kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3594
EURO
34,9694
STERLIN
40,9479
BITCOIN
$70.635
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Orta şiddetli yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İki devletli çözüm tartışılıyor, iddiası

Kıbrıs sorununa “AB içerisinde yer alacak iki ayrı devlet” temelinde çözüm bulunması fikrinin adanın her iki tarafındaki siyasiler tarafından gayrı resmi şekilde tartışılmaya başlandığı iddia edildi.

İki devletli çözüm tartışılıyor, iddiası
28.08.2017
0
A+
A-

Kıbrıs sorununa “AB içerisinde yer alacak iki ayrı devlet” temelinde çözüm bulunması fikrinin adanın her iki tarafındaki siyasiler tarafından gayrı resmi şekilde tartışılmaya başlandığı, bu konunun Crans Montana zirvesinde bile gündeme geldiği iddia edildi.

Politis gazetesi “AB İçerisinde İki Devletli Çözüm – Brüksel’e İlk Mesajlar Gönderildi Ancak AB Kabul Etmiyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Kıbrıs Türk tarafının toprak iadesinde bulunması karşılığında AB’de yer alması ve AB içerisinde iki devletli bir çözüme gidilmesinin adanın her iki tarafındaki siyasilerce görüşüldüğünü ileri sürdü.

Gazete, bu şekilde bir çözümün Crans Montana zirvesinden önce, gayrı resmi şekilde müzakere grupları ve hatta müzakereciler arasında gündeme geldiğini savunurken, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, çözümün referandumlarda kabul edilmemesi endişesi temelinde, konuyu Crans Montana’da görüştüklerini öne sürdü.

AB içerisinde iki devletli çözümün Anastasiadis’in de gündeminde olduğunu ve Güney Kıbrıs’taki seçimlerden sonra gündeme gelme olasılığının bulunduğunu iddia eden gazete, bu düşünceye göre Kıbrıs Rum tarafının, kapalı bölge Maraş ve ara bölgeyi alması, diğer taşınmazlar için de yüklü bir tazminat almasının öngörüldüğünü yazdı.

Gazete, bu konudaki iddiaların Nisan ayında da gündeme geldiğini, hatta Kıbrıs Türk basınında da buna ilişkin haberlerin yer aldığını öne sürerken AB’nin ise bu tür bir çözüme karşı çıktığını savundu.

Habere göre AB, Kıbrıslı Türklerin AB’ye katılabilmek için yeterli altyapıya, kurumlara ve benzerlerine sahip olmadığını düşünürken, Türkiye’yle ilişkiler çerçevesinde de Türkiye’ye bağlı bir devletin AB içerisinde yer almasını istemiyor.

Gazete, AB’ye göre, Kıbrıslı Türklerin AB içerisinde yer almalarının en doğru şeklinin, birleşik Kıbrıs devletinin federal yapıları temelinde olabileceğini de yazdı. (HABERKIBRIS)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.