kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2500
EURO
34,8162
STERLIN
40,5135
BITCOIN
$62.765
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
16°C
LONDRA
16°C
Parçalı az bulutlu
Salı Orta şiddetli yağmur
19°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Cuma orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

2024 Londra Belediye Başkanlığı Seçimi: Sadiq Khan’a karşı yarışacak adaylar

2024 Londra Belediye Başkanlığı Seçimi: Sadiq Khan’a karşı yarışacak adaylar
05.02.2024
0
A+
A-

Londra Belediye Başkanlığı seçimi, Mayıs ayında, Londra Meclisi ve yerel seçimlerle eş zamanlı olarak gerçekleşecek.

Londralılar, bir sonraki Londra Belediye Başkanlarını seçmelerine az bir süre kaldı. Beklenen seçim öncesinde, mevcut belediye başkanı Sadiq Khan, başkentte daha fazla insanı desteklemek amacıyla bir dizi girişim başlattı.

Bu hafta Khan, evsizlikle mücadele hizmetlerini genişleterek, artan sayıda evsiz insanı destekleme çabasında bulundu. Bazı uzmanlar, Sadiq Khan’ın üçüncü dönem için Londra Belediye Başkanı olma çabasında, “geçen seferden daha zayıf bir pozisyonda” olduğunu iddia ederken, diğerleri, Lord Hayward gibi, onu yeni bir first-past-the-post oy sisteminde galip gelme favorisi olarak konumlandırdı.

Khan, 2016’dan beri Londra Belediye Başkanı ve Londra’da Tube grevi sonlandırma için harcanan 30 milyon sterlinlik önemli kararlar da dahil olmak üzere anahtar kararlar aldı. Ayrıca, Stratford MSG Sphere’ü engelledi ve başkentin bazı bölgelerinde Ultra Düşük Emisyon Bölgesi’ni (Ulez) uygulamaya koydu. Londra’daki ilkokullarda evrensel ücretsiz öğle yemekleri sağlama politikasının kalıcı bir taahhüt olmadığını uyardı.

Ulez genişlemesi tartışmalı olmuş ve adaylar arasında kazanları kazanma taahhüdü olarak rol oynayacağı tahmin ediliyor. Konunun, Muhafazakârların Uxbridge ve West Ruislip parlamento bölgesini bir ara seçimde kazanmalarında etkili olduğu söyleniyor.

TORY LONDRA BELEDİYE BAŞKANI ADAYI SUSAN HALL

Khan, pozisyonu için birkaç rakiple yüzleşiyor ve muhalefetin, Khan’ın Ulez genişlemesi gibi popüler olmayan politikalarının seçmen şikayetlerinden yararlanması muhtemel. En büyük rekabeti Muhafazakâr aday Susan Hall’dan geliyor. Onun politikalarından biri, Londra’daki uluslararası turistlerin alışveriş maliyetlerinde yüzde 20 KDV iadesi alması gerektiğidir – bu, maliye bakanı Jeremy Hunt’a karşı bir hamledir. Ancak, Hall, bir üye ücreti alındığı iddia edilen bir “cüzdan hırsızlığı” olayını kullanarak Bay Khan’a saldırmakla suçlandı. Bir üye, Hall’ın Londra metrosunda bir koltukta bıraktığı cüzdanını, içinde nakit ve kartlarla birlikte geri getirdiğini söyledi, ancak Hall’ın bu olayı metroya hırsızlık olarak nitelendirdiğini iddia ettiği bir durumda utandı.

Khan’ın diğer rakipleri de Londra’yı etkileyen politikalara dair görüşlerini dile getirmeye başladı, bunlar arasında Green Party adayının başkentin konut krizini sakinleştirmek için iki yıl boyunca kira dondurma çağrısı yer alıyor.

