Ryan’ın iki sene önce Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde medyanın dilinde olan ‘Yeni Türkiye’ üzerine oldu. Joan Ryan, bildirisinde şunları söyledi:
İngiliz Parlamentosu İşçi Parti Milletvekili Joan Ryan’ın son yayımladığı basın bildirisi, Ryan’ın iki sene önce Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde medyanın dilinde olan ‘Yeni Türkiye’ üzerine oldu. Joan Ryan, bildirisinde şunları söyledi:
“İki sene önce Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘Yeni Türkiye’ sözü verildiğinde, Recep Tayyip Erdoğan demokrasiyi güçlendirmeye, Kürt problemini çözmeye ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yakınlaşmaya dair sözler vermişti.
Bu sözler verildiğinden beri, Türkiye’nin demokratik geleceğine dair endişe verici gelişmeler gündemi meşgul etmeye devam etti. Basın özgürlüğünün önüne geçilmesi, yaklaşık 2,000 kişinin ‘barış süreci’ boyunca ölmesi, insan haklarının ihlal edilmesi ve özellikle Kürt ve Alevi kişilerin yaşadığı bölgelerde süregelen tehditler ve saldırıların artması endişelerimizi arttırdı. Şahsi olarak, Türk, Kürt ve Alevi kesimlerden gelen raporların Türkiye’de artan korku ve baskının derecesini görmek şok ediciydi.
Geçtiğimiz 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası, ‘Yeni Türkiye’ ibaresi yeniden gündeme geldi. Ana Muhalefet CHP Parti Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hukuk ve adalet çerçevesinde bazı istisnaların yaşanabileceğini belirterek içinde bulunulan ‘olağanüstü hal’ durumuna dair açıklamada bulundu. HDP’nin eş başkanı Figen Yüksekdağ, Türkiye’de tam birlik içerisinde ve hoşgörülü bir düzenin Kürtlerin ve Alevilerin politik arenada aktif katılımı olmadığı sürece gerçekleşemeyeceğini belirtti. 15 Temmuz’dan beri bu kadar kısa sürede devletin hemen her kademesinden 70,000 kadar kişinin tutuklanması ve bu kadar kısa sürede bazı okullar ve devlet dairelerinin kapatılması zamanlama açısından kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Bütün bu girişimlerin, Türkiye’de barışçıl bir ortam yaratmak için atılan adımlar olmamakla beraber, özellikle Türkiye ve AB arası ilişkilerin de gerilimli bir sürece girmesine neden olmaktadır. Korkum şudur ki, Türkiye’deki mevcut trajik ruh, ileride Erdoğan’ın daha otoriter bir rejimin temellerini atmasına zemin hazırlayabilir.
Barış, özgürlük ve adaletin beraber olduğu bir ‘Yeni Türkiye’ görmek istiyoruz”.