kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5387
EURO
35,9978
STERLIN
43,3183
BITCOIN
$99.204
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
14°C
LONDRA
14°C
Kapalı
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
16°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

İngiltere, Reuters üzerinden Mısır’da Sisi lehine yayınları fonladı iddiası

İngiltere, Reuters üzerinden Mısır’da Sisi lehine yayınları fonladı iddiası
10.07.2023
0
A+
A-

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Mısır’da ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk liderinin devrilmesi maksadıyla yayın yapan bir medya kuruluşunu medya devi Reuters’ın vakfı üzerinden gizlice finanse ettiği iddia edildi. İddiaya göre, 2017 yılında yayın hayatına son veren Aswat Masriya kuruluşu, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesine giden süreçte ve darbeyle iktidarı alan Abdülfettah El Sisi’nin iktidarının bir kısmında yanlı haberler yaparak yerel ve uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendirdi.

2013 yılının 3 Temmuz tarihinde Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi, Kahire’de iktidarı şiddet yoluyla ele geçirerek ülkenin 5 bin yıllık tarihinde demokratik yollarla seçilmiş ilk lider olan Muhammed Mursi’yi görevinden uzaklaştırmıştı. Ülkeyi 30 yıldır baskı rejimiyle ve Batı’nın da desteğiyle yöneten Hüsnü Mübarek’ten seçimler yoluyla iktidarı alan Muhammed Mursi iktidarda olduğu süre boyunca uygulanan demokratik düzenlemeler, Sisi’nin yaptığı darbe sonrasında hızlıca tersine çevrilmişti.

Sisi’nin darbesinden bu yana geçen on yılda hükümetin, ülke muhalefetini sistematik olarak ezdiği belirtildi. Siyasi partilerin ve eleştirel medyanın yasaklandığı, aktivistler, gazeteciler ve sivil toplum aktörlerinin yıldırma ve susturma politikalarına maruz kaldığı, işkenceye maruz kaldıkları ve hapse atıldıkları belirtildi. Öyle ki, Mısır’ın 120 bin kişilik mahkum nüfusunun yarısının siyasi nedenlerle hapiste olduğu tahmin ediliyor.

Mursi’nin görevden uzaklaştırılmasının ve ülke muhalefetinin, eleştirel medyasının susturulmasına dair sürüyle belge ve kayıttan bahsedilebilir, ancak Sisi darbesine giden süreçte medyanın gördüğü işlev açısından şimdiye kadar ortaya çıkmamış bir konuyu The Grayzone adlı internet haber sitesi gündeme getirdi.

Habere göre, muhabirin ulaştığı sızıntı belgeler İngiliz medya devi Reuters’ın 3 Temmuz 2013’teki vahim olayları yönlendirmek için İngiltere Dışişleri Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalıştığını ortaya koyuyor. Londra tarafından finanse edilen propagandanın Mısır’da demokratik yollarla seçime gelen Mursi iktidarının Sisi’nin kanlı darbesiyle devrilmesinde üstlendiği rolün, aklama ve kamuyu yanlış bilgilendirmelerle dolu olduğu aktarıldı.

İngiliz casusların Reuters ile gizli anlaşma yaptığı iddia edildi

Mübarek’in gidişinin ardından Ekim 2011’de ilk özgür parlamento oylamasına hazırlanan Mısır’da geçici askeri yönetime yönelik düzenlenen protestolar şiddetli çatışmalara dönüşüyor, bazen ölümle de sonuçlanan olaylar günlük olarak yaşanıyordu. Bu çalkantılı ortamda popüler Müslüman Kardeşler’in zafer kazanması ihtimalinin ülkenin Batı’yla ve özellikle İngiltere’yle olan ekonomik bağını koparacağı ve bağımsız yol izleyeceği endişesinin belirgin olduğu belirtildi.

Reuters medya devinin “hayırsever” kolu olan Thomson Reuters Vakfı’nın görünüşte bağımsız olan Aswar Masriya haber kuruluşunu kurduğu belirtildi. Bu girişimin tamamen İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edildiği iddia edildi. Aswat Masriya’nın kapanmasına kadar geçen süreçte Londra tarafından girişime 2 milyon sterlin para aktarıldığı yazıldı.

Reuters Vakfı’nın sızdırılan bir belgesinde kuruluşla ilgili olarak “kapanana kadar Mısır’ın en önde gelen bağımsız yerel medya kuruluşu oldu” diye yazıldı. Ayrıca Reuters’ın Kahire bürosunun Aswat Masriya’ya “maaş, insan kaynağı ve güvenlik desteği” sağladığı belirtilen haberde kuruluşun yayın süresi boyunca aynı büroda yer aldığı ifade edildi. Proje kapsamında 300 Mısırlı’nın gazetecilik için eğitildiği, her hafta İngilizce ve Arapça olmak üzere 300’den fazla haber üretildiği belirtildi. Bu haberlerin Reuters dahil olmak üzere dünya çapındaki 50’den fazla medya kuruluşu tarafından kullanıldığı ifade edildi.

İngiliz İstihbaratı’nın Reuters da dahil olmak üzere anlatım kontrolünü elde tutmak maksadıyla yurtdışı haber kuruluşlarını finanse etmek konusunda uzun bir geçmişinin olduğu ayrıca iddia edildi. Buna örnek olarak 1960’ların sonlarında Reuters’ın Ortadoğu servisinin kuruluşunun finanse edilmesi gösterildi. Servisin, yerel ve dünya olayları hakkında aynı Aswat Masriya’da olduğu gibi İngilizce ve Arapça dillerinde yeniden kullanılmak üzere yanlı haberler yaptığı ifade edildi. Haberde bu konuya ilişkin, gizliliği kaldırılmış bir İngiliz Dışişleri belgesinde yer alan, İngiliz İstihbaratı’nın güvence altına alabileceği şeyin “Reuters’ın tüm çıktısını bir ölçüde etkileme şansı olduğu”  alıntısına yer verildi.

ASWAT MASRİYA’NIN HABERLERİ

2012 sonlarında Mursi hükümetinin geniş yürütme yetkileri aldığı Anayasal Bildiri’nin açıklanması sonrasında meydana gelen küçük çaplı protestolarda Aswat Masriya kanalının muhalefetin başını çekerek kararı kınadığı ve bunu Müslüman Kardeşler’in Mısır’ın tüm organları üzerinde tam ve kalıcı bir kontrol elde etme planı olarak gösterdiği belirtildi. Gerçekte ise Bildiri’nin üç haftalığına yürürlüğe girdiği ve Kahire’nin siyasallaşmış yargısının Mısır’ın demokratik geçiş sürecini sürekli olarak engellemeye çalışması nedeniyle uygulamaya konduğu ifade edildi. Yargıçların bu zamana kadar bir defa ülkenin ilk anayasal ve seçilmiş parlamentosunu görevden aldığı ve ordunun siyasetteki gücünü sınırlandıran yeni anayasa taslağı dolayısıyla hükümeti bunu yeniden yapmakla tehdit etmiş olduğu aktarıldı.

Mursi’nin yeni parlamento seçimleri ve anayasa referandumu için harekete geçmiş olması karşısında Anayasal Bildiri’nin Batı medyası tarafından yayılan olumsuz yansımalarının ve protestoların dağınıklığının Mursi muhaliflerini ordu komutanlarıyla gizli anlaşmalar yapmaya sevk ettiği ifade edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.