kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5590
EURO
36,0534
STERLIN
43,3131
BITCOIN
$98.798
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
14°C
LONDRA
14°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
16°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Halkın Partisi, Londra’da Kıbrıslı Türklerle buluştu (VIDEO)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Londra’ya gelen Parti Genel Başkanı Kudret Özersay ve Halkın Partisi temsilcileri Grand Palace’da düzenledikleri toplantıda Kıbrıslı Türklerle buluştu

Halkın Partisi, Londra’da Kıbrıslı Türklerle buluştu (VIDEO)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Londra’ya gelen Parti Genel Başkanı Kudret Özersay ve  Halkın Partisi temsilcileri Grand Palace’da düzenledikleri toplantıda Kıbrıslı Türklerle buluştu. Yoğun bir katılımın gerçekleştiği gece de Parti Genel Başkanı Özersay genel olarak Halkın Partisi’nin vizyon ve misyonlarından bahsetti.

Daha önce ki dönemlerde de diğer partilerin Londra’ya geldiğini, amaçlarının genel olarak oy istemek olduğunu belirten Özersay, kendilerinin bugün burada olma amacının oy istemek olmadığını sadece Kıbrıs’ın kötü bir yönetim ile yönetildiğini ve bunun nasıl düzeltebileceğinin anahtarının kendilerinde olduğunu aktardı.

Kısa vadede gerçekleştirilebilecek planlarının olduğunu söyleyen Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay toplantı da şunları söyledi:

“Kötü bir yönetim nasıl olur sorusuna bugün en güzel verilebilecek örnek maalesef Kuzey Kıbrıs’tır. Bizde süper Bakanlar var. Takip ediyor musunuz bilmiyorum. Sizlere sormak istiyorum. Hem Ulaştırma Bakanlığı yapar hem Eğitim Bakanlığı yapar hem Sağlık Bakanlığı yapar. Böyle bir dünya, böyle bir marifet var mı? Biz de var. Bu işte, kötü bir niyetin ve yönetimin sonucudur. Bu profesyonel olmayan bir yönetim anlayışının sonucudur. Bu bizi bir yere götürmez. İhtiyacımız olan şey gerekirse Bakanların, Parlemento dışından, akademisyenlerden bu konu ile ilgili uzmanlardan atanması şeklinde olur. Müdürlerde, müsteşarlarda keza aynısını yaşıyoruz şu an da. Bir kişiyi müdürlükten emekliye çıksın diye, hiç anlamadığı bir yere müdür atıyorlar. Hepimizin cebinden emekli ikramiyesini çok daha fazla alabilsin diye. Ülkenin kaynaklarını maalesef bu şekilde tüketiyorlar. Hizmette alamıyorsunuz devletten. Bunun yansıması vatandaşa oluyor maalesef. İşe alma konusunda yapılan partizanlığı da geçtim. Kuyu açma izninde partizanlık yapılıyor bizim memlekette. Noter olabilme izinlerinde partizanlık yapılıyor mesela. Turistik taşıma izinlerinin verilmesinde partizanlık yapılıyor ve insanların hiçbir şeye inancı kalmıyor. Bundan çıkış yolu liyakattır başka bir şey değil. Gençlere araziler dağıtılıyor mesela bizim memlekette. Bunda da tanıdıklara öncelik veriliyor. Bu yüzden kavgalar çıkıyor, muhtarlar insanlarla kötü oluyor. Örgüt başkanlarının hazırladığı listeye göre gençlere arazi dağıtılıyor bizim memlekette. Ben size sorarım, Birleşik Krallık’ta, İngiltere’de bir milletvekili meclis’te kürsüye çıksa, elinde paralarla ben rüşvet aldım dese ne olur sizce? Örneğin, Başbakan çıksa ne olacak canım karar aldık kendi oğluma devlet arazisini verdik. Mesela Birleşik Krallık devletine ait olan araziyi oğluna verdik dese ne olur sizce? İngiltere’de bir bakan ihalesiz bir şekilde oğullarına ait olan bir şirkete bir inşaat işi verse ne olur sizce merak ediyorum. İç çektiğinizi duyuyorum. Değerli arkadaşlar bütün bu söylediklerim kötü bir örneğidir. Bütün bunlar oluyor Kuzey Kıbrıs hükümetinde, ancak bu insanlara hiçbir şey olmuyor. Sistem bir biçimde çalıştırılmıyor. İnsanın biraz yüzü ve değer yargısı varsa herhalde insan içine çıkması biraz zor olur bu durumda. ”

Özersay: “Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız Unutuldu ve İhmal Edildi”

