kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
STERLIN
41,5051
BITCOIN
$60.950
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
21°C
LONDRA
21°C
Parçalı bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
22°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Salı Az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C

Londra Avrupa’nın en büyük borsası tacını geri aldı

Londra Avrupa’nın en büyük borsası tacını geri aldı
17.06.2024
0
A+
A-

Avrupa Parlamentosu seçimleri ardından alınan erken seçim kararı Fransız hisse senetlerini altüst etti. Birleşik Krallık cazip görülüyor. Şu an da Birleşik Krallık hisse senetleri piyasa değeri açısından dünyanın en büyük altıncı hisse senedi.

Fransa’daki siyasi çalkantılar, Paris’in Avrupa’nın en büyük hisse senedi piyasası olma unvanını İngiltere’den almasının üzerinden iki yıl geçmeden Londra’ya kaptırmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un şok erken seçim açıklaması, geçen hafta Fransız şirketlerinin piyasa değerinden yaklaşık 258 milyar dolar silen bir bozguna yol açtı. Hepsi de büyük devlet borcu sahipleri olan Societe Generale, BNP Paribas ve Credit Agricole bankalarının hisselerinin her biri yüzde 10’dan fazla değer kaybetti.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, ülkedeki hisse senetlerinin toplam değeri şu anda yaklaşık 3,13 trilyon dolar ve 3,18 trilyon dolarla İngiltere’ye kıl payı fark atıyor. Kairos Partners’ta portföy yöneticisi olan Alberto Tocchio, “Üç-dört hafta boyunca hiçbir kesinliğin olmadığı bir dönemdeyiz ve piyasa maalesef daha istikrarsız hale gelebilir” dedi. Aynı zamanda, küresel büyümedeki iyileşme ve birleşme faaliyetlerindeki artış gibi faktörlerin bir araya gelmesi, Birleşik Krallık hisse senetlerini yatırımcılar arasında yeniden popüler hale getirdi.

Ülke kendi genel seçimlere hazırlanıyor olsa da, muhalefetteki İşçi Partisi’nin anketlerde açık ara önde olması nedeniyle sonuç daha istikrarlı görülüyor.Berenberg’de çoklu varlık stratejisi ve araştırma başkanı Ulrich Urbahn, “İngiltere hisse senetlerini değerleme nedenleriyle ve aynı zamanda cazip sektör profili nedeniyle portföy çeşitlendirici olarak seviyoruz. Bunun da ötesinde, siyasi belirsizlik en azından şu an için başka yerlerde daha yüksek görünüyor” değerlendirmesini yaptı. FTSE 100 Endeksi, Shell ve Unilever gibi ihracata dayalı hisse senetlerinin desteğiyle bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Son üç ayda Euro Stoxx 50 endeksini açık ara geride bırakan endekste jet motoru üreticisi Rolls-Royce Holdings en çok kazananlar arasında yer aldı. Küresel ölçekte Birleşik Krallık şu anda en büyük altıncı borsa konumunda.

Fransa’da piyasa stratejistleri, kamu maliyesi ve politikasına ilişkin belirsizlik nedeniyle hisse senetlerine geri dönme konusunda henüz ikna olmuş değil. Bankaların yanı sıra, otoyol işletmecileri Vinci ve Eiffage, Macron’un partisinin iktidarı kaybetmesi halinde otoyolların yeniden kamulaştırılabileceği endişesiyle düşüşe geçti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.