kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3659
EURO
35,0042
STERLIN
40,9207
BITCOIN
$70.187
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Koalisyonda limit tartışması

Koalisyonda limit tartışması
20.12.2013
0
A+
A-

gocmenlik limit

Basına sızan İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği’nden gelen göçmen sayısını yılda 75 bin kişi ile sınırlama planı koalisyon hükümetinde çatlağa neden oldu.

Liberal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg bu uygulamanın yasadışı olacağını ve uygulanabilir olmayacağı uyarısında bulundu. Clegg böyle bir düzenlemenin hem ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceğini hem de diğer üye ülkelerden benzer reaksiyonlara yol açabileceğini de kaydetti.  Başbakan Yardımcısı, Muhafazakarların böyle bir uygulamayı hayata geçirmekte ısrar etmelerinin, diğer AB ülkelerinin yurtdışında yaşayan 2 milyon İngiltere vatandaşının hayatını zorlaştıracak misillemelere yol açabileceğini öne sürerken, “Kapıları kapatıp Alman avukatlara ya da Hollandalı muhasebecilere ‘çalışmak için buraya gelemezsiniz’ demek İngiltere ekonomisi açısından felaket olur” dedi. Nick Clegg koalisyon ortağını ise “İçişleri bakanlığına tavsiyem, vakitlerini yasadışı ve uygulanabilirliği mümkün olmayan düzenlemeleri sızdırmaktansa koalisyon hükümetinin karara bağladığı mevcut politikaları, özellikle de çıkış kontrollerini nasıl geliştirebileceğimizi düşünmeye harcamalılar” sözleri ile eleştirdi.

3 MİLYON DOLAYINDA AB VATANDAŞI VAR

Sunday Times gazetesinin yayınladığı ve İçişleri Bakanlığı’ndan sızdırıldığı ileri süren tasarıya göre İçişleri Bakanı Theresa May’in AB’den gelen göçmen sayısına limit koyulmasına yönelik çalışmaları ciddi olarak gündemde tutuluyor.  İddiaya göre Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi zengin ülkelerden kalifiye iş gücüne sahip göçmenler sadece hali hazırda bir iş teklifine sahip olduklarında İngiltere’ye gelebilecekler. Kalifiye olmayan işçiler ise önceden belirlenmiş iş gücü sıkıntısı yaşanan pozisyonları doldurmaya geliyorlarsa ülkeye girebilecek.

Gelen tepkiler üzerine BBC’ye konuşan Theresa May sızan haberle ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, sadece İngiltere’de değil, başka ülkelerde de seyahat ve yerleşme özgürlüğünü kötüye kullanan ve sosyal yardımları suistimal eden göçmenlerle ilgili endişe duyulduğunu savundu. Şu anda bir limit teklifinde bulunmayacağını belirten May, ileride benzer bir reformun ihtimaller içerisinde bulunduğu açıklamasını yaptı.

Tartışma yaratan tasarıda 75 binlik limit dışında AB’den gelen göçmenlere ilk 5 yıl boyunca sosyal yardım verilmemesi, istihdam alanlarının İngilizlere ayrılması ve yoksul AB ülkeleri daha varlıklı hale gelene kadar bu ülkelerden çalışanların ülkeye gelmesinin önüne geçilmesinin de yer aldığı ileri sürülüyor.

Başbakan David Cameron da 2015 yılındaki genel seçimleri kazanması halinde AB üyeliklerini yeniden müzakereye açma ve üyeliği 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürme sözü vermişti.

2011 Nüfus sayımı sonuçlarına göre İngiltere ve Galler’de 2 milyon 700 bin AB üyesi ülkelerde doğmuş kişi yaşıyor. Bunların 1 milyondan fazlası, 2004 yılında birlik üyesi olan Polonya ve Romanya gibi ülkelerin vatandaşı. Hükümetin Muhafazakar kanadı  611 bin 779 işsiz AB vatandaşı göçmenin sadece NHS’e maliyetinin yılda 1.5 milyar sterlin dolayıdna olduğunu  ileri sürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.