kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3679
EURO
34,9608
STERLIN
40,9483
BITCOIN
$70.121
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiltere, Polonya’ya asker gönderiyor

İngiltere Başbakanı Theresa May, Rusya’nın saldırgan tutumuna karşı Polonya’ya 150 asker göndereceklerini açıkladı.

İngiltere, Polonya’ya asker gönderiyor
28.11.2016
0
A+
A-
İngiltere Başbakanı Theresa May

İngiltere Başbakanı Theresa May

İngiltere Başbakanı Theresa May, Rusya’nın saldırgan tutumuna karşı Polonya’ya 150 asker göndereceklerini açıklayarak “Polonya’nın kuzeydoğusuna gelecek yıl nisan ayında 150 asker ve birkaç zırhlı araç konuşlandırma kararı aldık.” dedi.
İngiltere’nin başkenti Londra‘da yapılan Birleşik Krallık-Polonya Zirvesi’nin ardından May, Polonyalı mevkidaşı Beata Szydlo ile Başbakanlık’ta ortak basın toplantısı düzenlendi.
İngiltere ile Polonya arasındaki ilişkilerin her iki ülkenin de güvenliği ve refahı için önemli olduğunu vurgulayan May, “İngiltere, AB‘den ayrılmaya hazırlanırken bu ortaklığı güçlendirmeye kararlıyım.” diye konuştu.

Görüşmede Rusya‘nın saldırgan tutumunu önlemeyi de ele aldıklarını ifade eden May, “Birleşik Krallık, Varşova‘da yazın yapılan zirvede Avrupa‘ya konuşlandıracak asker sayısını artırma sözü vermişti. Polonya‘nın kuzeydoğusuna gelecek yıl nisan ayında 150 asker ve birkaç zırhlı araç konuşlandırma kararı aldık.” açıklamasında bulundu. May ayrıca, iki ülke arasında savunma alanında bir anlaşma için çalışacaklarını kaydetti.

May, ülkesinin Avrupa Birliği‘nden (AB) resmen çıkış sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesini gelecek yıl Mart ayı sonuna kadar işleteceğini belirterek, “Birleşik Krallık’ta yaşayan Polonyalılar ve diğer Avrupa Birliği vatandaşlarının haklarının korunacağı sözümü Polonyalı mevkidaşıma yineledim.” dedi.

Rusya’ya ilişkin bir soruya May, “Rusya’nın artan saldırgan tutumunun farkında olmamız ve bunu önlemek için birlikte çalışmamız önemli. Minsk Anlaşması uygulanana kadar, Rusya‘ya yönelik yaptırımların sürmesi gerektiğini bugün konuştuk. Suriye konusunda ise Rusya‘nın masum sivillere yönelik korkunç bombalamalara destek vermeye son vermesi gerekiyor. Bu kesinlikle kabul edilemez. Dolayısıyla Rusya‘ya uluslararası bir baskı uygulamalıyız.” yanıtını verdi.
POLONYA BAŞBAKANI SZYDLO

Polonya Başbakanı Beata Szydlo da İngiliz mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, İngiltere‘nin AB‘den çıkış sürecinin (Brexit) yanı sıra, ekonomi ve savunma başta olmak üzere iki ülke ilişkilerinin ele alındığını ifade etti.

Birleşik Krallık’ın ülkesinin stratejik ortağı olduğunu vurgulayan Szydlo, Birleşik KrallıkAB‘den ayrılmaya hazırlanırken, adada yaşayan Polonya vatandaşlarının haklarının korunmasının kendileri için önemli olduğunu ve “tüm AB ülkeleri için ilginç bir tecrübe olacağını” ifade ettiği Brexit sürecini yakından takip edeceklerini belirtti.

Szydlo, “AB, 50. maddenin işletilmesini bekliyor. Polonya için en önemli şey, Birleşik Krallık‘ta yaşayan Polonyalılar için garantiler almak. Bu garantiler karşılıklı olmalı. Brexit müzakereleri, 50. madde işletilene kadar başlamayacak. Müzakereler, AB ve Birleşik Krallık arasında yürütülecek. Müzakereler, doğru bir dengede yürütülmeli.” diye konuştu.

Rusya’nın uluslararası alandaki hareketliliğine ilişkin olarak da Szydlo, “Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Minsk Anlaşması uygulanana kadar geri kaldırılmamalı.” dedi. Szydlo, Rusya‘nın Polonya‘nın komşusu olduğunu ve iyi ilişkiler kurmak istediklerini kaydederek, “Ancak, Rusya‘nın saldırgan bir ülke olması kabul edilemez. Dolayısıyla mevcut yaptırımların devamı sağlanmalı.” ifadesini kullandı.

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre, Birleşik Krallık‘ta 916 bin Polonya vatandaşı, Polonya‘da ise 35 bin İngiliz vatandaşı yaşanıyor. (bbctürkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.