Galler’in başkenti Cardiff’te sığınmacılara renkli bileklik takma zorunluluğu getirildiği ortaya çıktı.
Galler’in başkenti Cardiff’te sığınmacılara renkli bileklik takma zorunluluğu getirildiği ortaya çıktı.
Cardiff’e yerleştirilen sığınmacılar, kendilerine verilen renkli bileklikleri takmaya mecbur ediliyor. Çalışmaları yasak olduğu için kendilerine verilen günde 3 öğün yemeğe bağımlı sığınmacılar, bileklileri çıkarmaları halinde yemek alamıyor. Renkli bileklik uygulaması altında bir ay geçiren bir sığınmacı, gazeteye yaptığı açıklamada, burada geçirdiği günleri “hayatının en zor günleri” olarak nitelendirdi. Sığınmacı, “Bileklikleri takmazsak içişleri bakanlığına bildirileceğimiz söyleniyordu. Kaldığımız binadan yemek yemek yediğimiz binaya her gün 10 dakikalık bir yürüyüşle geçiyorduk, cadde boyunca bilekliklerimiz görünecek şekilde yürüyorduk. Yoğun trafiği olan yolda sürücüler kornaya basıyor ve bazen arabalarının pencerelerinden uzanıp bize, ‘Ülkenize geri gidin’ diye bağırıyorlardı” diye konuştu.
UYGULAMA DOĞRULANDI
Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’ndan aldığı ihaleyle sığınmacıların Cardiff’teki barınma ve iaşesinden sorumlu şirket Clearsprings Ready Homes’tan yapılan açıklamada, uygulama doğrulandı. Şirket bilekliklerin, taşıyıcılarının sığınmacı olduğunu gösterecek herhangi bir logo veya işaret içermediğini belirterek uygulamayı savundu. Sığınmacıların çalışmasına izin verilmeyen Birleşik Krallık’ta, bazı bölgelerde sığınmacılara az miktarda para verilirken, bazı bölgelerde de market alışverişi yapmalarına imkan veren kartlar sağlanıyor.
GÜNDE 3 ÖĞÜN YEMEK
Ülkeye yeni giren sığınmacılar ise İçişleri Bakanlığı’nın “ilk yerleşim” diye nitelediği merkezlere sevk ediliyor. Bu merkezlerdeki sığınmacılara para da, kart da verilmiyor. Yatacak yer sağlanan sığınmacılara, günde 3 öğün yemek sunuluyor.
KAPILARI KIRMIZI RENK
Geçen hafta da İngiltere’nin kuzey doğusundaki Middlesbrough kasabasında sığınmacıların yerleştirildiği evlerin kapılarının Nazi Almanyası’ndaki uygulamaları hatırlatacak şekilde kırmızıya boyandığı ortaya çıkmıştı. Kırmızı kapı uygulaması nedeniyle sığınmacıların evlerinin ırkçı saldırılara maruz kaldığı ortaya çıkarken, göçmenlerden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı James Brokenshire da konuyla ilgili inceleme başlatıldığını açıklamıştı. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık, Avrupa’da geçen yıl yaşanan sığınmacı krizine, 5 yıl içinde 20 bin sığınmacı kabul edeceğini açıklayarak karşılık vermişti.