kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
STERLIN
40,9020
BITCOIN
$67.249
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Az bulutlu
20°C
LONDRA
20°C
Az bulutlu
Pazartesi Hafif yağmur
15°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Çarşamba Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Otobüs şeritleri sürücülere ceza tuzağı

Otobüs şeritleri sürücülere ceza tuzağı
14.02.2014
0
A+
A-

belediye otobus seritleri

Gün geçtikçe daha fazla sürücünün yollarda otobüslere ayrılmış şeritleri ihlal etmekten ceza alması, belediyelerin para toplamak için sürücüleri yanlış yönlendirdiği iddialarına yol açıyor. Eleştirilere göre belediyelerin otobüs şeridini doğru ve net bir şekilde göstermeyen trafik işaretlerini değiştirmemesi, sürücülerin yanlış şeride girerek ceza almalarına neden oluyorlar. Yetkililer otobüs şeridinde araba sürenlere Londra’da 130 sterline,  başka bölgelerde ise 60 sterline varan cezalar verebiliyor.

İlk kez 1968 yılında Vauxhall bölgesinde uygulamaya konulan otobüs şeritlerinin (bus lanes)  genişletilmesi toplu taşımayı hızlandırması açısından vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ancak şerit değişikliklerinin trafik işaretleri aracılığıyla net bir şekilde açıklanmaması, birçok sürücünün fark etmeden otobüs şeridine girmesine neden oluyor.

DEVLET 76 MİLYON STERLİN ELDE ETTİ

Verilere göre geçen sene İngiltere ve İskoçya’da 984 bin kişi otobüs şeritlerini ihlal etmekten ceza aldı. Bu cezalardan belediye gibi kurumların elde ettiği gelir ise, sadece geçen yıl boyunca 76 milyon sterlini buldu.

Sürücülerin çoğu cezalarını hemen ödeyerek erken ödeme indiriminden yararlanmak istemiş olsa da, birçok sürücü aldıkları cezalara itiraz ediyor. Trafikteki tabelaların onları yanlış yönlendirdiğini söyleyen bazı sürücüler, cezalarını ödemeyi reddediyor.

Hakimler genellikle tabelaların sürücüleri yeterince iyi yönlendirmediğine karar verip, cezalarını iptal ediyor olsa da belediyelerin çoğu tabelalarını değiştirmeyi reddediyor. Hammersmith ve Fulham Belediyesi ile Kent’te bulunan Medway belediyesi ve Londra’da Camden ve Harrow belediyeleri, hakimlerin kararlarına rağmen tabelalarını değiştirmemeye direnen belediyelerin başında geliyor. Bu kurumlar, tabelaların açıklayıcı olmadığını gösteren hakim kararlarına rağmen, haftada 13 bin sterlin gelir elde eden belediyeler tabelaları değiştirmiyor. Hakim kararları sadece bir itirazcının cezasını iptal etme yetkisine sahip, belediyeleri tabelaları değiştirmeye zorlayamıyor.

BELEDİYELER TOPLAM 2.3 STERLİN İADE ETTİ

Öte yandan Hertfordhire’da bir belediye ise hakim kararından sonra, yasal olarak böyle bir zorunluluğu olmasa da ceza almış sürücülere toplam 1.3 milyon sterlini iade etti.  Birmingham’da ise başlatılan yeni bir otobüs şeridi projesi ile beraber sadece üç ay içerisinde 80 bin kişiden 4.8 milyon sterlinlik gelir elde edildi. Belediyenin kendi ulaşım komitesi bile tabelaların net olmadığını itiraf ederekn, düzeltme yoluna henüz gidilmedi.

Geçen sene Colchester’da yeni bir otobüs şeridiyle gelen cezalara karşı toplumdan aşırı tepki alınca, belediye özür dilemiş ve 30 bin sürücüye 1 milyon sterline ulaşan cezaları geri iade etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.