kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4682
EURO
34,7369
STERLIN
40,5514
BITCOIN
$63.913
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Kuzey Kıbrıs’a gidecek Jamaikalı 20 kişilik grup Rum engeline takıldı

Larnaka üzerinden gidecek olan Jamarikalı 20 kişilik grubun Rum engeline takılması turizmcileri bezdirdi

Kuzey Kıbrıs’a gidecek Jamaikalı 20 kişilik grup Rum engeline takıldı
02.09.2017
0
A+
A-

 

 

 Bayram dolayısıyla gelen turist sayısındaki artış otelleri doldururken, Larnaka üzerinden gidecek  olan Jamarikalı 20 kişilik grubun Rum engeline takılması turizmcileri bezdirdi

Bayram dolayısı ile Kuzey Kıbrıs’a turist akını yaşandı ve büyük küçük neredeyse tüm oteller dolup taştı. Turizmcilerin yüzünü güldüren bayram bereketi Rumların vize engeliyle sıkıntıya dönüştü.

Jamarika’dan Güney Kıbrıs-Larnaka üzerinden ülkemize gelecek olan 20 kişilik grup dün vize engeline takıldı. Rum yetkililerinin KKTC’ye gelmek isteyen gruba şart koştuğu ve yerine getirilmezse vize vermeyeceklerini bildirdikleri ifade edildi. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, 20 kişilik grubun İngiltere havayollarından bilet aldığını, Larnaka üzerinden ülkemize gelmek istediklerini ancak Rumların engel çıkardığını söyledi.

Özboğaç, Rumların gelecek gruba, Kuzey Kıbrıs’a geçmemeleri ve Rum tarafında kalmaları, eğer geçeceklerse sadece Türk koçanlı bir otelde konaklayacaklarına dair belge göstermelerini şart koştuğunu ifade etti. Kuzey Kıbrıs’a ulaşımın sıkıntılı olduğunu, bu tür sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Özboğaç, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada bayramda otellerin doluluk oranını ve otel işletmecilerinin yaşadıkları sorunları da anlattı.

GİDER GELİRDEN DAHA FAZLA 

Kurban bayramı dolayısıyla otellerin neredeyse hepsinin dolup taştığını ifade eden Özboğaç, “Büyük veya küçük tüm otellerde yüzde yüze yakın bir doluluk oranı gerçekleşti. Bayram bereketli geldi. Otelcilerin yüzü doluluktan dolayı gülse de aslında bu durum işlerin çok iyi gittiğine dair gösterge değildir” dedi.

Turizmde girdi maliyetlerinin gün geçtikçe arttığını kaydeden Özboğaç şunları söyledi:

“20 odalı orta ölçekli bir işletmeye 18 bin TL elektrik faturası geldi. Personel, otelin diğer giderleri, su parası derken doluluk oranı kar anlamına gelmiyor. Otel büyüdükçe elektrik ve su faturası yükü de artıyor. Son fiyatlardan dolayı su faturası da kabarık gelmeye başladı. Suyun en yoğunluklu kullanıldığı yerler olan otellerin tonu 4 TL’den yukarıya su alması zarar anlamına gelir. Ayrıca belediyeler arasında su faturası ile ilgili denge de bulunmuyor. Lapta’da olan bir işletme 6 TL’den su alırken, Girne’deki işletmeye 4 buçuk TL’den su veriliyor. Özellikle yaz aylarının çok sıcak geçmesinden dolayı hem su tüketimi hem de elektrik tüketimi artıyor. Oteller bu nedenle özel günlerde kazandıkları paraların tamamını maliyetlere harcıyor. Bu nedenle orta ölçekli işletmeler oteli yenilemek için imkân bulamıyor. Tüm maliyetlerin yanı sıra otel fiyatları düşük tutuluyor. Artan maliyetlere karşın düşük fiyatlar kar elde edilmesini önlüyor.”

DESTEK ŞART 

Turizmi 12 aya yaymak gerektiğini, kaybedilen pazarları tekrar kazanmak için girişimler yapılmasının şart olduğunu dile getiren Özboğaç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs’ta en önemli sektörün turizm olduğu söyleniyor. Turizmin 2016 yılında ülkeye 30 milyon dolar bir katkı getirdiği açıklandı. Bu kadar iyi bir sektörün desteklenmesi gerekiyor. Tanıtım yapılmalı, turizm 12 aya yayılmalı. Özellikle kaybedilen İngiliz pazarı yeniden kazanılmalı. Ülkemizde 75 tesis İngiliz turistlerden besleniyordu. Bu pazar günden güne zayıfladı ve yok olmaya yüz tuttu. Geçen yıl Güney Kıbrıs’a 1 milyonu aşkın İngiliz turist gitti. Biz kaybederken onlar kazandı. Bu nedenle İngiltere’de bir kriz masası oluşturulmalı ve ülkemizin imajını düzeltecek tanıtımlar yapılmalıdır. Eğer yapılmazsa 2018 yılında Pazar tamamen çökecek.”

RUMLARDAN ŞAŞIRTAN TALEPLER 

Turizmin birçok sorunla boğuştuğunu, bunlardan birinin de ulaşım sorunu olduğunu ifade eden Özboğaç, Kuzey Kıbrıs’a Larnaka üzerinden gelecek olan 20 kişilik grubun Rumların vize engeline takıldığını söyledi. Özboğaç, “Rum hükümeti ülkemize gelecek olan 20 kişilik gruba vize vermiyor. Rumlar bazı şartlar öne sürdüler; ya Rum tarafında kalıp Kuzey Kıbrıs’a geçmemelerini ya da eğer ülkemize geçeceklerse Türk koçanlı bir otelde kalacaklarına dair rezervasyon ve ödeme makbuzu talep ettiler. Bu 20 kişilik grup İngiltere’nin milli havayolu olan British Airways’ten bilet aldıkları için Larnaka üzerinden geleceklerdi. Şimdi karşımıza çıkan Rum engelini çözmeye çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

STAR KIBRIS

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.