Site icon Londra Gazete

Rumlar Türkçe, Türkler Rumca öğrenmeli

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetim lideri Nikos Anastasiadis

KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetim lideri Nikos Anastasiadis

KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetim lideri Nikos Anastasiadis ile yemekli bir buluşmada bir araya geldi. Rum lider ile Şubat ayında yeniden başlayan müzakere sürecini değerlendiren Talat, Kıbrıs Türk okullarında Rumca, Rum okullarında da Türkçe öğretilmesini önerdiğini söyledi. Bu açılımın medya tarafından da desteklenmesi gerektiğini belirten Talat, kuzeydeki bir televizyonun bir dil aktivitesi başlatmak üzere olduğunu duyduğunu söyledi. Eski cumhurbaşkanı,iki toplumun birbirini anlaması açısından liderlerin de bu fikri desteklemesi gerektiğini savundu.
Talat daha sonra da twitter hesabından yaptığı açıklamada “Sayın Anastasiades’le az önce buluştuk.Yan yollara sapma yerine bütünlüklü federal çözüme bağlılığını teyit etmesini önemsiyorum” dedi.
Ara bölgede bulunan bir restoranda gerçekleşen yemek sonrası bir açıklama yapan Rum Yönetimi Lideri Anastasidis de, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin kaygılarını dikkate alacak bir çözüme, bir an önce ulaşılması yönündeki umutlarını dile getirdiklerini belirtti.
“AB üyesi olduğumuzun farkına varmalıyız, ülke olarak AB üyesiyiz, burada yasal olarak yaşayan tüm insanlar olarak Avrupalıyız” diyen Anastasiadis, AB müktesebatını insan haklarına saygılı bir şekilde nasıl uygulayacakları konusunda birlikte çalışmaları gerektiğini de kaydetti.

Exit mobile version