Halkın Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Kudret Özersay ve beraberindeki Halkın Partisi heyeti, Londra’ya yaptıkları ziyarette yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarına dönük olarak yapacakları açılımları anlattılar. Kuzey Londra’da yapılan toplantıda konuşan HP lideri Özersay “yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşları unutulmuş, ihmal edilmiş ve yıllarca siyasiler tarafından maalesef kandırılmışlardır. Gerçekleştirilmesi pek de mümkün olmayan vaatlerle buradaki Kıbrıs Türk toplumundan bir menfaat elde edilmeye çalışılmıştır. Bazı siyasi partiler, yurt dışındaki vatandaşlarımıza dair etkinlikleri bir gezme vesilesi olarak görmüş, buradaki halkın, insanlarımızın derdini dinleme zahmetini göstermemiş, sorunlarına çare olmak için hiçbir somut çaba ortaya koymamışlardır. Londra’ya kimisi bağış toplamaya, kimisi parti ofisi kurmaya geldiler. Halkın Partisi buraya sizlerden, vatandaşlarımızdan bir şey istemeye gelmedi. Bir şey talep etmeye gelmedik. Dileğimiz sadece ve sadece birlik olmanız ve asgari müştereklerde birleşip dayanışma halinde yürümenizdir. Bu asgari müşterek ülkemizin yararıdır. Bizler buraya vizyonumuzu sizinle paylaşmaya ve Kıbrıs Türk Halkının bir parçası olarak gördüğümüz sizleri dinlemeye, sorularınızı cevaplamaya geldik” dedi.

“Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız İçin Bazı Adımlar Atacağız”

Konuşmasının devamında HP lideri Özersay yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşları için bazı adımlar atacaklarını söyleyerek şu hususlara dikkat çekti: “Biz “Halkın Partisi”yiz. Halk kimdir? Devletin bütün vatandaşları Halkın ayrılmaz bir parçasıdır. Sizler bu ülkenin unutulmuş vatandaşlarısınız. Halkın Partisi buralarda Kıbrıs Türk bilincinin ve kimliğinin canlı kalabilmesi için göreve gelir gelmez bazı adımları atma sözü vermektedir”. Özersay, yurt dışındaki KKTC vatandaşlarıyla ilgili olarak atacakları adımları altı başlık altında maddeler şeklinde sıraladı:

“Vatandaşlarımızı Acilen Kayıt Altına Alacağız

Kudret Özersay bugüne değin başka pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da bir kayıt ve veri sorunu olduğunu, göreve geldiklerinde öncelikle ilk bir yıl içerisinde yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının sayısını ve diğer bilgilerini ortaya koyacak bir özel kayıt altına alma projesini hayata geçireceklerini söyledi. Özersay “yurt dışındaki vatandaşlara tanıyacağımız haklardan yararlanmak isteyenlerin kayıt yaptırmaları zorunlu olacak. Bu kayıt süreci sonunda ortaya çıkacak olan rakamlar, tanıyacağımız hakların hangi şartlar çerçevesinde hayata geçirileceği konusunda bize yol gösterecek, dikkate alınacak.

“Vatandaşlık Politikasını Değiştireceğiz, Yurt Dışındaki Vatandaşlarımıza Şartlara Bağlı Oy Kullanmanın Önünü Açacağız”

Kuzey Londra’da yapılan halka açık toplantıda yaptığı konuşmasında HP lideri Özersay “Bugüne değin yanlış bir vatandaşlık politikası izlendi. Sadece ikamet esas alınarak vatandaşlık dağıtıldı ve şimdi de seçim yatırımı olarak hızla dağıtılmaya devam ediyor. Adeta “ne kadar çok vatandaş yaparsak o kadar iyi” yaklaşımı izleniyor. Bize göre bu son derece yanlış bir uygulamadır. Vatandaş sayısının artması bir marifet olarak, çoğalmak olarak gösterilmeye çalışılıyor. Oysa KKTC vatandaşlarının sayısı az değildir. Bunu değerlendirirken ülkede verebileceğiniz temel hizmetlere ve kapasitenize bakmak durumundasınız. Bizler var olan vatandaşlarımıza sahip çıkalım yeter. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı muhatap alalım yeter. Bugüne değin KKTC anayasasında sadece seçilme hakkı için konulmuş olan daimi ikamet kuralı, maalesef ve muhtemelen de anayasaya aykırı şekilde seçme hakkına da uygulandığı için yurt dışındaki vatandaşlarımız oy kullanma hakkından mahrum kalmışlardır. Göreve geldiğimizde atacağımız adımlarla bir yıllık bir kayıt süreci ertesinde kaydını yaptıran vatandaşlarımız, belirli şartları yerine getirmeleri durumunda oluşturulacak olan yurt dışı seçmen kütüğüne dahil edilecekler ve KKTC seçimlerinde oy kullanma haklarını kullanabileceklerdir. Bu şartlar KKTC’de taşınmaz mal sahibi olmayı, KKTC’de vergi vermeyi, KKTC’de yatırım yapmayı ve belirli bir süreyle KKTC’yi her yıl ziyaret etmeyi ya da benzeri unsurları içerecektir. Bunların ne olacağını kayıt süreci sonunda ortaya çıkacak olan rakamlara bakarak belirleyeceğiz. Bahse konu kayıt işlemini belirli aralıklarla da tekrarlayacağız.

