kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5715
EURO
34,9803
STERLIN
40,6215
BITCOIN
$64.430
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Özersay: Kıbrıs yeni bir Bosna olmamalı

KKTC’nin başmüzakerecisi Kudret Özersay, Kıbrıs’ta barışın yalnızca tarafların detaylı bir müzakere yol planı üzerinde anlaşmasıyla elde edilebileceğini uyardı.

Özersay: Kıbrıs yeni bir Bosna olmamalı
10.06.2014
0
A+
A-
KKTC’nin başmüzakerecisi Kudret Özersay, Kıbrıs’ta barışın yalnızca tarafların detaylı bir müzakere yol planı üzerinde anlaşmasıyla elde edilebileceği konusunda uyardı.
Kudret Özersay

Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay oturumu yöneten Dr James Ker-Lindsay (sağda) ve KKTC’nin Londra temsilcisi Oya Tuncalı (ön sırada solda) ile beraber London School of Economics’deydi

Haber: Michael Daventry

Londra’nın prestijli üniversitelerinden London School of Economics’te konuşma yapan Özersay, Türk ve Rumların ortak deklarasyon ile hedeflerine ortaya koymalarına rağmen, müzakereleri bir düzene alamadıklarını söyledi.

Özersay ayrıca Rumların on sene önce reddettikleri Annan Planına ilişkin endişelerini Türk tarafı olarak tanımları gerektiğini de vurgulardı.

Kudret Özersay

Kudret Özersay, Kıbrıs barış müzakerelerinde düzenli bir yol planına ihtiyaç olduğunu söyledi

“Eğer tutarlı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşmak istiyorsak ve Bosna-Hersek gibi başarısız bir devlet olmak istemiyorsak, Rumların 2004’te dile getirdikleri endişeleri değerlendirmemiz lazım,” diyen Özersay, Birleşmiş Milletler destekli Annan barış planının Rumlarca “bir nevi dayatma” olarak görüldüğünü söyledi.

“Bunu tanımamız gerekiyor. Bu konuda fikir ayrılığımız olsa bile bunu tanımamız gerekiyor.”

2004 Annan Planı, eşzamanlı yapılan referandumlarda Kıbrıslı Türkler tarafından kabul görmüş, Rumların ezici çoğunlu ise reddetmişti.

İLERLEME VAR, AMA ZORLUKLAR DA VAR

Özersay, Rum müzakereci Andreas Mavrayonnis ile sürdürdüğü müzakerelerin şimdiye kadar sonuç çıkardığını dile getirdi.

Federal parlamentodan adliye sistemine kadar Kıbrıs’ın gelecekte alacağı şekil üzerindeki “esas sorunları” çözdüklerini, federal emniyet gücü kurma konusunda da anlaştıklarını kaydetti.

Fakat Özersay, 1974’ten bu yanı bölünmüş halde olan adada mal ve mülkiyet konusunda “ciddi zorlukların” devam ettiğini söyledi.

‘YOL HARİTASINA İHTİYAÇ VAR’

Özersay, içgüdüsel olarak her iki tarafın en zor konuları müzakere sürecinin sonuna bırakmak istediğini, ama müzakerelerin başarıyla sonuçabilmesi için bir düzen getirilmenin şart olduğunu söyledi: “Eğer bu süreçte bir yol haritası üzerinde konuşup anlaşırsak, tarafların müzakere edip düzeltemedikleri bütün kapatılmamış konuları daha erkenden görüşebileceğiz.

“Bu yol planı, insanlarımız için en hassas olan konuları daha anlamı bir şekilde müzakere etmemize yardım eder.

“Üçüncü şahısların gelip de üzerimize dayatcakları bir yol planından bahsetmiyorum. Samimiyetle görüşüp anlaşabileceğimiz, bu müzakere sürecini yapıcı ve sonuçlara dayalı bir sürece çevirmemize yardımcı olacak bir yol haritasından bahsediyorum.”

David Lidington Kudret Özersay

Kudret Özersay, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa bakanı David Lidington’la görüştü

DIŞ KATILIMDAN KORKMAYALIM

Özersay, tarafların müzakerelere uluslararası toplumun katılmasından korkulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen ay adayı ziyaret etmesinden sonra Özersay, Pazartesi öğleden sonra İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa bakanı David Lidington’la görüştü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.