kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
STERLIN
40,9020
BITCOIN
$67.136
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Açık
20°C
LONDRA
20°C
Açık
Pazartesi Açık
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

2 bin İngiliz sanatçıdan ateşkes çağrısı: İnsanlık nerede?

2 bin İngiliz sanatçıdan ateşkes çağrısı: İnsanlık nerede?
20.10.2023
0
A+
A-

İsrail’in dünyanın gözü önünde Gazze’de soykırım yapmasına sanat ve spor dünyasının ünlü isimlerinden tepkiler büyüyor. Liverpool’un Mısırlı yıldızı Muhhamed Salah, “Dünya liderlerini masumların katledilmesini önlemeye çağırıyorum” dedi. Pop Sanatçısı Gökhan Tepe “Yapılan insanlık suçudur, lanetliyorum” ifadelerini kullandı. Tiyatro sanatçısı Süha Uygur, “İnsanlık nerede?” diye sordu. İngiltere’de de aralarında Tilda Swinton’un da olduğu 2 binin üzerinde sanatçı, Gazze için imza topladı.

İngiltere’de aralarında Charles Dance, Liam Cunningham ve Tilda Swinton gibi isimlerin bulunduğu 2 binden fazla sanatçı, Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan metne imza attı. Artists for Palestine platformunun internet sitesine Gazze’de ateşkes sağlanması talebiyle konulan metne oyuncu, yazar, ressam, yönetmen, fotoğrafçı ve heykeltraş gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 2 binin üzerinde sanatçı destek verdi. “Bir suça ve felakete tanıklık ediyoruz.” ifadelerinin yer aldığı sanal ortamda yayımlanan metinde, İsrail’in saldırıları karşısında Gazze’nin moloz yığınına döndüğü ve 2 milyondan fazla kişinin elektriğinin, suyunun, gıda ve ilaç tedarikinin kesildiği belirtildi.

HÜKÜMETİMİZ SUÇA YATAKLIK EDİYOR

İngiltere hükûmetinin de eleştirildiği metinde, “Hükûmetimiz savaş suçlarını tolere etmekle kalmıyor yardım ve yataklık da yapıyor. Suça ortaklık edenlerin hesap vereceği zaman da gelecek.” denildi. Gazze’nin yok edilmesi ve insanların yerlerinden edilmesine karşı küresel çağrılara destek verilen metinde, “Hükûmetimizi İsrail’e askeri ve siyasi desteğini sona erdirmeye çağırıyoruz. Hemen bir ateşkes ve insani yardım için Gazze sınır kapılarının açılması çağrısı yapıyoruz.” açıklamalarına yer verildi. Farklı dallarda faaliyet yürüten sanatçıların imzaladığı metinde Taht Oyunları dizisi oyuncularından Charles Dance ve Liam Cunningham, Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi Narnia Günlükleri filmi oyuncusu Tilda Swinton, Harry Potter filmi oyuncusu Peter Mullan gibi isimlerin imzaları da yer aldı.

İsrail’in katliamlarına sanat camiası sessiz kalmadı. Saldırıyla ilgili üzüntülerini dile getiren müzisyen Sinan Akçıl da son saldırının ardından İsrail güçlerinin artık terörist kimliğine büründüğünü söyledi. Pop Sanatçısı Gökhan Tepe de “Masum sivilleri bombalamak, katletmek vicdansızlıktır, insanlık suçudur, lanetliyorum.” ifadelerini kullandı. Sanatçı Ayla Çelik, bu saldırıdan sonra savaşın tüm Filistin’i yerle bir ettiğini, tüm dünyanın ayağa kalkması gerektiğini belirtti. Gece Yolcuları Müzik Grubu adına açıklamada da “Çok üzgünüz, sivillerin öldürüldüğü, çocukların ve hastaların bombalandığı, insanların açlığa susuzluğa mahkum edildiği bir tavır 21. yüzyılın insanlığı açısından utanılacak bir durum.” denildi. Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğulları ile sanatçı Ferhat Göçer de tepkilerini dile getirdi. Tiyatro ve sanat dünyasından ünlü isimler ile mesleki kuruluşları da saldırılara tepki gösterdi. Tiyatro sanatçısı Süha Uygur, “Yapılan zulmün karşısındayım, Filistin’in yanındayım. Zulme sonuna kadar ses çıkaracağım” dedi. Tiyatro Oyuncuları Derneği ve Maneviyatçı Sanatçılar Derneği Başkanı, yönetmen İsmail Yeşilbağ, Yakaza Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Birol Cürgül ve 1001 Sanat Genel Sanat Yönetmeni Kerem Yılmaz da tepki mesajı yayımladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.