Seçim, Perşembe günü 2 Mayıs’ta, Londra Meclisi ve yerel seçimlerle eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Bu aynı zamanda seçimin ilk kez genel seçimlerde kullandığımız gibi bir first past the post (FPTP) oy sistemiyle gerçekleşeceği ilk sefer olacak. Belediye başkanlık seçimleri genellikle her dört yılda bir yapılır. Ancak seçmenler son olarak 2020 yerine 2021’de oy kullandılar çünkü seçim, Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelendi.

Bu, seçimin ilk kez first-past-the-post sistemini kullanacağı bir seçim olacak. Daha önce, ek oylama sistemine dayanıyordu. İyi bilgili aktivistlere göre, düşük bir katılım ve oy sistemindeki değişiklikler, onları arasında “sadece 10,000 oy” bırakabilir.

İşte adaylar ve yarışmacılar.

LONDRA BELEDİYE BAŞKANI SADIQ KHAN – İŞÇİ PARTİSİ

Sadiq Khan, Londra Belediye Başkanlığı görevini üç dönem boyunca elinde tutan ilk siyasetçi olmak istediğini söyledi. İncumbent, görev süresinin başarıları olarak çevresel politika ve konut inşaatını işaret etti. Ulusal kamuoyu metriklerinde İşçi Partisi’nin güçlü liderliğine dayanarak, Khan, Londra’yı “ikişer yıl boyunca Avrupa ülkeleri arasında özgürce hareket etme olanağı tanıyan özel bir yeni düzen” konusunda destekleyeceğini söyledi. Seçilirse, gençlerin Avrupa ülkeleri arasında serbestçe hareket etmelerine izin vermek için ya özel yeni bir düzeni destekleyeceğini ya da Britanyalılar üzerinde uygulanan “aşırı sert Brexit” eleştirilerini yaptıktan sonra post-Brexit vize kurallarında değişiklikleri destekleyeceğini belirtti. “Londra her zaman ve daima bir Avrupa şehri olacak. Hükümetin sert Brexit’i Londra genelinde büyük zararlara neden oldu ve bu, birçok şekilde en çok etkilenen gençlerdir,” dedi. 

MUHAFAZAKÂR ADAY SUSAN HALL

Susan Hall, bir Londra Meclisi üyesi ve eski bir konsey lideridir. Mevcut olmayan oy sayısının açıklanmadığı bir oylamada %57’lik bir oy oranı ile kazandı. Oddchecker ile güncel oranlara göre kazanma şansı en düşük olanı %7/1’dir. Eğer Mayıs ayında Bay Khan’ı yenerse, Hall, Londra belediye başkanı olan ilk kadın olacak. Aynı zamanda Boris Johnson’ın 2012’de kazanmasından bu yana ilk Muhafazakâr aday olacaktır. Hall, “kazanmak için her şeyi yapacağına” söz verdi ve belediye başkanı olursa suç ve polisliğin gündeminin en üstünde olacağını ima etti. 

LIB DEM ADAYI ROB BLACKIE – LIBERAL DEMOKRATLAR

Rob Blackie, Brexit karşıtı bir kampanyacı ve start-up teknoloji şirketlerine danışman olan Rob Blackie, Liberal Demokratların adayı olarak açıklanan gün, Blackie, Khan’ın gözetiminde Metropol Polisi’nin tecavüz ve ciddi suçlara olan ilgisini kaybettiğini ve önceliğin “trivial” suçlara, örneğin esrar veya kahkaha gazı bulundurma suçlarına verildiğini iddia etti. “Sadiq Khan, son yedi yılda tecavüz ve diğer ciddi suçlarla başa çıkma konusunda başarısız old…ığını ve İşçi Partisi’nin polise en kötü öncelikleriyle bağlı olduğunu iddia etti.