Seçilme hakkı konusuna da değinen Özersay “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkleri Birlik Platformu’nun 5 yeni vekilin mevcut vekillere eklenmesi talepleri olduğunu biliyoruz. Yani seçilme hakkıyla beş ilave vekil talepleri olduğunu biliyoruz. Ancak bu ne kadar gerçekçi ve gerçekleştirilebilir bir taleptir? Bizim bu konuda ciddi tereddütlerimiz vardır. Nihayetinde bunun için bir Anayasa değişikliği gerekmektedir ve bu bir referandumu da içermelidir. Biz size bunun sözünü veremeyiz” dedi. Böyle bir seçilme hakkının Kıbrıs’ta daha farklı sorunlara da neden olabileceğine işaret eden Özersay “bu seçilme hakkının bir temsil edilme arzusundan kaynaklandığını biliyoruz. Belirli şartlarda önerdiğimiz gibi oy kullanma hakkının verilmesinin bu temsil edilme ihtiyaç ve talebini karşılayabileceğine inanıyoruz. Üstelik belirli şartlara bağlı bir oy verme hakkının hayata geçirilmesi için herhangi bir anayasa değişikliğine de ihtiyaç yoktur” ifadelerini kullandı.

On Line Oy Kullanma veya Yurt Dışında Sandık Kurma Düzenlemesi”

HP lideri Özersay “Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda yurt dışında bazı ülkelerde sandık kurulması ve oy kullanılması açıkça düzenlenmiş olmasına rağmen maalesef bunca yıl bu konuda hiç bir adım atılmamıştır. Oysa bu prosedür yasamızda vardır. Uzun yıllar yurt dışında eğitim ve benzeri maksatlarla bulunan vatandaşlarımız, özellikle de öğrencilerimiz de seçme haklarını kullanmaktan mahrum edilmişlerdir. Parası olan siyasi partiler uçak ayarlaması yaparak diledikleri isimleri seçimlerde Kıbrıs’a taşıyıp hiç de adil olmayan bir durum yaratmışlardır. Halkın Partisi olarak bu adaletsizliğe bir son vermek için adım atıp seçim ve halk oylaması yasasının açtığı bu kapıdan içeriye gireceğiz. Bu, eldeki imkanlara göre yurt dışında, örneğin Londra’da sandık kurulması şeklinde hayata geçebileceği gibi, online olarak oy kullanılması şeklinde de olabilir. İşte bu yeni uygulamayla, belirli şartlarda oy kullanabilecek olan ve yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının da bulundukları ülkelerde oy kullanabilmelerine imkan sağlayacaktır.

Meclis Her Yıl Bu Konuları Özel Toplantı İle Ele Alacak”

Özersay konuşmasına şu şekilde devam etti: “Anayasada Başbakan’a tanınan hakkı kullanarak Cumhuriyet Meclisi’ni her yıl en az bir kez özel, olağanüstü toplantıya çağıracağız ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını ve çözümlerini bu şekilde ülke siyasetinin gündemine taşıyacağız. Belirli şartlara bağlı, kayıt altına alınmış ve önceden rakamı belli olan bir seçme hakkı devreye girinceye değin yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını ve bu sorunların çözümlerini ele alınacağı bir platform yaratmış olacağız”.

  “Vatandaşa Bürokrasi Eziyeti Yapılmasına Son Vereceğiz”

Atacakları adımları sıralayan Özersay devamla şunları söyledi: “yaptığımız araştırmada burada yaşayan vatandaşlarımızın doğum, evlilik, kimlik kartı, pasaport, taşınmaz mallara dair işlemler ve belgelerde dış temsilciliklerimiz kanalıyla verilen hizmetin bürokrasi ve özellikle de Kıbrıs’taki bürokrasi nedeniyle ciddi gecikmeler yaşıyor olduklarını gördük. Kamuda yaratılan hantal yapı sadece KKTC’de yaşayan vatandaşlarımızı değil, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı da olumsuz yönde etkiliyor. Bunun çıkış yolu acilen e-devlet uygulamasına geçmek ve yurt dışından yapılacak başvuruların da hızlıca sonuçlanmasını sağlamaktır. Halkın partisinin ülkenin yönetilmesine dair vizyonu buna dayanmaktadır”.

“Askerlik Konusunda Adil Olmayan Durumları Düzelteceğiz”

Son olarak askerlik konusuna da değinen Özersay “maalesef vatandaşlık yasamızdaki bazı maddeler nedeniyle yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının çocukları, otomatik olarak vatandaş kabul edildiklerinden doğdukları anda askerlik yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmakta ve 18 yaşlarına geldiklerinde askerlik yapmak istemiyorlarsa vatandaşlıktan çıkmak veya kaçak durumuna düşmek durumunda bırakılmaktadırlar. Bu noktada bu durumda olan bireylerin doğumla otomatik vatandaş kabul edilmeleri yerine, vatandaş olma haklarının teslim edilmesi ve bunun için başvurunun zorunlu kılınması yoluna gidilebilir” dedi. Bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Özersay, önemli olanın belirli bir mantık çerçevesinde yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının çektikleri sıkıntıların ortadan kaldırılması olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.