kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5836
EURO
34,6522
STERLIN
40,5074
BITCOIN
$60.000
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

David Burrowes: Trafoya kedi mi kaçtı?

2015’te Britanya’nın seçimi serisinde Enfield Southgate bölgesi milletvekili ve Muhafazakâr Parti adayı David Burrowes ile görüştük

David Burrowes: Trafoya kedi mi kaçtı?
26.02.2015
0
A+
A-

enfield southgate banner EN

David BurrowesConservative Party logo

David Burrowes
Muhafazakâr Parti

Enfield Southgate’deki diğer adaylar




Haber: Michael Daventry

İlk bakışınızda Southgate Green’in Kuzey Londra’nın caddelerinden değil de İngiltere’nin zengin kasabalarından bir tanesi olduğu düşünmeniz mümkün. Şubat ayının ortasında bile buralar sanki hep yemyeşil. Dahası, cadde üzerine kapalı olan bir dükkân bile yok.

İşletme sahiplerine her birine belediye vergi kredisiyle ilgili mektup dağıtan Enfield Southgate milletvekili David Burrowes ile dükkanların hepsini gezdim. Burrowes “İşler nasıl gidiyor?” diye sorduğunda neredeyse herkes kuaför yöneticisi hanımın verdiği cevaba benzer bir şeyler söylüyor: “İyi iyi, her şey çok iyi.”

Daha yeni yeni genişlemeye başlayan Britanya ekonomisinin etkileri, Enfield Southgate bölgesinin bu mahallesinde kolayca hissediliyor. Caddedeki 15 dükkân sahibi arasında sadece bir restoran işletmecisi kötü gidişatından şikâyetçi oldu bize.

Kıbrıs kahvesi ikram eden restoran sahibi, “Müşteriler Palmers Green’de açılan yeni Türk lokantalarını tercih ediyor” diyor Burrowes’a ve ekliyor: “Oyum yine de sana.”

Tabi seçmenlerin hepsi aynı fikirde değil. 10 sene önce seçilen ve Kıbrıs konusunda çok aktif çalışma yürüten David Burrowes’ın özellikle kilise restorasyonları için KKTC’ye yaptığı ziyaretler, bazı Kıbrıslı Türk çevrelerinde “Rumları destekliyor” yorumlarına neden oldu. Liberal Demokrat Barones Meral Ece onu sıklıkla eleştirenler arasında.

Bunun gibi suçlamalarda sıklıkla karşılaştığını söyleyen Burrowes, “bunu söyleyenler kendi gündemleri olan insanlardır” diyor.

%100 KIBRIS DESTEKÇİSİYİM

Ve devam ediyor: “Rum destekçisi olduğumu söylemek yanlış bir algılama. Ben yüzde 100 Kıbrıs destekçisiyimdir. Kıbrıs sorununun her iki tarafında yapıcı olmak istemeyen insanlar var. Ama bir başka seçim bölgesini temsil eden eski bir milletvekili gibi değilim ben: kimsenin yönetiminde değilim.”

Burrowes, parlamentodaki vaktini “sırf insanları tatmin etmek” adına için kullanmadığını, aksine insanların inandığı meselelere ses getirmek için kullandığını ifade etti. Bunların arasında Kıbrıs meselesi ve son zamanlarda karşı çıktığı eşcinsel evlilik kanunu da var.

Son zamanlarda çıkış yaptığı bir başka mesele ise göçmenlik ve mülteci hakları. Burrowes, Türkiye’nin yüzbinlerce Suriyeliye yardım eli uzatırken Britanya’nın yalnızca 90 kişiyi kabul etmesinin büyük bir utanç duyduğunu söyledi.

Britanya’nın bölgeye ciddi para aktardığını kabul eden Enfield Southgate milletvekili, “Biz yine de ikisini de yapıyor olmalıyız. Suriye’de bugünlerde etnik temizlik söz konusu ve bu insanların bir yere kaçabilmeleri lazım.”

