İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nde dünyadaki en eski Kuran-ı Kerim’e ait olduğu tahmin edilen bazı bölümlerin bulunması heyecan yarattı.
İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nde dünyadaki en eski Kuran-ı Kerim’e ait olduğu tahmin edilen bazı bölümlerin bulunması heyecan yarattı.
Bir doktora öğrencisinin, koyun ve keçi derisinden yapılmış parşömen üzerine yazılmış kitabın parçalarını incelemesi sonucu, Kuran-ı Kerim’in yüzde yüze yakın bir oranla 568 ile 645 yılları arasındaki dönemden kalmış olabileceği ortaya çıktı.
Kitabın 100 yıldan beri üniversitenin kütüphanesinde farkedilmeden durduğu, Ortadoğu’ya ait kitap ve belgelerin arasında bulunduğu açıklandı.
Hicaz Arapçasıyla yazılmış olan Kur’an bölümlerinin “çok güzel ve şaşırtıcı derecede okunaklı durumda” olduğu kaydedildi.
HEYECAN VERİCİ BİR KEŞİF
Üniversitenin Hristiyanlık ve İslamiyet dinleri öğretim üyesi Prof. David Thomas, bu kitabı yazan kişinin, Muhammed Peygamberi görmüş, hatta hadislerine tanıklık etmiş olabileceğini de söyledi.
Birmingham Üniversitesi Bölüm Başkanı Susan Worrall, kitaptan geriye kalan bölümlerin bu kadar eski olmasının hayal bile edilemeyeceğini belirtti.
British Library’deki uzmanlardan Dr. Muhammad Isa Waley, 1370 yıl öncesine dayanan Kuran-ı Kerim’den parçalar bulunmasının heyecan verici bir keşif olduğunu, bunun da Müslümanlar için çok büyük bir sevinç kaynağı olduğunu vurguladı.
Birmingham Merkez Camii imamı Muhammad Afzal da, üniversitede bulunan Kur’an bölümlerini görmekten duyduğu memnuniyetini dile getirdi.