İngiltere hükümeti İsrail’e silah satışını durdurması için bir süredir baskı altındaydı. İrlanda’daki İngiltere büyükelçiliğinde görev yapan Mark Smith, 19 Ağustos’ta ülkesinin İsrail’e silah satışlarını gerekçe göstererek Dışişleri Bakanlığı’ndaki pozisyonundan istifa etmişti. Smith, İngiltere hükümetinin “savaş suçlarına ortak olabileceğini” söylemişti. Son dakika haberine göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı İsrail’e yönelik silah ihracatına kısıtlama getirileceğini açıkladı. Satış lisansı askıya alınan ihraç kalemleri arasında askeri ekipman parçaları ve yer hedeflemede kullanılan helikopterler ile İnsansız Hava Araçları (İHA) da bulunuyor.
BBC’de yer alan habere göre, İngiltere İsrail’e doğrudan silah satışı yapmıyor ancak ülkeye silah satmak isteyen Britanyalı şirketlere ihracat lisansı sağlıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Avam Kamarası’nda yaptığı açıklamada, İsrail’e silah ihracatına yönelik 30 lisansın askıya alınacağını söyledi.
Lammy, kararın, İngiliz silahlarının, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları sırasında uluslararası hukuka aykırı bir şekilde kullanılmış olabileceğine dair “ciddi endişeler” nedeniyle alındığını açıkladı. David Lammy, lisansların askıya alınmasının “İsrail’in güvenliği üzerinde somut bir etkisi” olmayacağını söyledi ve “sadece mevcut çatışmada” kullanılmış olabilecek öğeleri kapsadığını ifade etti.
Karar kapsamında satışı durdurulacak öğeler arasında yer hedeflemede kullanılan helikopterler ve İHA’lar da var. Lammy konuşmasında, bunun bir “silah ambargosu” ya da hükümetin Uluslararası Adalet Divanı ( ICJ ) ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) gibi uluslararası mahkemelerin çalışmalarının sonuçlarına “önden hüküm verme” çabasında olmadığını vurguladı.
İngiltere’nin İsrail’e silah ihracatına yönelik geçerli olan toplam lisans sayısı yaklaşık 350. Durdurma kararının yürürlüğe girmesiyle 320’ye yakın lisans etkilenmeden, ilgili silahların ihracat devam edecek. Lammy, ülkesinin uluslararası hukuk sınırları içinde İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemeye devam edeceğini ve kararın ileriden gözden geçirilmeye devam edeceğini de ekledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Birleşik Krallık’ın İsrail’e silah satışına ilişkin bazı lisansları askıya alacağını açıklayarak, bu hamlenin silah ambargosu anlamına gelmediğini belirtti. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına destek veren ülkelerden İngiltere şaşırtıcı bir karara imza attı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık’ın İsrail’e silah satışına ilişkin bazı lisansları askıya alacağını belirtti. Bu hamlenin silah ambargosu anlamına gelmediğini kaydeden Lammy, kararla birlikte İngiltere’nin şirketlere İsrail’e satış yapmaları için verdiği yaklaşık 350 lisansın 30’unun askıya alınacağını bildirdi.
Avam Kamarası’nda konuşan Lammy, kararın İngiltere’nin silah ihracatı lisanslarının gözden geçirilmesinin ardından geldiğini ifade ederek, bazılarının “uluslararası insancıl hukukun ciddi bir şekilde ihlal edilmesi ya da ihlal edilmesinin kolaylaştırılması için kullanılabileceği” yönünde “açık bir risk” bulunduğunu söyledi.
Amerikan Washington Post gazetesi 2 Eylül’de yayımlanan haberinde ABD’nin İsrail ve Hamas’la nihai bir “ya kabul et ya da terk et” anlaşması yapmaya hazırlandığını iddia etmişti. Diğer yandan İsrail hükümeti Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayamaması nedeniyle, ülke genelinde yayılan grevlerle yüzleşiyor.
Ülkenin en büyük sendikalarından Histadrut’un çağrısıyla Pazartesi günü genel greve gidildi.
İsrail yönetimi, İngiltere’nin ülkeye bazı silahların satışını askıya alma kararından “hayal kırıklığı” duyduğunu bildirdi.
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Londra yönetiminin İsrail’e sağlanan 350 silah ihracat lisansının yaklaşık 30’unu askıya alma kararına ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Açıklamaya göre, Bakan Yisrael Katz, İsrail’in karardan dolayı “hayal kırıklığına uğradığını”, İngiltere’nin bu adımının “Hamas’a ve İran’daki destekçilerine çok sorunlu bir mesaj gönderdiğini” savundu.
Katz, aralarında İsrail’e bazı silahların satışını askıya alma kararı da dahil İngiltere’nin son dönemde aldığı bir dizi kararın İsrail’i “hayal kırıklığına uğrattığını” belirtti.