İŞÇİ PARTİSİ’NİN ÖNCÜ OLDUĞU KONU

Yurtiçinde göçmenlik ciddi bir tartışma konusuna dönüşmüşken, Burrowes’a partisinin ulusal bazda çıkardığı göçmenlik karşıtı politikaların kendisini – birçok etnik topluluğu temsil eden bir milletvekili olarak – rahatsız edip etmediğini sordum.

İşçi Partisi’nin göçmen seçmenleri kendisine çekme konusunda öncü davrandığını ve Muhafazakâr Parti’nin göçmen karşıtı olduğuna dair kanıların oluştuğunu kabul etti. “Bu partim için büyük bir sorun” dedi.

Uzun süre Chase Farm hastanesinin acil servisinin kapatılmasına karşı çıkan Southgate bölgesinin milletvekili David Burrowes(solda) apandisit sancısı ile gittiği North Middlesex Hastanesi’nde 12 saat boyunca sedye üzerinde bekletildi.

Burrowes David Cameron’la beraber Chase Farm’ın kapanmasını protesto etmek için kampanya yapmıştı

Ancak Britanya’ya gelen birinci ve ikinci nesil göçmenlerin de göçmenlik konusunda kaygı yaşadığını ve sistemin adil olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Enfield Southgate seçim bölgesinde Türkçe konuşan toplumun aslında yüksek düzeyde bir bütünleşme sağladığını söyleyen Burrowes, “Onlarla konuştuğum zaman bana Türkiye ya da Kıbrıs konusundaki görüşlerimi sormuyorlar. Belediyeyi, suç oranlarını, mahallelerdeki gelişmeleri soruyorlar bana.”

CHASE FARM ÜZÜNTÜSÜ

Konu mahallelere gelmişken ona Chase Farm Hastanesi’ndeki acil servisi ve doğumevlerin kapatılmasını sordum.

Başını sallayarak cevap verdi: “Gerçekten çok üzüldüm. Babamın hayatını o hastanede kurtardılar, çocuklarım hepsi orada doğdu.” Ancak komşu bölge Enfield North’un milletvekili Nick de Bois gibi “yanlış karar alındı” yorumundan kaçınarak “bu kararı doktorlar verdi. Saygı duymalıyız” dedi.

Türkçe konuşan toplumun sağlık hizmetleri konusunda sorun yaşadığının altını çizen Burrowes, doktorların hasta kabul saatlerini değiştirerek acil servise gidenlerin sayısını de Bois ve İşçi Partili Edmonton milletvekili Andy Love ile beraber değiştirmeye çalıştıklarını anlattı.

KEDİM TOMMY NEREDE?

Son olarak Burrowes’la rakibinin seçilme sürecini konuştuk. 2010’da İşçi Parti adayı olan Bambos Charalambous’ın bir daha aday gösterildi, fakat Türkiye Araştırmalar Merkezi (Ceftus) direktörü İbrahim Doğuş ile zorlu bir aday belirleme yarışı yaşadıktan sonra zaferler çıkabilmişti. Doğuş’un iddiasına göre Charalambous tek bir oy farkla yenilmişti.

İşçi Partisi’ndeki bu bölünme, tabi ki Burrowes’ın lehine işleyen bir durum. Gülümseyerek espiri yaptı: “Türkiye’deki ilginç oy sayım süreçlerini hepimiz biliyoruz. İstersen İşçi Parti adayının belirlendiği gece kedim Tommy’nin etrafta gezip gezmediğini bir araştır.” Türkiye’deki yerel seçimler sonrasında özellikle Ankara’da oy sayım işlemleri sırasında defalarca elektrikler kesilmiş, hükümet “trafoya kedi girdi” açıklamasını yapmıştı.

Anlaşılan bizi Enfield Southgate’te zorlu bir yarış bekliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.