kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3373
EURO
34,7963
STERLIN
40,6822
BITCOIN
$59.153
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
17°C
LONDRA
17°C
Hafif yağmur
Cumartesi Hafif yağmur
15°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Bilim insanları vücutta kuş gribine karşı etkili bir savunma sistemi keşfetti

Bilim insanları vücutta kuş gribine karşı etkili bir savunma sistemi keşfetti
29.06.2023
0
A+
A-

Bilim insanları insan vücudunda, 1918’den bu yana 4 salgına yol açan ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan kuş gribine karşı önemli bir savunma sistemi keşfetti.

Glasgow Üniversitesi’nin öncülüğünde yapılan araştırma, bu salgınlar ve normal gripler sayesinde insanların, kuş gribine karşı “önemli engelleri aşma” yollarını geliştirdiğini gösterdi.

Araştırma ekibi, yakında kuşlarda görülen griplerden hangisinin en büyük riski oluşturduğunun tahmin edilebileceğini düşünüyor.

Bir kişinin hayvandan enfeksiyon kaptığı an, türler arasındaki bu sıçrama, yeni bir salgının başlangıcı için kritik bir adımı oluşturuyor.

Araştırmacılar laboratuvar deneylerinde, DNA’mızın BTN3A3 olarak bilinen kısmının, enfeksiyona yanıt olarak aktif hale geldiğini keşfetti.

Nature dergisinde yayımlanan veriler, BTN3A3’ün burun, boğaz ve akciğerlerimizde aktif hale geldiğini, kuş gribinin yayılma yeteneğini azalttığını gösterdi.

Araştırmacı BTN3A3 , kuş gribinin neredeyse hiç bu korumayı aşamadığını söylüyor.

Kuş gribinin insanlara bulaşma ihtimali sürekli gündemde. Yabani kuşlarda çeşitli grip virüsleri bulunuyor. Kümes hayvanları da sayılarının çok olması ve insanlara yakınlıkları nedeniyle yüksek risk oluşturuyor.

1918’deki grip salgınının kuşlarda başladığı ve 50 milyon insanının ölümüne neden olduğu sanılıyor. Araştırmacılar, 2013’te insanlarda ilk vakalar ortaya çıkmadan önce, 2011 ve 2012’de H7N9 adlı bir kuş gribi türünün BTN3A3’e karşı daha yüksek direnç geliştirdiğini tespit etti.

Kuş gribinin insanlara bulaşması için virüsün BTN3A3’ü aşabilmesi gerek.

Araştırmacıların amacı, kuşlarda yayılan gribin genetik kodunu rutin olarak analiz etmek, tehlikeli olanları belirlemek ve bunlarla mücadele etmek.

Glasgow’daki Virüs Araştırma Merkezi’nin yetkilisi Prof. Massimo Palmarini, “Çok da uzak olmayan bir gelecekte yapbozun tüm parçalarını bir araya getirebileceğiz” diyor.

Palmarini’ye göre virüsün, insanlara geçme ihtimali, dizininden tespit edilecek. Ardından, yüksek riskli virüslerin kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için hedefe yönelik önlemler alınabilecek.

Dünyda kuş nüfusu, şimdiye kadarki en büyük kuş gribi salgınından etkilendi.

H5N1 virüsü zaman zaman enfekte hayvanlarla yakın temas halindeki insanlara sıçradı ancak insanlar arasında yayılmadı.

Bununla birlikte, BTN3A3’ü aşma yeteneği, kuş gribi virüsünün insan sağlığına yönelik tehditlerinden yalnızca biri.

Tıbbi Araştırma Konseyi Enfeksiyon ve Bağışıklık Bölümü Başkanı Dr. Stephen Oakeshott, “Bu ilginç çalışma, türler arasında viral bulaşmanın temelini oluşturan çok karmaşık yapbozun önemli bir parçasını gösteriyor” diyor.

Oakeshott’a göre araştırma, genetik hastalıkların takibiyle birlikte, halk sağlığı planlaması için önemli bir adım olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.