ZOE GARBETT – YEŞİL PARTİSİ

Hackney belediye başkan yardımcısı Zoe Garbett, 2021’de aday olmuş ve bu seçimde Yeşilleri temsil edecek. Şubat ayında attığı bir tweet’te: “Londra Belediye Başkanlığı için TheGreenParty adayı olmam için seçildiğim için çok mutluyum. Destek için @LonGreenParty’ye çok teşekkür ederim ve kampanyaya başlamayı sabırsızlıkla bekliyorum.” dedi. Garbett, yakın zamanda Londra’nın kira fiyatlarındaki artışı gündemine taşıdı ve başkentin “kontrolden çıkmış” konut piyasasını sakinleştirmek için iki yıllık bir kira dondurma çağrısında bulundu. Kendisi de bir Londra kiracısı olan Garbett, şunları söyledi: “Londra genelinde özel kiralık sektör kontrolden çıkmış durumda. Birçok kişi için konut tamamen karşılanamaz. Bu, öğretmenler, hemşireler, konaklama işçileri ve şehri ayakta tutan birçok kişiyi içeriyor. Durum burada gerçekten kötü. Bu konuda cesur olmalıyız. Kiracılar, çoğu durumda yaşanacak uygun olmayan evler için teklif savaşlarına giriyor.” Yeşiller, 2021 belediye seçimlerinde Sian Berry’nin aday olduğu sırada üçüncü sırada yer aldı. Ancak, gelecek olan FPTP (ilk geçen kişi) oy sisteminin genellikle iki parti sistemini desteklediği ve küçük partilerin genellikle daha kötü durumda olduğu düşünüldüğünde, Garbett için zorlu bir yarış olabilir.

HOWARD COX – REFORM UK

Reform UK (daha önce Brexit Partisi), Mayıs 2023’te Howard Cox’u Londra belediye başkanlığı için aday gösterdi. Nomine edilirse, Cox, Ulez’in tamamını, düşük trafikli mahalleleri ve akaryakıt vergisini kaldırma sözü verdi. Cox’un, insanların “Net sıfırın insanlık savaşı” ifadeli pankartlarla katıldığı bir anti-Ulez protestosuna katıldığı bildirildi. Kent Online’a göre, Cox ayrıca iklim değişikliği inkârını belirten “Bu gezegâta herhangi bir fark yaratabileceğimize inanmıyorum” dedi. şeklindeki ifadelerde bulunmuştur.

AMY GALLAGHER – SOSYAL DEMOKRAT PARTİ 

SDP Belediye Başkan Adayı Amy Gallagher, bir hemşire olduğunu ve hastanelerde çalışarak şehirin değişimini gördüğünü söyledi. 2022’de Tavistock and Portman NHS Foundation Trust’a karşı ırk, din ve felsefi inanç temelinde ayrımcılık, mağduriyet ve taciz iddiasında bulunarak bazı ün kazandı. SDP’nin kökenleri, muhalefet lideri Michael Foot’un sol yöndeki hareketinden etkilenen dört İşçi Partili moderat tarafından 1981’de kurulan aynı adlı partisine dayanmaktadır. Gallagher, “Kötü yaşam koşulları, eksik topluluk, bölünme, suçta artış, güvenilmez toplu taşıma: birçok insan politikacıların onları yetersiz bıraktığını ve asla vad edilen değişikliği almadıklarını hissediyor” dedi.

SHYAM BATRA – BAĞIMSIZ 

Bağımsız Belediye Başkan Adayı Shyam Batra, “Londra’yı düzeltmek ve insanlara ses vermek” istediğini söyledi. Seçilirse, Ulez’i kaldırmayı, tıkanıklık bölgesini ve 20 mil hız sınırlarını azaltmayı vaat etti. Aday, BBC’ye şunları söyledi: “Eski bir araba kullanıyorum ve şimdi Londra’ya girdiğimde tıkanıklık ve Ulez ücreti ödemek zorundayım. Bu bir şaka. Kendi şehrinizde sürüş için ücret alınmamalı.” Diğer bağımsız adaylar arasında Jeremy Corbyn da bulunmaktadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.