Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere resmi olarak AB’den ayrılık sürecini başlatmadan ‘Brexit görüşmeleri’ yapılamayacağını söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere resmi olarak AB’den ayrılık sürecini başlatmadan ‘Brexit görüşmeleri’ yapılamayacağını söyledi.
İngiltere’nin zamana ihtiyacı olduğunu kabul eden Merkel, ama ‘çok uzun sürmemesi gerektiğini’ ifade etti.
Reuters haber ajansının aktardığına göre Merkel’in Brexit’e dair konuşmasından satır başları şöyle:
“Gerçek şu ki, İngiltere vatandaşlarının çoğunluğu ayrılıktan yana oy kullandı… Dolayısıyla İngiltere’den AB’yle 50. maddeyle ilgili iletişim kurmalarını bekliyorum.”
“Bu mesaj geldiğinde benim görevim bunu değerlendirmek. Çok uzun zaman beklememeliyiz. İngiltere’nin bir süre olan biteni değerlendireceğini anlıyorum.”
“İngiltere’den (50. maddenin işleme konmasıyla) ilgili mesajı alana kadar gayri resmi müzakereler olmamalı.”
“Diğer 27 AB üyesi devlet, merkezkaç kuvvetlerini engellemek için birlikte çalışmalı. Kalıcı bir kördüğüm içinde olamayız.”
İngiltere’nin Lizbon Anlaşması’nın 50. Maddesini işleme koymasıyla, AB’den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak.
Başbakan David Cameron ise Ekim ayında görevini bırakacağını açıkladı.
Avam Kamarası’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Cameron, referandum sonuçlarının kabul edilmesi gerektiğini belirtti ve “Kararın en mümkün olan uygun şekilde uygulamaya girmesi süreci şimdi başlamalı” dedi.
MALİYE BAKANI: EKONOMİ GÜÇLÜ
Diğer yandan, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne İngiltere ekonomisinin gelişmeleri “güçlü bir konumda” karşılamaya hazır olduğunuve acil bütçe hazırlıklarına gerek olmadığını söyledi.
İngiltere’nin geçen haftaki referandumda AB’den çıkma kararının ardından ilk defa basına açıklama yapan Osborne, buna rağmen İngiltere ekonomisinde bazı “ayarlamalar” yapılması gerektiğini de ekledi.
Maliye Bakanı bu tür bir adım atmadan önce “yeni başbakanın görev başına gelmesini beklemek daha mantıklı olur” dedi.
Osborne ayrıca AB’nin Lizbon Antlaşması’nın 50. maddesi uyarınca üyelikten ayrılma sürecini sadece İngiltere’nin başlatabileceğini ifade etti.
Maliye Bakanı açıklamalarıyla Brexit yani AB’den ayrılma sonucunun ardından finans piyasalarında yaşanan çalkantıları sakinleştirmeyi hedefliyor.
Osborne “Çatıyı tamir etmemiz gerektiğini söylemiştim. Bizi bekleyen geleceğe hazırdık. İyi ki de öyleymişiz” dedi. (BBC Türkçe)