kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
STERLIN
41,0292
BITCOIN
$70.321
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Akıncı: Yeni müzakereci atamayacağım

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının bu topraklarda Kıbrıslı Türklerle eşit statüde bir paylaşıma niyetli olup olmadığını göstermesi noktasında bir karar vermesi gerektiğini belirtti.

Akıncı: Yeni müzakereci atamayacağım
06.02.2018
0
A+
A-

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının bu topraklarda Kıbrıslı Türklerle eşit statüde bir paylaşıma niyetli olup olmadığını göstermesi noktasında bir karar vermesi gerektiğini belirtti.

Akıncı, Rum tarafının bu yöndeki kararıyla ilgili unsurlarını Kıbrıs Türk tarafına göstermesini bekleyeceklerini söyledi.

ŞU AN İÇİN YENİ MÜZAKERECİ ATAMAYACAĞIM”
Gelinen noktada sorulacak sorunun, bundan sonrası için yeni müzakerecinin kim olacağıyla ilgili olduğunu söyleyen Akıncı” Bu soru sorulmadan ben çok net olarak şunu ifade etmek isterim. Şu an itibarıyla yeni bir müzakereci atamayı düşünmüyorum. Bunun nedeni çok açıktır. Çünkü her şey eskiden olduğu gibi hiçbir şey olmamışçasına, aynı minval üzere bir 50 yıl daha devam etsin anlayışında değiliz. Bunu defalarca ifade ettim zaten” dedi.

Bugün içinde bulunulan noktada, müzakereciler saatlerce, günlerce konuşsunlar var olaylar aynı şekilde devam etsin gibi bir durumun Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilemeyeceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bundan sonraki süreçte, sonuç odaklı, zaman tahditli ve bir daha böyle ucu açık bir sürecin olmayacağı bir dönem istiyoruz. Eğer stratejik bir anlaşma noktasına varılır ise günün birinde, bunun en erken bir zamanda olmasını arzu ederiz; eğer böyle bir noktaya varabilirsek, Rum tarafı gerçekten benim Crans Montana’dan bu yana ısrarla altını çizdiğim gibi bir zihniyet dönüşümünü yaşayabilir ve Kıbrıslı Türklerin gerçek anlamda bir siyasal eşitliğini içselleştirebilirse ve bunu toplumuna da anlatabilirse, o zaman ortaya bir stratejik anlaşma çıkması halinde ancak ondan sonra altını doldurmak için müzakereler söz konusu olabilir. Ki o noktada hepimizin seferber olması gerekir. Sayın Nami dahil, her elemandan yararlanmanın yollarını elbette bulacağız. Bu demek değildir ki bugünlerde, o noktaya varıncaya kadar geçecek olan süreçte Sayın Nami’den hiçbir şekilde yararlanmayız demek değildir. Gerektikçe tabii ki bir araya geleceğiz. Görüş alış verişinde bulunacağız. Çünkü bu olay hepimizin meselesidir. Şu anda bilindiği gibi BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı olarak da birisi yoktur. Sayın Eide’nin yerine yeni bir atama yapılmış değildir. O da böyle bir gerekliliğin çok acil olmadığını bize gösteren bir olgudur. Bundan sonraki süreci yaşayarak, göreceğiz. Şu kadarının da altını çizmek istiyorum. Kıbrıs’ta bir sorun var mı? Evet vardır. Bu sorun olduğu sürece de bunun çözüm arayışı devam edecek midir? Evet edecektir. Ama burada benim vermek istediğim mesaj, uzunca bir süreden beridir verdiğimin altını kalın çizgilerle çizmek oldu. Aynı çerçevede yapacaklarınız, sizi aynı noktaya götürür. Dolayısıyla aynı şeylerin tekrarını elbette istemiyoruz. Daha farklı bir yaklaşım sergilenmesi, Kıbrıs sorununun çözümünü isteyenler açısından önemlidir. Biz çözümü istediğimiz için bunları söylüyorum.”

“GÜNEYİN ARTIK BİR KARAR VERMESİ GEREKİYOR”
Nami’ye, belirttiği düşünceler için de teşekkür eden Akıncı, Nami’yle çalışmanın kendisi için de bir zevk olduğunu belirtti.

Zor günler ve saatlerinin olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı “Ama el birliğiyle bunları aştık. Bu noktaya geldik. Eğer kalıcı bir sonuca varamadıysak inanın bu bizim yüzümüzden olmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı bir gazetecinin “İlk adımın BM’den mi yoksa Rum tarafından mı atılmasını bekliyorsunuz” şeklindeki sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Sayın Anastasiadis’i tebrik ediyorum. Sayın Malas’ı da tebrik ediyorum. İkinci tura kalma performansını gösterdi. O da ciddi bir başarıdır. Çünkü kuşkular vardı ikinci tura kalırdı, kalmazdı diye. Sayın Anastasiadis umarım ikinci döneminde daha yapıcı e daha gerçekçi olur. Çünkü gerçekten bütün bu süreci Özdil bey ile birlikte yaşadık. Crans Montana’da yaşananları da, Mont Pelerin’de yaşananları da hep birlikte yaşadık ve gördük. Bir anlayış farklılaşmasına ihtiyaç var. Yeni bir seçim oldu. Daha dün tamamlandı seçimler. Bir hükümet kurma aşaması olacak Güney’de de. Bizde de hükümet yeni oluştu. Güven oyu çalışmaları olacak. Benim ilk işim tabii ki hükümet mensuplarıyla bir değerlendirme yapmak olacak. Türkiye ile de bir istişaremiz mutlaka olacak ve biz uzunca bir süredir zaten hazırlık içerisindeyiz. Ama güneyin artık bir karar vermesi gerekiyor. Bizimle bu topraklarda eşit statüde bir paylaşıma niyetli midirler, değil midirler göreceğiz. Bunun unsurlarını bize göstermelerini bekleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde yapacakları hazırlıklar, ortaya koyacakları politikalarla bu mesajı nasıl verecekler bunu hep birlikte göreceğiz.” (HABERKIBRIS.COM)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.