral Ece ise bu tutumun “Rumların her zamanki tepkisi” olduğunu belirtirken,  Britanyalı bakanla toplantı yapılmasını “son derece makul bir durum” diye nitelendirdi.

Özdil Nami STK

Özdil Nami Londra ziyaretinde, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir araya geldi.

Yaşanan bu tartışma Kıbrıs’ın 1974’te bölünmesinden 40 sene geçmiş olmasına rağmen taraflar arasındaki anlaşmazlıkların , müzakere sürecine rağmen derin olduğunu gösterdi.

RUMLARIN POLİTİKASI SERTLEŞTİ

Kıbrıs Rum Cumhuriyeti uluslararası alanda adanın tek hükümeti olarak tanınırken, KKTC’yi yalnız Türkiye tanıyor.

İki toplum arasında barış müzakereleri birkaç senelik aradan sonra Şubat ayında başlamıştı.

Londra Gazete’ye konuşan London School of Economics akademisyeni James Ker-Lindsay, Rum tarafının kullandığı sert üslubun son birkaç ayda geliştirdiği “sertleşme” politikasının bir göstergesi olduğu söyledi.

Ker-Lindsay, Rumların KKTC’nin hiçbir zaman tanınmayacağından emin olmalarına rağmen bu politikayı izlediğini dile getirdi.

ÖZEL BULUŞMA

Britanya Dışişleri Bakanlığı FCO, Nami-Lidington görüşmesinin bakanlık binasında yapılan resmi toplantı statüsünde olmadığını, parlamentoda “özel buluşma” olarak yapıldığının altını çizdi.

Özdil Nami Meral Ece

Özdil Nami (ortada) ayrıca Kuzey Kıbrıs Parlamento Dostluk Grubu başkanı Lord Sharkey ve Yardımcısı Barones Meral Ece ile buluştu

Gazetemize açıklama yapan bakanlık, şu ifadeleri kullandı:

“Kıbrıs dostu ve barış sürecinin güçlü bir destekçisi olan Birleşik Krallığın yüksek düzeyde temas sürdürmesi önemlidir.

“Bu bizim her iki tarafın Kıbrıs’ın tekrar birleşmesine yönelik çabaları teşvik edebilmemize yol açıyor.

“Kendi isteğiyle Londra’da bulunan Sayın Nami, Sayın Lidington’la görüşmeyi talep etti. Sayın Lidington, Kıbrıs Türk toplumunun başlıca mensuplarından olan ve barış sürecinde yapıcı bir rol oynayan Sayın Nami ile özel bir buluşma yapmaktan memnun oldu.”

‘KKTC’Yİ TANIMIYORUZ’

FCO, buluşmanın KKTC’ye yönelik politikalarını değiştirmediğinin altını çizdi: “Tavrımızda bir değişiklik yok: sözde ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımıyoruz. Bu bağlamda ‘bakan’ rütbesini Kıbrıs Cumhuriyet Hükümeti mensupları dışındaki şahıslara atfen kullanmıyoruz.”

Simon Hughes

Nami’nin Adalet Bakan yardımcılarından Simon Hughes ile de buluşması oldu

Ancak bu açıklamaya rağmen Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Londra Büyükelçiliği, sert bir dille yayınladığı bildiride “Lidington ile ‘kukla Kıbrıslı Türk rejiminin sözde Dışişleri Bakanı’ arasında yapılan toplantıyı kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rumların açıklaması şöyle devam etti: “Britanya’nın sözde devleti tanımadıklarına dair açıklamaları tatmin edici değildir … Londra’nın sözde devletle tanımadığı halde iletişimde olması Britanya çıkarlarının yararına oldu.”

‘HER ZAMANKİ TEPKİ’

Pazartesi günü Özdil Nami ile buluşan isimler arasında yer alan Barones Meral Ece ise, Kıbrıs Cumhuriyeti açıklamasını “Rumların her zamanki tepkisi” olarak niteledi.

Londra Gazete’ye konuşan Ece, şu ifadeleri kullandı: “Onlar belli ki Nami’nin kimseyle buluşmasını istemiyor.

Özdil Nami Oya Tuncalı

Cuma günü Özdil Nami KKTC’nin Londra temsilcisi Oya Tuncalı’nın düzenlediği resepsiyona katıldı

“Birleşmiş Milletler nezdinde müzakereler devam ederken ‘görüşme yapamazsınız’ demek mantık dışı bir davranıştır.

“Bir garantör ülkenin her iki toplumun temsilcisiyle buluşması son derece makul bir durumdur. Bunun gibi bir toplantı diplomatik anlamda tanınma anlamına gelmez.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.