kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5697
EURO
34,8528
STERLIN
40,5273
BITCOIN
$66.818
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Ersin Tatar Financial Times’a konuştu: Adada kalıcı ayrılığın zamanı geldi

Ersin Tatar Financial Times’a konuştu: Adada kalıcı ayrılığın zamanı geldi
11.03.2020
0
A+
A-

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar

Financial Times gazetesine konuşan Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, adada iki devletli çözümün kalıcı hale gelmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar arasında yıllardır yürütülen barış görüşmelerinin sonuç vermediğini belirten Tatar, “Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki devlet olduğu gerçeği var. Kimse bunu inkar edemez” dedi.

“Biz bir Kıbrıs Türk devleti istiyoruz” diye konuşan Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunca yıldan sonra Rumların Kıbrıs Türklerini yönettiği federal bir cumhuriyette birleşmemiz gerektiğine inanmıyoruz. Bu, asla kabul edemeyeceğimiz bir şeydir”.

Kuzey Kıbrıs’ta 26 Nisan’da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar da cumhurbaşkanı adaylarından.

‘Son derece haksız bir muameleye maruz kaldık’

Financial Times‘ın “önde gelen bir cumhurbaşkanı adayı” olarak nitelendirdiği ve tavrını “sert” bulduğu Tatar gazeteye verdiği mülakatta, Kıbrıs Rum yönetiminin 2003’te açılan Kuzey Kıbrıs’la arasındaki geçiş noktalarını koronavirüsle mücadele amacıyla kapatmasına da tepki gösterdi.

Kıbrıslı Türklerin “son derece haksız bir muameleye maruz kaldıklarını” vurgulayan Tatar, “Rum yetkililer Kıbrıs’ın gerçek sahipleri olduklarına inanıyor. Onlara boyun eğmemiz gerektiğini düşünüyor” dedi.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Rumlarla müzakerelere ve işbirliğine hazır olduğunu söyleyen Tatar, bununla birlikte “zorunlu bir evliliğe” karşı olduğu uyarısı yaptı.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

‘Türkiye’nin desteği olmadan varlığımızı sürdüremezdik’

Politikasını “Türkiye’yle daima iyi geçinme” olarak özetleyen Tatar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı överek, “Anavatan Türkiye tüm kritik anlarda yanımızda oldu. Türkiye’nin desteği olmadan varlığımızı sürdüremezdik” diye konuştu.

Financial Times’ın Cambridge Üniversitesi mezunu olduğunu hatırlattığı Tatar, İngiltere Başabakanı Boris Johnson’ı ise “yürekli ve cesur bir adam” olarak nitelendirdi ve onun Kıbrıs Sorunu’nun çözümünde arabuluculuk yapabileceğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, seçime bağımsız aday olarak katılacağını açıklamıştı.

Financial Times, Akıncı’nın adanın birleşmesinden ve Kıbrıs’ın federal bir devlet olmasından yana olduğunu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la geçmişte özellikle Suriye’deki Barış Pınarı Harekâtı yüzünden tartıştığına dikkat çekti.

Gazeteye göre Ersin Tatar, Mustafa Akıncı’yı yenerek Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde uluslararası toplumun baskısı altında kalacak ve kendisinden Kıbrıslı Rumların lideri Nikos Anastasiadis’le BM’nin arabuluculuğunda yeni barış görüşmelerine başlaması istenecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.