kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3733
EURO
34,9950
STERLIN
40,9398
BITCOIN
$69.890
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

KKTC’de yeni hükümet kuruldu, protokolde doğalgaz tartışması ile ilgili uyarılar yer aldı

KKTC’de yeni hükümet kuruldu, protokolde doğalgaz tartışması ile ilgili uyarılar yer aldı
22.05.2019
0
A+
A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Halkın Partisi (HP) koalisyon hükümeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından onaylandı.

Onaylanan Bakanlar Kurulu’nda, Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Turizm Bakanı Ünal Üstel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Sağlık Bakanı Ali Pilli, Tarım Bakanı Dursun Oğuz, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan oldu.

KKTC’de hükümet krizi 4’lü koalisyon hükümetinin dağılmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Akıncı da, hükümeti kurma görevini ülkenin en büyük partisi UBP’ye verdi. UBP ile HP arasında bir haftadır devam eden koalisyon görüşmelerinde, yeni bir hükümetin kurulması kararı çıktı.

İki parti liderleri ilk önce Cumhuriyet Meclisi’nde hükümet protokolünü imzaladı. İmza töreninde konuşan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, iki parti olarak toplumsal bir sorumluluk aldıklarını söyledi. Halkın ihtiyaçlarını öncelik olarak ele alacaklarını anlatan Tatar, “Hepimiz özveride bulunacağız. Ülkemizin gerek ekonomi, gerek siyasi gerekse de Kıbrıs konusunda içinde bulunduğu hassas dönemi dikkate aldık” dedi. Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ise, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar düşünüldüğünde yapacakları çok şeyin olduğunu söyledi.

Farklı model vurgusu

Hükümet protokolünde Kıbrıs sorunu konusuna da önemli yer ayrıldı. Ankara’nın son dönemde Kıbrıs için savunduğu görüş protokolde yer aldı. Protokolde, “Koalisyon ortaklarının Kıbrıs konusunda ortak bir paydada buluşmalarına olan ihtiyacın gereği olarak; Kıbrıs sorunu konusunda yarım asırdır devam eden sonu gelmez müzakere süreçleri, federal ortaklık modelinin tüketildiğini ve mevcut şartlarda gerçekçi olmaktan uzak olduğunu göstermiştir. Bu nedenle Kıbrıs’ta daha gerçekçi ve gerçekleştirilebilir farklı modellerin artık masaya gelmesi gerekmektedir” denildi.

Rumlara doğalgaz uyarısı

Protokolde Ada’daki doğalgaza da önemli yer veriliyor. Protokolde, “Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon zenginliklerinin sadece Kıbrıslı Rumlara değil aynı zamanda Kıbrıslı Türklere de ait olduğu bilinciyle bu kaynaklarla ilgili olarak Adadaki iki tarafın işbirliği yapması ve bu kaynakların hakça ve adil bir biçimde paylaşılması önemlidir. Bu bağlamda KKTC Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti ile tam bir işbirliği ve dayanışma halinde Doğu Akdeniz bölgesindeki meşru hak ve çıkarlarını koruyacak ve imkan olan her uluslararası platformda bu konudaki haklılığını gündeme getirecek” denildi.

“Bakanlar ticaret yapamayacak, görev süresince varsa kazanç getirici faaliyetlerine son verecekler” şartı da getiren protokolde, “Kamu arazilerinin kiralanması bakanlar kurulunun bilgisi dahilinde olacak, iki tarafın uzlaşısı aranacak. Devlete her türlü istihdam Başbakan ve Yardımcısının bilgisi ve oluru ile yapılacak. Bu prensip terfilerde de geçerli olacak” ifadelerine yer verildi

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.