Değeri 100 milyon sterlin olan bir elmas yüzünden İngiltere ile Hindistan arasında gerginlik yaşanıyor.
Değeri 100 milyon sterlin olan bir elmas yüzünden İngiltere ile Hindistan arasında gerginlik yaşanıyor.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin yakında İngiltere’ye yapacağı ziyaret öncesi patlak veren tartışmalar devam ediyor. Hindistanlı işadamları ve sanatçılar, Koh-ı Noor (Işık Dağı) adlı 105 karatlık elmasın, Pencap eyaletinin sömürgeleştirilmesini takiben İngiltere tarafından çalındığını öne sürerek, Kraliçe 2. Elizabeth aleyhine dava açmaya hazırlanıyor. İngiltere ise elmasın 1850 yılında zamanın Kraliçesi Victoria’ya hediye edildiğini iddia ediyor.
YÜKSEK MAHKEME OLMAZSA, ADALET DİVANI
İlk kez Kraliçe Aleksandra’nın tacında kullanılan Işık Dağı adlı elması geri almak için Londra’daki Yüksek Mahkeme’de, Kraliçe aleyhine dava açılması için avukatlar gerekli işlemlere başladı. Hindistanlı elmasın geri verilmesini isteyen grubun, 2009 yılından itibaren yürürlüğe giren İngiltere’nin çalıntı sanat eserlerini iadesini öngören yasaya göre itirazlarını yapacakları belirtildi. Avukat Satish Jakhu, burada sonuç alamadıkları takdirde konuyu Uluslararası Adalet Divanı’na kadar taşımayı düşündüklerini ifade etti.
Işık Dağı elması, Kraliçe 2. Elizabeth’in 2002’de ölen annesi Ana Kraliçe’nin tabutunun üerindeki taçta yer alıyor.
DAVİD CAMERON GERİ VERİLMESİNE KARŞI
Başbakan David Cameron, Işık Dağı’nın geri verilmesine karşı tutum sergiliyor. Elmasın, 150 yıldan beri Krallık Mücevharatı’nın bir parçası olduğunu söyleyen Cameron, daha önce Hindistan’a yaptığı bir gezi esnasında konuyla ilgili bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada geri verilmesinin söz konusu olmayacağını belirtmişti.
Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mahatma Gandi’nin büyük torunu Tushar Gandi, Hindistan’ın sömürge geçmişine karşılık Işık Dağı elmasının kefaret olarak geri verilmesi gerektiğini söyledi.
Tarihçi Anna Keay ise BBC4’e yaptığı konuşmada elmasın, 16 yüzyıldan beri çeşitli hükümdarların elinde dolaştığını, bu nedenle Hindistan’a geri verilmesinin ikna edici argümanı bulunmadığını söyledi.
“ERKEKLERE UĞURSUZLUK GETİRİYOR”
Efsaneye göre, “bu elması sadece Tanrı ya da kadınlar takabilir”. İnanışa göre, mücevheri takan aşırı derecede güçleniyor. Ama takan bir erkek ise şanssızlar peşini bırakmıyor.
Elmas Hindistan’da Kollur Madeni’nden çıkarılmıştı. Hindistan film sektörü Bollywood aktörlerinden Bhumicka Singh, “Koh-i-Noor sadece 105 karatlık bir taş değil, aynı zamanda tarihimizin ve kültürümüzün bir parçası ve kesinlikle geri verilmeli” dedi.
YUNANİSTAN’LA DA ELGİN MERMERLERİ KAVGASI
İngiliz basını, Hindistan’la “Işık Dağı” konusunda çıkan anlaşmazlığın bir benzerinin de Elgin Mermerleri yüzünden Yunanistan’la yaşandığını hatırlattı. Yunanistan, 19’uncu yüzyılın başında İngiltere’ye getirilen ve halen Londra’daki British Museum’da bulunan Elgin Mermerleri’nin iadesini istiyor.