Site icon Londra Gazete

Mülteciler dil sorunu yüzünden iş bulmakta zorlanıyor

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 17: Protesters display placards and banners as they march to the Houses of Parliament during a demonstration, organised by Amnesty International, to show support for refugees on September 17, 2016 in London, England. Thousands of demonstrators, joined by refugees, actors and musicians took part in a march today calling on the British government to resettle more refugees in the United Kingdom and to protest the government's handling of the refugee crisis. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

The Guardian gazetesi, mültecilerin dil sorunu nedeniyle İngiltere’de yeni bir hayat kurmakta zorlandıklarını belirten bir raporu haberleştirdi. Gazetenin İngiltere’de yaşayan mültecilerle de konuşarak hazırladığı tam sayfalık haberde, uygun dil kursları ve iş imkanlarının bulunmayışı nedeniyle mültecilerin topluma uyum sağlamakta güçlük çektiği vurgulandı.

Habere göre Optimizing Refugee Resettlement in the UK (Mültecilerin Birleşik Krallığa Yerleşimini İyileştirmek) başlıklı çalışma Sussex Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından hazırlandı. 2010’dan önce Britanya’ya gelen 280 mültecinin adadaki hayatlarını inceleyen akademisyenler, ‘sistemsel eksikliklerin toplumun en savunmasız grubu olan mültecilerin uyum sürecini zorlaştırdığı sonucuna vardı.

Bu sorunlar arasında öne önemlisi dil öğrenimi. Mülteciler İngilizce öğrenecek uygun kurslar olmadığı için iş bulmakta zorlanıyor. Araştırma ekibindeki akademisyenlerden Lina Morrice, dilin ‘refah ve başarı için kilit önemde’ olduğuna vurgu yaparken, “İnsanların büyük bir çoğunluğunu dil öğrenmek istediğini fark ettik. Bu onların uyum, iş ve kişisel özgürlükleri için hayati önemde” diye konuştu.

45 MİLYON STERLİNLİK KESİNTİ

Guardian’ın haberine göre 2004’te başlatılan yeniden yerleştirme programı kapsamında her yıl 750 mülteci İngiltere’ye geliyor. Mültecilere haftada 8 saat İngilizce eğitimi veriliyor. Ancak hükümet geçen yıl dil programının bütçesinden 45 milyon sterlinlik bir kesinti yaptı. Bu kesintinin 16 bin kişiyi etkilemesi bekleniyor. (bbctürkçe)

Exit mobile version