kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2551
EURO
34,8510
STERLIN
40,5154
BITCOIN
$61.784
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
20°C
LONDRA
20°C
Orta şiddetli yağmur
Çarşamba Kapalı
15°C
Perşembe Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Cumartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

İngiltere’de demiryolu çalışanları tekrar grevde

İngiltere’de demiryolu çalışanları tekrar grevde
31.07.2023
0
A+
A-

Ulusal Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık İşçileri Sendikası’na (RMT) üye olan yaklaşık 20,000 demiryolu işçisi bugün bir kez daha greve gitti.

Ücret ve çalışma koşulları konusundaki uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık nedeniyle yapılan grevde ağ genelinde normal hizmetlerin yaklaşık yarısının işlemesi bekleniyor ve bazı hizmetler normalden erken sona erecek.

RMT, müzakere masasına davet edilmeyi beklediğini belirtiyor. Hükümet ise sendikanın hükümetin mevcut teklifi RMT üyelerine sunması gerektiğini söylüyor. İngiltere’deki bir çok okul altı haftalık yaz tatilinde olduğu için grev, aile tatili seyahatini aksatabilir.

Etkilenen işletmeler İngiltere merkezli olsa da bazıları Galler ve İskoçya’ya hizmet veriyor. Bunlar arasında:

  • Avanti West Coast
  • C2C
  • Chiltern Railways
  • Cross Country
  • East Midlands Railway
  • GTR, Southern, Thameslink, Great Northern ve Gatwick Express
  • Great Western Railway
  • Greater Anglia, Stansted Express
  • LNER
  • Northern Trains
  • Southeastern
  • South Western Railway
  • TransPennine Express
  • West Midlands Trains

BBC’nin haberine göre; İngiltere Konaklama-Ağırlama Ticaret Birliği’nden Kate Nicholls, her bir demiryolu grevi gününde İngiltere’deki kasaba ve şehir merkezlerinde ticaretin “düşüşe geçtiğini” belirtti.

Geçtiğimiz hafta üç grev günü ve sürücülerin fazla mesai yasağı nedeniyle İngiltere genelinde yaklaşık 340 milyon sterlinlik satış kaybının yaşandığını söyledi.

Cumartesi günkü eylem, takvimdeki son grev ve sendikaların gelecek grev eylemleri için en az 14 gün önceden bildirim yapma zorunluluğu var. Ancak önümüzdeki hafta, tren şoförlerinin sendikası Aslef’in de etkilenen hizmetleri etkileyecek olan fazla mesai yasağı planlanmış durumda.

RMT Genel Sekreteri Mick Lynch’e endüstriyel eylemin ne zaman sona ereceği sorulduğunda, “Bilmiyoruz. Müzakere yapmayan bir hükümetimiz var” dedi.

BBC’nin Breakfast programına konuşan Lynch, işçilerin dört yıldır zam almadıklarını, ancak daha acil bir konunun işten çıkarmalar olduğunu belirtti.

“2,300 üyemizin sektörden ayrılması için bana yasal bildirimler verdiler. Ardından, yeme-içme ve mühendislik gibi sektördeki diğer çalışanlara geçecekler, bu nedenle acil olan şey iş güvenliği” dedi.

“Bunları sonuçlandırdığımızda, yaşam maliyeti krizine çözüm olacak bir zam istiyoruz” dedi, ancak bunun için bir rakam vermekten kaçındı. “Çözülmesi gereken birçok sorun var, ancak eğer iyi niyetle masaya gelirlerse mantıklı bir şekilde çözülebilirler.”

14 etkilenen tren şirketini temsil eden Rail Delivery Group’dan Josh Coe, “RMT’nin liderleriyle bir yıldan uzun süredir müzakere yapıyoruz ve en düşük ücretli işçiler için yüzde 13’lük bir ücret artışı olarak sunduğumuz teklifin sendikalarının üyelerine sunulmaması gerçekten üzücü, bu teklif grevi sona erdirecekti” dedi.

Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü şunları söyledi: “Hükümet, demiryolu sendikalarıyla görüştü, onları dinledi ve ücret ve reform konusunda iyileştirilmiş tekliflere olanak sağladı.

“Sendika liderleri, bu adil ve makul teklifleri üyelerine sunmalı ki bu anlaşmazlık çözüme kavuşabilsin.”

RMT’nin kıdemli yardımcı genel sekreteri Eddie Dempsey, sendikanın üyeleriyle teklif üzerinde zaten “kitlesel bir danışma” yaptığını ve “onların görüşünü aldıklarını, teklifi reddetmek istediklerini” söyledi.

Bu nedenle, daha önce reddettiğimiz bir teklifi üyelerimize sunmayacağız” dedi. Eğer bir şey değişmezse, RMT Kasım ayına kadar daha fazla grevi takvimlendirebilir ve üyeleri tekrar oy kullanmak zorunda kalacak. 2022 yılında demiryolu işçilerinin ortalama maaşı, Ulusal İstatistik Ofisi‘ne (ONS) göre 45,919 £ idi.

Sürücüler hariç (genellikle RMT yerine Aslef sendikasının üyesi olanlar), tahmini maaş ise 39,518 £ idi. Ancak RMT sendikası, bu rakamın demiryolu temizlik personelini içermediği için çok yüksek olduğunu belirtti.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.