Kıbrıs sorununa “AB içerisinde yer alacak iki ayrı devlet” temelinde çözüm bulunması fikrinin adanın her iki tarafındaki siyasiler tarafından gayrı resmi şekilde tartışılmaya başlandığı, bu konunun Crans Montana zirvesinde bile gündeme geldiği iddia edildi.
Politis gazetesi “AB İçerisinde İki Devletli Çözüm – Brüksel’e İlk Mesajlar Gönderildi Ancak AB Kabul Etmiyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Kıbrıs Türk tarafının toprak iadesinde bulunması karşılığında AB’de yer alması ve AB içerisinde iki devletli bir çözüme gidilmesinin adanın her iki tarafındaki siyasilerce görüşüldüğünü ileri sürdü.
Gazete, bu şekilde bir çözümün Crans Montana zirvesinden önce, gayrı resmi şekilde müzakere grupları ve hatta müzakereciler arasında gündeme geldiğini savunurken, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, çözümün referandumlarda kabul edilmemesi endişesi temelinde, konuyu Crans Montana’da görüştüklerini öne sürdü.
AB içerisinde iki devletli çözümün Anastasiadis’in de gündeminde olduğunu ve Güney Kıbrıs’taki seçimlerden sonra gündeme gelme olasılığının bulunduğunu iddia eden gazete, bu düşünceye göre Kıbrıs Rum tarafının, kapalı bölge Maraş ve ara bölgeyi alması, diğer taşınmazlar için de yüklü bir tazminat almasının öngörüldüğünü yazdı.
Gazete, bu konudaki iddiaların Nisan ayında da gündeme geldiğini, hatta Kıbrıs Türk basınında da buna ilişkin haberlerin yer aldığını öne sürerken AB’nin ise bu tür bir çözüme karşı çıktığını savundu.
Habere göre AB, Kıbrıslı Türklerin AB’ye katılabilmek için yeterli altyapıya, kurumlara ve benzerlerine sahip olmadığını düşünürken, Türkiye’yle ilişkiler çerçevesinde de Türkiye’ye bağlı bir devletin AB içerisinde yer almasını istemiyor.
Gazete, AB’ye göre, Kıbrıslı Türklerin AB içerisinde yer almalarının en doğru şeklinin, birleşik Kıbrıs devletinin federal yapıları temelinde olabileceğini de yazdı. (HABERKIBRIS)