kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.489
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Hayvancılık sektörü can çekişiyor

Hayvancılık sektörü can çekişiyor
08.08.2018
0
A+
A-

Mustafa Naimoğulları

Dövize endeksli olan elektrik, akaryakıt ve yem gibi girdilerinin maliyetleri artan hayvan üreticileri, ağıllarındaki küçükbaş ve büyükbaş hayvanları satılığa çıkardı.

Elektrik, akaryakıt ve yem gibi girdilerinin maliyetleri artan hayvan üreticileri çözümü, sektörden uzaklaşmakta arıyor.

Birçok üretici, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı’nı da fırsat bilerek gerek küçükbaş gerekse de büyükbaş hayvanlarını satılığa çıkardı.

Hatta küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışlarının daha kolay yapılabilmesi için sosyal medyada “Tarım ve Hayvancılık Pazarı” ve “Küçükbaş Alım Satım” gibi gruplar bile kuruldu.

Ayrıca hayvanlarını satılığa çıkaran üreticilerin büyük bir bölümünün yeniden hayvan alıp, sektöre devam etmeyi düşünmediği öğrenildi.

KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, akaryakıt, elektrik ve yem fiyatlarının artmasının üretim sektörünü uçurumun kenarına sürüklediğini anlattı.

Bu nedenle de birçok üreticinin hayvanlarını satarak sektörden vazgeçmeye çalıştığını kaydeden Naimoğulları, ülkede hayvan üreticiliği bitmeden önlem alınması için hükümet yetkililerine çağrı yaptı.

NAİMOĞULLARI: DÖVİZ ÜRETİCİYİ YEDİ BİTİRDİ

Hayvan Üreticileri ve Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türk Lirası’nın dolar, sterlin ve Euro karşısındaki değer kaybının üreticiyi mahvettiğini söyledi.

TL’nin değer kaybı nedeniyle üretim girdilerinin arttığına işaret eden Naimoğulları, bir yandan dövize endeksli olan akaryakıt ve elektrik fiyatı artarken diğer yandan, yurt dışından ithal edilen kaba yem fiyatının da arttığını belirtti.

HÜKÜMET ÇÖZÜM ÜRETMELİ

Hükümetin üreticinin döviz nedeniyle yaşadığı sıkıntılara çözüm üretmesi gerektiğini kaydeden Naimoğulları, bu çözümün girdi maliyetlerinin desteklenmesiyle olabileceğini ifade etti.

Naimoğulları ayrıca çiğ süt fiyatının da artırılması gerektiğini savunarak, mevcut koşullarda üreticinin ayakta durmasının imkansız olduğunu belirtti.

ÜRETİCİ HAYVANLARINI SATILIĞA ÇIKARDI

Naimoğulları, birçok üreticinin ağıllındaki hayvanları satılığa çıkarıp, bu sektörden vazgeçmeye çalıştığını ifade etti.

Sosyal medyada oluşturulan “Tarım ve Hayvancılık Pazarı”, “Küçükbaş Hayvan Pazarı” gibi sitelerde birçok satılık küçükbaş ve büyükbaş hayvan olduğunu söyleyen Naimoğulları üreticilerin Kurban Bayramı’nı fırsat bilerek, tüm hayvanlarını satılığa çıkarıp, artık bu sektörde iş yapmama kararı aldığını belirtti.

BORÇLAR KATLANIYOR

Üreticilerin, sektöre devam etmek için aldıkları borçları ödeyemez duruma geldiği kaydeden Naimoğulları, TL’nin değer kaybı nedeniyle bu borçların durduğu yerde arttığını anlattı.

Naimoğulları, hükümet yetkililerine çağrı yaparak, sektörün mutlaka ve mutlaka desteklenmesi gerektiğini yoksa ülkede hayvancılığın biteceğini söyledi.

YEMİN TORBASI 80 TL

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için alınan yemin torbasının 80 TL’den satıldığını hatırlatan Naimoğulları “üretici hangi parayla bu yemi alıp, hayvanlarına yedirsin” diye sordu.

Naimoğulları, ayrıca kaba yemi ithal etmek için de hükümetin geç kaldığını belirterek, yemin kilosu 55 kuruşken ithal edilmediğini ve yem fiyatının şimdi ise 75 kuruşun üzerine çıktığını kaydetti.

TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTESİNLER

Mustafa Naimoğulları, hükümetin hayvancıyı desteklemek için Türkiye’den yardım istemesi gerektiğini söyledi ve alınacak yardımla da hayvan üreticilerinin girdileri konusunda desteklenmesi gerektiğini anlattı.

(KIBRIS.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.