kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,0020
EURO
38,0357
STERLIN
45,2702
BITCOIN
$63.278
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
23°C
LONDRA
23°C
Parçalı az bulutlu
Cuma Hafif yağmur
23°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Aşırı sağcıların şiddet eylemlerine karşı binlerce kişi sokaklara çıktı

Aşırı sağcıların şiddet eylemlerine karşı binlerce kişi sokaklara çıktı
08.08.2024
0
A+
A-

İngiltere’nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında geçen hafta üç kız çocuğunun bıçaklı bir saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından aşırı sağcı grupların başlattığı şiddet eylemlerinin ardından, karşıt gruplar sokaklara çıktı.

Çarşamba akşamı, aşırı sağcıların 30 civarında bölgede 100’den fazla eylem planlandığı haberleri üzerine ırkçılık karşıtı binlerce kişi gösteriler düzenledi.

Aralarında başkent Londra’nın kuzeyi, Bristol ve Newcastle gibi kentlerin de bulunduğu göç karşıtlarının eylem yapmasının beklendiği noktalarda yapılan karşıt eylemler genel anlamda barışçıl geçti.

Daha fazla şiddet olayı yaşanabileceğinden kaygılanan polis 100 kadar noktada önlem aldı.

Ancak dün akşam saatlerindeki eylemlerde az sayıda tutuklama yapıldı.

Aşırı sağcıların şiddet eylemlerinde 400’den fazla kişi olaylar nedeniyle tutuklanmış, 140’tan fazla kişiye suçlama yöneltilmişti. Southport ve Liverpool’daki olaylara karışan üç kişiye de hapis cezası verildi.

Kuzey Londra’daki Walthamstow semtinde yapılan eylemde “Sokaklar bizim”, “Mülteciler burada hoş karşılanır” sloganları atılırken, “Aşırı sağı ez” yazılı pankartlar taşındı.

Bu arada Bristol kentinde de 1500 dolayında aşırı sağ karşıtı eylemci sokaklardaydı. Kent sokakları sendikacılar, faşizm karşıtları ve siyah ve Asyalı toplulukların üyeleriyle doldu.

Brighton kentinde, bir göçmenlik avukatının ofisinin bulunduğna inandıkları binanın önünde sekiz aşırı sağcı protestocu toplandı.

Aşırı sağcıların etrafı binden fazla karşıt protestocu tarafından sarılınca polis koruması eşliğinde bir binaya sığınmak zorunda kaldılar.

Newcastle kentinde de çoğunluğu Müslüman 500 dolayında karşı eylemci hedef alınacağı belirtilen bir göçmenlik hizmetleri işletmesinin önünde toplandı.

Kalabalağın büyük kısmı daha sonra dağıldı.

Southampton kentinde 300 ila 400 ırkçılık karşıtı “Irkçılar evine”, “Irkçılığın sokaklarımızda yeri yok” sloganları attı.

Bölgeye 10 kadar göç karşıtı eylemci de gelirken, polis iki grubu ayrı tuttu.

Mültecilerin kaldığı bir otele aşırı sağcı bir grubun saldırdığı Tamworth’te ise olası eylem noktalarından birinde 30 ila 40 göçmen karşıtı toplandı.

Haber:BBC  Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.